Niet Spanje maar Nederland wordt volgens Spotify de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2024

Niet Spanje maar Nederland wordt volgens Spotify de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2024
Beeld: Sarah Louise Bennett / EBU

Niet Spanje maar Nederland wordt volgens Spotify de winnaar van het Eurovisiesongfestival 2024

Het Eurovisiesongfestival een fenomeen dat jaar na jaar miljoenen kijkers in zijn greep houdt. Met deelnemende landen uit de hele Europese Unie en daarbuiten, biedt dit evenement een unieke kans om diverse culturen en talenten te omarmen. Terwijl de spanning toeneemt in aanloop naar de grote finale op 11 mei in de Zweedse stad Malmö, zijn de ogen gericht op de favorieten volgens de cijfers van Spotify, waar Nederland verrassend hoog scoort en Spanje ergens in het midden blijft steken.

Op dit moment geven de weddenschappen de overwinning aan Kroatië en Baby Lasagna, gevolgd door Nemo, de vertegenwoordiger van Zwitserland op het Eurovisie Songfestival. Op de derde plaats staat Oekraïne met een indrukwekkend optreden die de val van raketten simuleert als protest tegen de Russische invasie van het gebied.

Volgens Spotify-gegevens is Joost Klein uit Nederland de topfavoriet om het 68e Eurovisiesongfestival te winnen. Met zijn nummer ‘Europapa’ heeft hij meer dan 4,6 miljoen streams behaald in de afgelopen maand. Dit geeft hem een voorsprong van meer dan 20% op de nummer twee, Angeline Mango uit Italië met ‘La noia’ en 3,8 miljoen luisteraars.

De inzending van Zweden met Marcus & Martins en hun nummer ‘Unforgettable’ staat met bijna 2 miljoen luisteraars op de derde plaats. Op de vierde plaats vinden we Frankrijk met het lied ‘Mon amour’ van Slimane, gevolgd door Griekenland op de vijfde plaats met Marina Satti en ‘Zari’. Uiteindelijk staat de Spaanse inzending van Nebulossa en hun nummer ‘Zorra’ op de zesde plaats in de top tien.

De weddenschappen en de lijst van Spotify komen dus niet met elkaar overeen. De hoge streamingcijfers op Spotify zijn echter een sterke indicatie van de populariteit van de inzendingen, zoals dus van Nederland. Naarmate meer mensen een bepaald lied ontdekken, groeit de buzz rondom een optreden. Dit kan een belangrijke factor zijn bij de beoordeling door de jury en de kijkers thuis.

Eurovisie Top 10, volgens Spotify

  1. Nederland, vertegenwoordigd door Joost en ‘Europapa’
  2. Italië, vertegenwoordigd door Angelina Mango en ‘La noia’  
  3. Zweden, vertegenwoordigd door Marcus & Martins en ‘Unforgettable’
  4. Frankrijk, vertegenwoordigd door Slimane en ‘Mon amour’
  5. Griekenland, vertegenwoordigd door Marina Satti en ‘ZARI’
  6. Spanje, vertegenwoordigd door Nebulossa en ‘ZORRA’
  7. Zwitserland, vertegenwoordigd door Nemo en ‘The Code’
  8. Oekraïne, vertegenwoordigd door Jerry Heil en Alyona Alyona, en ‘Teresa & Maria’
  9. Israël, vertegenwoordigd door: “Hurricane” – Eden Golan
  10. Verenigd Koninkrijk, vertegenwoordigd door Olly Alexander (Years & Years) en ‘Dizzy’
Ga naar de inhoud