Spaanse hoofdstad Madrid heeft te maken met een invasie van motten

Spaanse hoofdstad Madrid heeft te maken met een invasie van motten
Beeld: via canva.com

Spaanse hoofdstad Madrid heeft te maken met een invasie van motten

De afgelopen weken heeft de Spaanse hoofdstad Madrid te maken gehad met een enorme toename van motten, wat heeft geleid tot bezorgdheid onder de inwoners. Er zijn zelfs geruchten ontstaan over “gemuteerde motten” vanwege hun grootte. Dit heeft vragen opgeroepen over de oorzaken en gevolgen van deze ongewone mottenplaag. 

Volgens vele gebruikers op sociale media hebben ze de laatste dagen een explosieve toename van motten in de stad opgemerkt. Berichten over “motteninvasies” en vragen over hoe ermee om te gaan, zijn veelvuldig gedeeld. Sommige bewoners melden zelfs exemplaren van een groter formaat dan normaal, wat hen doet denken aan “gemuteerde motten”.

Volgens Madrid Salud hebben ze inderdaad sinds eind mei een aantal meldingen ontvangen over activiteit van dagactieve omgevingsmotten (lepidoptera). Het aantal meldingen was echter niet bijzonder hoog en ze kwamen vooral uit de zuidelijke en zuidoostelijke wijken.

Madrid Salud benadrukt dat er geen sprake is van een relevant risico en dat er geen bestrijdingsmaatregelen met insecticiden zijn genomen. Dergelijke maatregelen zouden in dit geval volledig onnodig en schadelijk voor het milieu zijn. Hoewel de grootte van sommige omgevingsmotten voor ongerustheid kan zorgen bij sommige bewoners, zijn ze onschadelijk.

Deze situatie heeft zich in het verleden ook al voorgedaan, bijvoorbeeld in 1962, 1996 en 2013. Het lijkt dus te gaan om een cyclisch, natuurlijk fenomeen van beperkte duur. Madrid Salud suggereert dat de oorzaken multifactorieel kunnen zijn, mogelijk gerelateerd aan biologische cycli, migraties van deze soorten en andere ecologische omstandigheden.

Ga naar de inhoud