Search
menu
Search

Overzicht officiële feestdagen in Spanje in 2024

Overzicht officiële feestdagen in Spanje in 2024
Beeld: via canva.com

Overzicht officiële feestdagen in Spanje in 2024

In oktober heeft het Spaanse Staatsblad (BOE) de resolutie van 23 oktober 2023 van de Algemene Directie Arbeid gepubliceerd. In deze resolutie worden alle feestdagen voor 2024 bevestigd, die zijn ingediend bij het Ministerie van Arbeid en Sociale Economie door de 17 autonome regio’s en de steden Ceuta en Melilla.

De arbeidskalender voor 2024 omvat in totaal 12 feestdagen, waarvan 9 in heel Spanje zullen worden gevierd. Dit is hetzelfde aantal als in 2023. Naast deze 12 feestdagen zijn er nog twee lokale feestdagen, waardoor het totaal op 14 komt. De volgende feestdagen zullen in heel Spanje worden gevierd in 2024:

  • maandag 1 januari (Nieuwjaar / Año nuevo)
  • zaterdag 6 januari (Driekoningen / Epifanía del Señor)
  • vrijdag 29 maart (Goede Vrijdag / Viernes Santo)
  • woensdag 1 mei (Dag van de Arbeid / Día del Trabajo)
  • donderdag 15 augustus (Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart / Asunción de la Virgen)
  • zaterdag 12 oktober (Día de Hispanidad / Fiesta Nacional de España)
  • vrijdag 1 november (Allerheiligen / Día de Todos los Santos)
  • vrijdag 6 december (Dag van de Spaanse Grondwet / Día de la Constitución Española)
  • woensdag 25 december (Kerstdag / Día de Navidad)

OPMERKING: 8 december (Onbevlekte Ontvangenis / Inmaculada Concepción) valt in 2024 op een zondag en mag door de regionale autoriteiten veranderd worden naar maandag 9 december.

Sommige autonome regio’s mogen andere gemeenschappelijke feestdagen verplaatsen naar een andere dag. Dit is bijvoorbeeld gebeurd met Witte Donderdag (28 maart), die in heel Spanje behalve in de regio Valencia en Catalonië een feestdag zal zijn. Vrijdag 6 januari, Driekoningen, wordt door alle regio’s gehandhaafd.

De regio’s hebben ook het recht om de rustdag van de maandag na nationale feestdagen die op een zondag vallen, te vervangen door andere feestdagen die voor hen traditioneel zijn. Daarnaast kunnen ze ervoor kiezen om San José (19 maart) of Santiago Apóstol (25 juli) in hun territorium te vieren.

De viering van meerdere feestdagen op maandagen of vrijdagen, die dus naast zaterdag en zondag vallen, zal in 2024 leiden tot enkele langere weekends in heel Spanje. Dit is het geval met maandag 1 januari, vrijdag 1 november en vrijdag 6 december.

In de regio’s die ervoor hebben gekozen om Witte Donderdag (28 maart) te vieren, zal er een brug van vier dagen zijn. In vijf regio’s (Balearen, Cantabrië, Navarra, Baskenland en La Rioja) zal deze brug vijf dagen duren, omdat ze ook maandag Pasen (1 april) als feestdag hebben aangemerkt.

In Catalonië en de regio Valencia zijn naast de 12 nationale feestdagen met betaald verlof en zonder compensatie, nog een betaald verlof met compensatie vastgesteld. Dit betekent dat werknemers die deze extra feestdag opnemen, de niet gewerkte uren moeten compenseren.

In het geval van de regio Valencia is het betaalde verlof met compensatie vastgesteld op maandag 24 juni (Sint-Jan), terwijl Catalonië moet kiezen uit 6 januari, 1 april, 24 juni of 26 december (Sint-Stefanus).

Samenvatting

In 2024 zullen er in heel Spanje 12 feestdagen zijn, waarvan er 9 gemeenschappelijk zijn. Daarnaast zijn er nog twee lokale feestdagen. In sommige autonome regio’s worden andere gemeenschappelijke feestdagen verplaatst naar een andere dag. Ook kunnen regio’s ervoor kiezen om San José of Santiago Apóstol te vieren. De viering van meerdere feestdagen op maandagen of vrijdagen zal leiden tot enkele langere weekends in heel Spanje.

2024 feestdagen
Overzicht officiële feestdagen Spanje en de Spaanse regio’s 2024
Een overzicht per regio in Spanje van de feestdagen van de officiële kalender voor 2024 met daarop 14 nationale feestdagen waarvan 9 niet verwisselbare feestdagen die voor heel Spanje gelden.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud