VOX Navarra klaagt winkel aan die kerststalletje met geslachtsdelen tentoonstelt

VOX Navarra klaagt winkel aan die kerststalletje met geslachtsdelen tentoonstelt
Beeld: lavergueria_sevilla / instagram

VOX Navarra klaagt winkel aan die kerststalletje met geslachtsdelen tentoonstelt

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

PAMPLONA – De extreemrechtse partij VOX diende in Pamplona een klacht in tegen de eigenaars van de winkel La Verguería. De winkel bevindt zich in de Calle Comedias in Pamplona. De klacht komt er omwille van “het installeren van een kerststal (Belén) waarin de personages van Jezus en Jozef de vorm van een penis hebben, en Maria wordt afgebeeld door een vagina”.

Dat het om een grap gaat, is duidelijk. La Verguaría is een winkel met artisanale zoetigheden (dulces) zoals wafels, en dit jaar wordt er snoepgoed in de vorm van religieuze figuren verkocht, die tegelijkertijd erg doen denken aan geslachts figuren. Deze ¡andere’ kerststal is overigens niet alleen in de La Verguaría van Pamplona te zien maar op meerdere plaatsen in Spanje zoals Sevilla. 

Bij de extreemrechtse partij VOX schiet die grap echter in het verkeerde keelgat. Enkele dagen nadat ze in Granada keet schoppen omwille van de zogezegde Satanische kerstverlichting, klaagt VOX nu ook dit ‘erotische kerststalletje aan.

De president van VOX Navarra, Emilio Jiménez, verklaart dat de beschuldigden verantwoordelijk zijn van een misdrijf tegen de religieuze gevoelens, zoals vastgelegd in artikel 525.1 van het strafwetboek. Ze zouden “publiekelijk de draak hebben gestoken met de religieuze gevoelens van de mensen die behoren tot de katholieke kerk”. 

Volgens artikel 525.1 van het strafwetboek kan men “voor het beledigen van- of de spot drijven met de gevoelens van de leden van een religieuze beleving, in publiek, woordelijk, geschreven of via gelijk welk document” de “boete oplopen tot 8 of 12 maanden celstraf”.

VOX Navarra vraagt bovendien dat er meteen maatregelen komen om de kerststal “onmiddellijk te ontmantelen” en uit de etalage in kwestie te verwijderen. “De maatregel probeert de schade te voorkomen die tijdens kerstmis wordt bezorgd, het zou geen enkele zin hebben als de kerststal pas in februari of later moet worden weggehaald.”

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.