skip to Main Content
Grootste eieren producent van Spanje gaat alleen nog eieren van loslopende kippen aan Mercadona leveren

Grootste eieren producent van Spanje gaat alleen nog eieren van loslopende kippen aan Mercadona leveren

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – De grootste eieren producent van Spanje Huevos Guillén heeft aangekondigd af te stappen van de legbatterij-eieren en eieren van kippen in kooien om alleen nog eieren te gaan aanbieden van loslopende kippen ofwel “huevos de gallinas criadas en suelo”. De eieren die bij de Mercadona supermarkten worden verkocht in Spanje zijn afkomstig van deze eieren producent waarbij de Mercadona dus de Lidl achterna gaat met het verkopen van alleen nog eieren van loslopende kippen.

We hebben het hier over eieren van “gallinas camperas” of “gallinas criadas en el suelo” ofwel vrije-uitloopeieren en scharreleieren. Deze eieren zijn te herkennen aan de codes 1 en 2 die op het ei gedrukt staan. Sinds 3 april is Mercadona in 59 supermarkten van de ruim 1.600 die de Spaanse keten heeft begonnen met de verkoop van deze nieuwe eieren.

Het gaat vooralsnog om supermarkten in de provincies Valencia en Alicante maar dat aantal moet dit jaar oplopen naar 180 supermarkten in heel Spanje. In 2023 zal Mercadona in alle ruim 1.600 supermarkten in heel Spanje alleen nog maar eieren van scharrelkippen en vrije-uitloopkippen verkopen, twee jaar eerder dan gepland. Huevos Guillén heeft voor deze nieuwe productie ruim 60 miljoen euro geïnvesteerd om de installaties zo aan te passen dat de kippen vrij kunnen rondlopen.

Lidl

In januari van dit jaar startte de Duitse supermarktketen Lidl ook al met de verkoop van alleen nog maar eieren van scharrelkippen en vrije-uitloopkippen door eieren van legbatterijkippen niet meer toe te staan in de winkels in Spanje. Lidl was in 2013 al begonnen in diverse landen om geen legbatterij-eieren meer te verkopen en gedurende de jaren is dat in verschillende landen ingevoerd. Hun einddoel was om voor het jaar 2025 alleen nog eieren te verkopen van loslopende kippen maar dat heeft de Lidl nu al zeven jaar eerder voor elkaar gekregen. De eieren in Spanje zijn afkomstig van vier Spaanse leveranciers waaronder García Puente en Granja San Miguel. De eieren van de Lidl in Spanje zijn dus 100% Spaans te noemen.

Leer de eicode kennen

Het is je zeker al eens opgevallen dat op de eieren een code in rode cijfers en letters gedrukt staat. Elke letter en cijfer heeft een betekenis en aangezien dit bericht over Spanje gaat leggen we het ook in het Spaans uit. Op de tekening is te zien wat de letters/cijfers betekenen.

Het eerste cijfer staat voor de categorie ei, te weten 0 voor “ecológico” ofwel biologisch, 1 voor “camperas” ofwel vrije-uitloopei, 2 voor “criadas en el suelo” ofwel scharrelei en 3 voor “en jaula” ofwel kooi-ei.

De twee letters staan voor het land waar het ei vandaan komt, in het geval van Spanje is dat ES, in het geval van Nederland zou dat NL zijn en in het geval van België BE.

De volgende twee cijfers geven de “procedencia” aan ofwel de bedrijfscode van de producent gevolgd door drie cijfers die de “municipio de la granja” ofwel de gemeente van het bedrijf aangeven en de laatste drie cijfers geven de “granja concreta” ofwel het stalnummer van het bedrijf.

Aan de code kan dus worden gezien uit welk land het ei komt en uit welke houderijsysteem het ei afkomstig is. Controleurs kunnen aan de hand van deze code het bedrijf en de stal herleiden van de leghen die het ei heeft gelegd. Deze eicode werd in 2001 ingevoerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Weer een stap in de goede richting. Het beste blijft toch om altijd alleen eieren met het nummer 0 te kopen. Beste voor mens, dier en milieu.

  2. Daar ben ik heel erg blij mee. Als je bijna al je boodschappen bij Mercadona doet, is het handig om niet ergens anders op zoek te moeten gaan naar scharreleieren.
    Ze bieden ook al scharrelkipfilet aan en hopelijk volgen er nog meer diervriendelijkere vleessoorten, dat winkelt en eet toch een stuk prettiger.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken