Het alternatief voor de Caminito del Rey in Málaga: El Saltillo

Oeps ... foto ontbreekt!

Het alternatief voor de Caminito del Rey in Málaga: El Saltillo

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Inmiddels kent men de Caminito del Rey wel, het spannende wandelpad gelegen tussen El Chorro (Álora) en Ardales maar wist je dat er (gratis) alternatieven zijn te vinden in Spanje? En wist je dat een van die spannende alternatieven in de Axarquía regio in Málaga te vinden is? We hebben het hier over de ‘El Saltillo’ route.

‘El Saltillo’ is een van de beste alternatieven voor de Caminito del Rey dus mocht je het koningspad al eens hebben gelopen en ben je op zoek naar nog meer spanning, dan is het ‘El Saltillo’ een uitstekend alternatief. Dit wandelpad wordt dan ook wel de tweede Caminito del Rey genoemd maar het is gratis te bewandelen, men hoeft niet van te voren te reserveren en is minder druk (en men hoeft geen helm op).

Canillas de Aceituno

Het ‘El Saltillo’ pad is te vinden op de grens tussen de provincies Málaga en Granada (Andalusië) in het Parque Natural de Sierra Tejeda, Almijara en Alhama in de regio Axarquía. Het gaat hier om een 8 kilometer lange wandelroute die niet voor iedereen geschikt is en meer te bewandelen is door de iets meer ervaren wandelaars die geen hoogtevrees hebben.

LEESTIP: De 10 engste en spectaculairste wandelpaden van Spanje

Net zoals bij de Caminito del Rey heeft de ‘El Saltillo’ route afgezette (metalen) wandelpaden die soms op 150 meter hoogte aan de bergwand hangen of daaruit zijn gehakt. Men kan genieten van spannende en mooie vergezichten en verticale bergwanden. Het is echter geen familie uitje met kinderen want de route is op sommige plaatsen gevaarlijk. Het is ook geen route voor oudere mensen of voor mensen die hoogtevrees hebben.

Begin wandeling

Om aan de wandeling (sendero) van ‘El Saltillo’ te beginnen raadt men op deze website aan om dat vanaf het centrale plein van het dorp Canilla de Aceituno te doen waar men de auto bij het gemeentehuis kan parkeren. Het is ook mogelijk de wandelroute buiten het dorp te beginnen op de MA-4105 weg richting Sebella maar men moet dan ver lopen of met een 4×4 voertuig naar het begin van de wandeling gaan.

LEESTIP: Spectaculaire wandeling in Spanje: Congosto de Mont-rebei in de Pyreneeën

Als men begint vanuit het dorp Canilla de Aceituno dan loopt men grotendeels langs een waterkanaal dat in een waterpijp verandert. Na een half uur lopen komt men uit bij de El Albercón, een groot waterbassin met vegetatie. Niet veel later loopt men bij de Cerro de Juan Zamora en de Barranco de La Mina en het uitzichtpunt La Rahije waarna de ‘El Saltillo’ bij de rivier Almanchares volgt.

Het voordeel van deze wandelroute is dat men weer kan teruglopen via een alternatieve route richting het startpunt waar men dus de auto heeft geparkeerd. Dus voor diegene die de Caminito del Rey al een of meerdere keren hebben gelopen en op zoek zijn naar een alternatief, de ‘El Saltillo’ is de perfecte kandidaat.

Foto’s: Senderista Proactivo (Wikiloc)

Ga naar de inhoud