Search
menu
Search

Spaanse extreemrechtse partij VOX vindt dat workshop rond vrouwelijke seksualiteit jongeren “perverteert”

Spaanse extreemrechtse partij VOX vindt dat workshop rond vrouwelijke seksualiteit jongeren “perverteert”
Beeld: @lastotobags / instagram

Spaanse extreemrechtse partij VOX vindt dat workshop rond vrouwelijke seksualiteit jongeren “perverteert”

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SORIA – In de provincie Soria is commotie ontstaan rond een workshop. Via het tekenen van het vrouwelijke geslachtsorgaan wilde men meisjes sensibiliseren over hun eigen seksualiteit. De extreemrechtse partij VOX zag hier echter geen graten in en trok aan de alarmbel.

Laura Marin had nooit verwacht dat haar workshop de nationale pers zou halen. En al helemaal niet door de tegenwind van het extreemrechtse VOX. De 27-jarige Marin is afkomstig uit het dorpje Olvega (3.500 inwoners) en is de voorzitster van een organisatie die draagtassen en truien verkoopt met de afbeelding van een vagina er op. Ook op haar pols heeft ze een dergelijk symbool getatoeëerd.

Met de steun van de provincie Soria was de volgende stap nu een workshop die kadert binnen een grotere reeks van feministische activiteiten. De idee was het schilderen van vrouwelijke geslachtsorganen, volgens Marin omwille van het problematische gebrek aan vrouwelijke seksuele opvoeding en omdat de vagina systematisch onzichtbaar wordt en nog erg taboe is in de maatschappelijke beeldvorming.

“In onze patriarchale wereld zijn de vagina en het vrouwelijke plezier onzichtbaar gemaakt, het is van vitaal belang die situatie om te draaien door middel van creativiteit”, is te lezen op een flyer van de cursus. Buiten VOX gerekend jammer genoeg. Na de keet die ze schopten omwille van een kerststalletje met geslachtsorganen in Pamplona, klonk nu protest van de pen van de toekomstige vice-presidente van Castilië en León Juan García Gallardo. “Soria heeft steun en investeringen nodig, niet het seksueel perverteren van jonge meisjes” schreef die op Twitter als reactie op de workshop.

De verontwaardiging werd door de organisatie echter al met even veel verontwaardiging ontvangen. Volgens Marin wilde zij alleen dat meisjes hun lichaam leerden kennen “zonder seksuele connotatie, als meer dan een lustobject voor mannen”. Zij krijgt ook bijval vanuit politieke hoek. Francisco Igea van Ciudadanos verdedigde: “het is betwistbaar of vagina’s schilderen dient te worden gesubsidieerd of niet, maar men kan het niet beschouwen als een seksuele pervertatie”.

Ga naar de inhoud