Search
menu
Search

Waar gingen de Eredivisieclubs op trainingskamp naartoe in Spanje?

Waar gingen de Eredivisieclubs op trainingskamp naartoe in Spanje?
Beeld: via canva.com

Waar gingen de Eredivisieclubs op trainingskamp naartoe in Spanje?

De winterstop is bijna voorbij en de Eredivisieclubs maken zich op voor de tweede seizoenshelft. Traditioneel gaan veel ploegen op trainingskamp om zich in het buitenland voor te bereiden op de hervatting van de competitie. Vooral Spanje is een populaire bestemming.

Spanje is al jarenlang favoriet als trainingskamp-bestemming voor Nederlandse clubs vanwege het goede klimaat. Ook deze winterstop vertrokken weer veel Eredivisieteams naar Spanje, waar ze tot 6, 7 of 8 januari verblijven.

De clubs uit de Spaanse La Liga spelen hun competitie tot half mei door, dus de velden en oefenmogelijkheden zijn daar optimaal. Bovendien kunnen de Nederlandse ploegen vaak oefenwedstrijden spelen tegen Spaanse clubs van vergelijkbaar niveau. Enkele populaire bestemmingen in Spanje zijn Marbella, Estepona en Orihuela aan de Costa del Sol en San Pedro del Pinatar aan de Costa Blanca.

Ajax heeft van 2 tot en met 7 januari 2024 in Cádiz getraind. AZ deed datzelfde tot en met 8 januari in Alicante en Feyenoord had een trainingskamp tot en met 6 januari in Marbella, de populaire badplaats waar ook Heracles Almelo tot en met 8 januari heeft getraind. NEC was niet ver weg in Mijas tot en met 7 januari, terwijl PSV ook aan de Costa del Sol in Estepona trainde tot en met 8 januari. Sparta Rotterdam heeft in 2024 gekozen voor San Pedro del Pinatar in Murcia en FC Twente trok naar Oliva in de provincie Valencia. FC Utrecht koos voor een trainingskamp in Orihuela in de provincie Alicante. RKC Waalwijk ging iets verder weg naar Marrakesh in Marokko en FC Volendam trok naar Belek in Turkije.

De belangrijkste voordelen van een trainingskamp in Spanje het goed klimaat in januari, met temperaturen rond 15-20 graden overdag, uitstekende trainingsfaciliteiten en oefenmogelijkheden, de korte reisafstand vanuit Nederland en vaak geschikte tegenstanders voor oefenwedstrijden. Daarom kiezen clubs als Ajax, PSV, AZ, Feyenoord en FC Twente al jaren trouwe voor Spanje als trainingskamp bestemming.

Enkele nadelen aan Spanje zijn dat het een populaire bestemming is en dat er dus veel concurrentie is om de beste accommodaties. Spanje is ook een duurdere bestemming dan sommige andere opties en soms is er weinig privacy voor spelers vanwege populariteit bij Nederlandse fans die of in Spanje wonen of daar op vakantie zijn.

Andere bestemmingen

Ook landen als Portugal, Turkije en Dubai worden incidenteel gekozen als trainingskamp locatie. Dit jaar gaat bijvoorbeeld FC Volendam naar Turkije en RKC Waalwijk naar Marokko.

Portugal heeft een vergelijkbaar klimaat als Spanje en ook goede accommodaties. Het nadeel is dat de afstand iets groter is. In het verleden ging FC Utrecht wel eens naar de Algarve, maar de laatste jaren kiest vrijwel geen enkele Eredivisieclub nog voor Portugal.

Turkije is wat verder weg, maar heeft ook prima faciliteiten voor een trainingskamp. De Turkse competitie loopt door, dus er zijn genoeg oefenmogelijkheden. De laatste jaren gaat alleen FC Volendam af en toe naar Turkije.

Dubai heeft een ideale temperatuur in januari en uitstekende velden en accommodaties. Het grote nadeel is de reisafstand. Alleen PSV ging in het verleden wel eens naar Dubai, maar de laatste jaren kiest geen enkele Eredivisieclub meer voor deze optie.

Nederland

Ook trainingskampen in eigen land komen voor, vooral bij de kleinere Eredivisieclubs met een beperkter budget. Vaak wordt dan uitgeweken naar Zeeland, Limburg of de Achterhoek vanwege de iets hogere temperaturen daar.

Voordelen van een trainingskamp in Nederland zijn de lagere kosten en reistijd. Nadelen zijn het mindere winterse weer en gebrek aan geschikte oefenwedstrijden. Go Ahead Eagles en SC Heerenveen blijven deze winterstop bijvoorbeeld in Nederland.

Ga naar de inhoud