Search
menu
Search

Spaanse politie arresteert op Ibiza het brein achter de 73 miljoen dollar diamantenroof in Schiphol

Spaanse politie arresteert op Ibiza het brein achter de 73 miljoen dollar diamantenroof in Schiphol
Beeld: @policia / X (screenshot)

Spaanse politie arresteert op Ibiza het brein achter de 73 miljoen dollar diamantenroof in Schiphol

In november 2023 kreeg de Spaanse politie een tip van hun Nederlandse collega’s van het FAST-team. Er zou een voortvluchtige Nederlandse juwelendief op het Spaanse vakantie-eiland Ibiza verblijven. De 59-jarige man werd gezocht voor een brutale overval op Schiphol in 2005, waarbij voor 73 miljoen dollar aan diamanten was buitgemaakt. De buit werd nooit teruggevonden.

De Nederlandse politie had aanwijzingen dat de gezochte crimineel zijn uiterlijk had laten aanpassen om herkenning te voorkomen. Botox en cosmetische ingrepen waren mogelijk toegepast om hem een jongere en slankere verschijning te geven.

Nadat het bericht uit Nederland was ontvangen, zetten Spaanse agenten van de Opsporingsdienst Voortvluchtigen een undercover actie op poten. Er werden in het geheim observaties uitgevoerd bij de villa waar de verdachte zich schuil zou houden. Ook zijn auto werd gevolgd om zijn gewoontes in kaart te brengen.

Het bleek niet eenvoudig om dicht genoeg bij de verdachte te komen. Hij bleek extreem wantrouwig en paranoïde, natuurlijk vanwege zijn criminele verleden. Elke poging om hem staande te houden, zou tot een riskante achtervolging kunnen leiden. Daarom werd besloten tot een gecoördineerde actie met meerdere politiewagens.

Uiteindelijk wist een undercover team de auto met de verdachte erin staande te houden door de weg te blokkeren. De man probeerde nog te vluchten, maar werd overmeesterd. Zijn uiterlijk bleek inderdaad sterk aangepast met plastische chirurgie. Na controle van zijn vingerafdrukken werd zijn identiteit vastgesteld als de gezochte Schiphol-overvaller.

De 59-jarige man wacht nu overlevering aan Nederland en vermoedelijk een jarenlange celstraf voor de brutale diamantenroof. De buit van destijds is nooit teruggevonden. Mogelijk had de dief de miljoenen aan diamanten al witgewassen of verstopt. De Spaanse politie hoopt nog meer details over de zaak los te krijgen tijdens verhoren.

Ga naar de inhoud