Nederlander voor 4,5 jaar de gevangenis in voor diefstal dure wijn in Extremadura

Nederlander voor 4,5 jaar de gevangenis in voor diefstal dure wijn in Extremadura
Beeld: Atrio / web

Nederlander voor 4,5 jaar de gevangenis in voor diefstal dure wijn in Extremadura

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁCERES – Een man van Roemeense afkomst, maar met een Nederlandse nationaliteit is in Spanje veroordeeld tot 4 jaar en 6 maanden gevangenisstraf vanwege de diefstal van wijnflessen ter waarde van meer dan 1,6 miljoen euro uit een luxueus restaurant in Cáceres, Extremadura. De man, 47 jaar oud, had samen met zijn 29-jarige vriendin het oog laten vallen op unieke flessen wijn. Het diefstal duo moet ook een schadevergoeding van meer dan 750.000 euro aan de verzekeringsmaatschappij betalen.

De provinciale rechtbank van Cáceres in Extremadura heeft de Roemeense Nederlander Constantin Dumitru veroordeeld tot vier jaar en zes maanden gevangenisstraf wegens de diefstal van 45 flessen wijn uit het restaurant Atrio in de hoofdstad van de provincie Cáceres. De Mexicaanse Priscila Lara Guevara is ook veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf als medeverantwoordelijke voor deze ernstige diefstal die plaatsvond in restaurant en hotel Atrio.

Daarnaast moeten ze gezamenlijk een schadevergoeding van 753.454 euro aan de verzekeraar Reale betalen. Reale bereikte overeenstemming met de eigenaren van Atrio, die drie Michelinsterren hebben, en vergoedde hen voor de waarde van de gestolen wijn, die ook overeenkomt met de prijs van de expertise die werd uitgevoerd op de verdwenen wijnen uit de kelder van het beroemde restaurant in Cáceres.

De provinciale rechtbank heeft als bewezen feit bepaald dat de twee verdachten, in onderling overleg en met als doel onrechtmatig winst te behalen, besloten dat de vrouw op 26 oktober 2021 zou verblijven in het Atrio-hotel in Cáceres. Ze kenden de plaats omdat ze het feit eerder hadden gepland op 1 juni, 13 juni en 12 augustus 2021.

De dieven hadden een goed doordacht plan toen de vrouw ’s nachts wat te eten bestelde om de werknemers af te leiden en te zorgen dat ze niet werden betrapt. Ondertussen stal de Roemeense Nederlander een kaart waarmee hij toegang tot de wijnkelder kreeg. In totaal heeft hij 45 flessen wijn in drie tassen gestopt, die hij eerder had gevuld met handdoeken om het glasgerinkel te voorkomen tijdens hun ontsnapping. 

Het duo bleef negen maanden uit handen van justitie voordat ze eind juli 2022 werden opgepakt op de grens tussen Montenegro en Kroatië. De gestolen flessen zijn nog steeds niet gevonden en de politie onderzoekt de zaak verder, omdat het gaat om flessen van onschatbare waarde die hoogstwaarschijnlijk zijn gekocht door een rijke wijnliefhebber.

Ga naar de inhoud