Search
menu
Search

Dit verlaten dorp in Cantabrië staat te koop voor minder dan 400.000 euro

Dit verlaten dorp in Cantabrië staat te koop voor minder dan 400.000 euro
Beeld: Google Maps / screenshot

Dit verlaten dorp in Cantabrië staat te koop voor minder dan 400.000 euro

Recent wist een Nederlands stel de Spaanse en buitenlandse kranten te halen toen ze een dorp in Burgos kochten. Dit Nederlands echtpaar is echter niet de enige die een dorp in Spanje heeft gekocht of wil kopen en er staan tientallen kleine gehuchten te koop, zoals het dorpje met kapel en vervallen klooster in dit artikel dat al voor minder dan € 400.000 van jou kan zijn.

In het noorden van Spanje, in de prachtige en groene regio Cantabrië, ligt het verlaten dorpje Porcieda. Dit dorp, met slechts tien huizen, staat te koop voor € 380.000. Na meer dan 20 jaar verlaten te zijn geweest, biedt het een unieke kans voor de koper. Bekijk hier foto’s van het verlaten dorp of klik hier voor de website van de makelaar met meer informatie, foto’s en een video.

Porcieda ligt in de gemeente Vega de Liébana, minder dan 10 kilometer van de populaire toeristenplaats Potes. Het is een prachtig voorbeeld van de traditionele Cantabrische architectuur. Doordat het dorp al zo lang verlaten is, zijn de huizen nog in bijna originele staat.

Het dorp heeft een kleine kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van de Sneeuw (Nuestra Señora de las Nieves) en de ruïnes van het Santiago-klooster. Ook loopt de Noordelijke Camino de Santiago, ook wel de Vadiniense Route genoemd, door het dorp. Vroeger was Porcieda de laatste stop voor pelgrims op de Codex Calixtinus Route, voordat ze het klooster van Santo Toribio de Liébana bereikten.

Porcieda was vroeger een levendige gemeenschap, net als veel andere dorpjes in deze dunbevolkte, bergachtige regio. De bevolking daalde gedurende de 20e eeuw, toen veel plattelandsbewoners naar de steden trokken. Uiteindelijk stierf de laatste bewoner in 2003.

Sindsdien staat Porcieda te koop. Ruim 10 jaar geleden werd het dorp al eens te koop aangeboden voor € 1.500.000, maar er was toen geen koper. Nu is de vraagprijs enorm verlaagd naar € 380.000 in de hoop dat het prachtige verlaten dorp een nieuw leven kan krijgen. De nieuwe eigenaren moeten wel rekening houden met jagers in de omgeving, maar dat biedt misschien ook kansen voor een accommodatie.

pueblo
Nederlanders kopen een verlaten dorp met 50 gebouwen in Burgos
Een vervallen dorp in Burgos was ten dode opgeschreven, maar krijgt nu een tweede kans dankzij een Nederlands echtpaar. Zij hebben grootse plannen om het dorp te revitaliseren en er weer leven in te brengen.
logo1 1www.spanjevandaag.com

Redenen om Porcieda te kopen

Porcieda biedt een unieke kans voor de juiste koper. Enkele redenen om over de aankoop van dit Cantabrische spookdorp na te denken:

  • De 10 huizen kunnen gerenoveerd worden als vakantiehuisjes of B&B.
  • Het dorp zou een retreat of meditatiecentrum kunnen huisvesten.
  • Met wat investeringen in voorzieningen kan het weer bewoond worden.
  • De locatie in de prachtige bergen en nabij de Camino de Santiago trekt bezoekers.
  • De koper wordt de trotse eigenaar van een heel traditioneel Spaans bergdorp!

Het kopen van je eigen dorp is de droom van menigeen. Voor de juiste persoon of investeerder kan Porcieda die droom werkelijkheid laten worden.

De toekomst van verlaten dorpen

Helaas neemt het aantal verlaten dorpen en gehuchten in Spanje en de rest van Zuid-Europa gestaag toe. Jongeren trekken naar de stad voor werk en voorzieningen, en de kleine gemeenschappen op het platteland sterven langzaam uit.

Tegelijk groeit de interesse om deze vervallen pareltjes nieuw leven in te blazen. Creatieve ondernemers zetten verlaten dorpen op de kaart als toeristische bestemming. Soms worden ze zelfs in hun geheel gekocht en gerenoveerd.

Hoewel heropleving moeilijk en duur is, biedt het ook kansen. De traditionele architectuur wordt behouden. Toeristen en nieuwe bewoners injecteren geld in afgelegen, krimpende regio’s. En voor een gelukkige investeerder wordt de droom om een eigen dorpje te bezitten werkelijkheid.

verlaten
Verlaten dorpjes te koop in Spanje voor minder dan 100.000 euro
In dit artikel laten we zien dat het in Spanje nog mogelijk is om een ‘verlaten dorp’ te kopen voor minder dan € 100.000. Uiteraard gaat het om opknappers die te vinden zijn van het groene noorden in Galicië tot de woestijnachtige zuidoostelijke provincie Almería.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud