Spanje is het land van de meeste zonuren maar ook met een groot vitamine D-gebrek

Spanje is het land van de meeste zonuren maar ook met een groot vitamine D-gebrek
Beeld: AI-beeld / redactie

Spanje is het land van de meeste zonuren maar ook met een groot vitamine D-gebrek

Spanje is het Europese land met de meeste zonuren, maar is ook het Zuid-Europese land waar veel mensen een tekort aan vitamine D hebben. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 75% van de bevolking hier last van heeft, een percentage dat stijgt tot 80% in het geval van jongeren in Spanje. Dit tekort wordt veroorzaakt door veranderingen in levensstijl, zoals minder buiten zijn, meer zitten en ongezonde voeding.

De percentages van inwoners van Spanje die onvoldoende vitamine D hebben is al hoog, maar het kan nog hoger. In Nederland blijkt dat 92% van alle inwoners een vitamine D-gebrek heeft, ongeveer hetzelfde percentage als de inwoners van België.

Spanje heeft gemiddeld 320 dagen zon per jaar, waardoor het een ideaal land is om vitamine D op te doen. Er zijn dus meer zonnige dagen dan sombere dagen in Spanje. De zon is niet alleen goed voor je humeur, maar zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Daarnaast word je ook vrolijk van de Spaanse blauwe lucht. De grijze luchten in Nederland en België kunnen juist deprimerend werken.

Blauw licht heeft een activerend effect op onze hersenen en een blauwe lucht in combinatie met de zon heeft een positieve invloed op je lichaam. Het is dus geen verrassing dat mensen zich over het algemeen gelukkiger voelen wanneer ze in een zonnige omgeving verblijven. Dus, als je behoefte hebt aan wat extra vitamine D en een oppepper voor je humeur, dan is Spanje zeker een goede bestemming!

Vitamine D wordt geproduceerd door de zonnestralen. De beste tijd om buiten in de zon te zijn voor vitamine D is tussen 11 en 15 uur, vooral in de maanden april tot oktober in Nederland en België. In Spanje kan dit zelfs gedurende een langere periode of het hele jaar door zijn, afhankelijk van de locatie en het klimaat. Het tijdstip waarop de zon het gunstigst is voor vitamine D-opname kan variëren in Spanje, afhankelijk van de temperatuur.

Het gebruik van zonnebrandcrèmes of lotions vermindert de productie van vitamine D met 97% (factor 8) tot 99% (factor 15). Als je langer dan een half uur in de zon wilt blijven, is het verstandig om jezelf na de eerste 30 minuten wel te beschermen. Dit helpt om schade aan de huid te voorkomen en tegelijkertijd voldoende vitamine D aan te maken. Het is dus belangrijk om een balans te vinden tussen blootstelling aan de zon en bescherming van de huid.

Er wordt soms gesproken over een schaduwregel als het gaat om het aanmaken van vitamine D door zonlicht. Volgens deze regel maak je alleen vitamine D aan wanneer je schaduw korter is dan je lengte, of vanaf zonkracht 3. In Nederland begint dit pas vanaf mei/juni, terwijl het in Spanje eerder begint en langer doorgaat. Het is dus belangrijk om te weten wanneer en hoe lang je blootstelling aan de zon effectief kan zijn voor de aanmaak van vitamine D.

Het is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen, omdat het essentieel is voor onder andere sterke botten en een goed werkend immuunsysteem. Mensen kunnen bijvoorbeeld meer buiten gaan wandelen of sporten om hun vitamine D-niveau te verhogen. Daarnaast kan het helpen om voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine D, zoals vette vis en eieren, toe te voegen aan het dieet.

Als het niet lukt om voldoende vitamine D uit voeding en zonlicht te halen, kan het nodig zijn om supplementen te nemen. Het is altijd verstandig om met een arts te overleggen over de juiste dosering en manier van suppletie. Zo kan een vitamine D-tekort worden aangepakt en kunnen mensen gezonder en vitaler leven.

Om te bepalen of er een vitamine D-tekort is, wordt de uitslag van een vitamine D-test vergeleken met normaalwaarden. Een waarde van 80 nmol/L bij een vitamine D-bloedonderzoek wordt als normaal beschouwd. Als de waarde lager is, is er sprake van een tekort aan vitamine D. Bij een niveau hoger dan 210 nmol/L wordt de gezonde bovengrens overschreden.

Symptomen van een tekort aan vitamine D kunnen zijn vermoeidheid, lusteloosheid, spierkrampen en bloedend tandvlees. Het is belangrijk op te merken dat deze symptomen niet specifiek zijn voor een vitamine D-tekort. Het is altijd verstandig om bij twijfel een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Hoe krijg je meer vitamine D? Vitamine D kan op verschillende manieren worden verkregen, waaronder:

  • Blootstelling aan zonlicht: De belangrijkste bron van vitamine D is blootstelling aan zonlicht. De uv-stralen van de zon helpen de huid vitamine D aan te maken. Het wordt aanbevolen om dagelijks 10 tot 15 minuten of zelfs tot 30 minuten onbeschermde blootstelling aan de zon te krijgen, vooral tijdens de middaguren.
  • Voeding: Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature vitamine D, waaronder: vette vis (zalm, tonijn, makreel), lever, kaas, paddenstoelen en eigeel.
  • Supplementen: Vitamine D-supplementen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder pillen, capsules en druppels. Supplementen kunnen nodig zijn voor mensen die niet voldoende vitamine D uit voeding en zonlicht krijgen.
Ga naar de inhoud