Diverse Spaanse vliegvelden gekozen tot werelds beste

Diverse Spaanse vliegvelden gekozen tot werelds beste
Beeld: Canva

Diverse Spaanse vliegvelden gekozen tot werelds beste

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Spanje heeft 53 commerciële vliegvelden waarvan er 49 onder beheer zijn van AENA en waar jaarlijks tientallen miljoenen passagiers gebruik van maken. Elk jaar organiseert de Airports Council International (ACI) een enquête onder de reizigers waarna de beste vliegvelden gekozen kunnen worden. In Spanje waren er in 2022 in totaal zeven vliegvelden die in diverse rubrieken op de lijst staan. Daarbij valt op dat Spanje’s grootste vliegvelden, Madrid-Barajas en Barcelona-El Prat, niet voorkomen op de lijsten.

In 2022 hebben de 49 commerciële vliegvelden van AENA in totaal 243.681.775 passagiers ontvangen, een stijging van 103% vergeleken met 2021. daaronder bevonden zich ook 8.431.710 (+82%) Nederlanders en 5.629.534 (+85%) Belgen.  

De jaarlijkse ASQ Awards van ACI World worden toegekend aan vliegvelden die uitmunten in klantbeleving wereldwijd, gebaseerd op gegevens uit de bekende vertrek- en aankomst surveys. ASQ is het toonaangevendste programma voor passagiers tevredenheid op vliegvelden ter wereld en werd gelanceerd in 2006. Bijna 400 luchthavens in 95 landen nemen deel aan het programma.

Beste vliegvelden per rubriek

Om de beste vliegvelden te bepalen voor het jaar 2022, zijn er verschillende rubrieken waarbij gekeken wordt naar continent, zoals Europa, en aantal passagiers. Op die lijsten staan zeven Spaanse vliegvelden.

Vliegvelden met minder dan 2 miljoen passagiers: vliegveld van El Hierro (Canarische Eilanden); vliegveld van Pamplona (Navarra); vliegveld van Reus-Costa Dorada (Tarragona, Catalonië); vliegveld van Murcia (Murcia); vliegveld van Asturias (Asturië).

Vliegvelden met tussen de 15 en 25 miljoen passagiers: vliegveld Alicante-Elche (ALicante, Valencia regio). 

Vliegvelden met tussen de 25 en 40 miljoen passagiers: vliegveld Palma de Mallorca (Mallorca, Balearen).

In de rubrieken vliegvelden met 2-5 miljoen, 5-15 miljoen en meer dan 40 miljoen passagiers zijn geen Spaanse vliegvelden in de prijzen gevallen.

Andere rubrieken

Bij de rubriek ‘beste vliegveld bij aankomsten wereldwijd’ is geen Spaanse vliegveld vermeld, maar in de rubriek ‘vliegveld met het meest toegewijde personeel’ wist het vliegveld van El Hierro (Canarische Eilanden) een melding te krijgen.

In de rubriek ‘gemakkelijkste vliegveld reis’ hebben het vliegveld van Reus-Costa Dorada (Tarragona, Catalonië) en het vliegveld van Murcia (Murcia) een melding gekregen.

In de rubriek ‘meest plezierige vliegveld’ komt geen Spaans vliegveld voor, maar in de rubriek ‘schoonste vliegveld’ staan het vliegveld van Pamplona (Navarra) en het vliegveld van Murcia (Murcia) vermeld.

Ga naar de inhoud