Wat is de betekenis van de kleuren bij de wandelroutes in Spanje?

Wat is de betekenis van de kleuren bij de wandelroutes in Spanje?
Beeld: via canva.com

Wat is de betekenis van de kleuren bij de wandelroutes in Spanje?

De kleuren van de wandelroutes zijn essentieel om de perfecte route door de natuur in Spanje te kiezen. Niet iedereen kent echter de betekenis van deze kleuren, dus laten we een korte uitleg geven van de kleuren wit, geel, rood en groen die je tegenkomt tijdens het wandelen in Spanje. Het is belangrijk om deze kleurcodes te begrijpen om veilig en doelgericht te kunnen wandelen in Spanje.

Wandelen heeft fysieke en emotionele voordelen. Het brengt je dichter bij de natuur, laat je ademen en zorgt voor ontspanning. Er is voor iedereen een geschikte wandelroute. Korte wandelroutes zijn ideaal voor ontspanning en verkwikking. Ze zijn meestal minder dan 10 km lang en perfect voor gezinnen, ouderen of wie even wil ontsnappen aan de drukte van het dagelijks leven.

Voor avontuurlijke wandelaars zijn langere wandelroutes een uitdaging en bieden ze de kans om dieper de natuur in te gaan. Routes variëren van 10 tot meer dan 50 km en vragen goede conditie en voorbereiding. De beloning: adembenemende uitzichten, gevarieerde landschappen en intens gevoel van vrijheid en ontdekking.

De kleuren van de wandelroutes zijn meer dan alleen een visuele aanwijzing. Ze vertellen je essentiële informatie over de lengte en de moeilijkheidsgraad van de route. Laten we eens kijken naar de kleuren van de in Spanje voorkomende wandelroutes.

Wit-groen: lokale wandelroutes

De wit-groene markering duidt op een lokale wandelroute met een lengte van minder dan 10 kilometer. Deze routes zijn perfect voor een ontspannen wandeling in de natuur, zonder al te veel inspanning. Ze zijn ideaal voor gezinnen met kinderen, ouderen of voor degenen die gewoon willen genieten van de buitenlucht zonder al te veel uitdaging.

Wit-geel: middelgrote wandelroutes

De wit-gele markering geeft aan dat de route een middelgrote afstand heeft, tussen de 10 en 50 kilometer. Deze routes bieden een uitdaging voor de meer ervaren wandelaars, maar zijn nog steeds toegankelijk voor beginners met een redelijke conditie. Ze laten je dieper de natuur intrekken en bieden een gevarieerde ervaring met verschillende landschappen en uitzichten.

Wit-rood: grote wandelroutes

De wit-rode markering is gereserveerd voor de grote wandelroutes, met een lengte van meer dan 50 kilometer. Deze routes zijn een echte uitdaging en vereisen een goede voorbereiding, conditie en uitrusting. Ze bieden een onvergetelijke ervaring voor de avontuurlijke wandelaar, met de kans om door afgelegen gebieden te trekken en diep in de natuur te duiken. 

De wit-rode markering wordt op Europees niveau gebruikt voor het aangeven van de GR-paden die niet alleen langer zijn dan 50 kilometer, maar ook vaak door verschillende landen gaan.

Klassieke markeringen

Bij alle kleuren moet je ook rekening houden met de vorm van de kleuren. Als deze horizontaal boven elkaar staan getekend is er niets aan de hand en zit je op het goede pad. Bij een richtingverandering zie je twee kleuren tekens boven elkaar. Als dezelfde kleuren ziet, maar dan gekruist, dan weet je dat je de verkeerde richting op loopt.

Spanje is een waar wandelparadijs, met een verscheidenheid aan landschappen en routes die elke wandelaar zullen bekoren. Van de indrukwekkende Pyreneeën tot de schilderachtige kustlijnen en de uitgestrekte woestijnen, Spanje heeft het allemaal.

Ga naar de inhoud