menu

Spaanse flamenco-zangeres en actrice María Jiménez overleden

Spaanse flamenco-zangeres en actrice María Jiménez overleden
Beeld: El Hormiguero / Antena 3

Spaanse flamenco-zangeres en actrice María Jiménez overleden

De Spaanse zangeres, danseres en actrice María Jiménez is in de nacht van woensdag op donderdag op 73-jarige leeftijd in haar woning in de wijk Triana in Sevilla overleden. De artieste heeft een carrière van 50 jaar met talloze liedjes, films en veel meer achtergelaten en zal voor eeuwig herinnerd worden vanwege het lijflied van het feminisme in Spanje ‘Se acabó’. Onderaan dit artikel staat een spotify-luisterlijst van haar bekendste liedjes en de originele videoclip van het lied ‘Se acabó’.

María Jiménez werd op 3 februari 1950 geboren in het Sevillaanse Triana. Ze was pas 15 jaar oud toen ze haar baan als schoonmaakster opgaf om te gaan dansen in de tablaos van Sevilla. Ze groeide uit tot een van de meest complete en erkende artiesten van Spanje.

María Jiménez was een veelzijdige artieste met een lange en succesvolle carrière. Ze was een getalenteerde zangeres, danseres en actrice. Ze bracht achttien albums uit, en speelde in meer dan tien films en televisieseries. Ze werd beloond voor haar werk met talloze prijzen, waaronder de Gouden Medaille voor Verdienste op het gebied van de Schone Kunsten in 2022, de Medaille van de Stad Sevilla, de Gouden Insignie van Chiclana, de prijs Andalucía Excelente en de onderscheiding bij de Radiolé Awards.

De zangeres bracht haar eerste album uit in 1976. Het album bevatte een breed scala aan genres, waaronder rumba’s, tango’s, bulerías, boleros, rancheras en ballades. Een van de singles van het album, “Se acabó”, werd in 1978 een absolute hit in Spanje en Mexico. De tekst van het nummer was onbevangen en ging over een vrouw die genoeg had van een situatie van mishandeling. Daarom is dit tegenwoordig het levenslied van de feministische beweging in Spanje geworden. De onderstaande video van dit lied werd opgenomen op Mallorca. In 2020 bracht ze haar laatste album uit, “La vida a mi manera”, met twaalf nummers en samenwerkingen met artiesten als Pitingo en Miguel Póveda.

María Jiménez debuteerde als actrice in de film “Manuela” (1976). Ze speelde een kleine rol en zong ook mee op de soundtrack. Ze speelde ook in andere films, zoals “Perdóname, amor” (1982), “¡Ja me maten!” (2000), “Yo puta” (2004) en “Los managers”. Op televisie was Jiménez te zien in fictieseries als “Hostal Royal Manzanares” (1996) en “Todos los hombres sois iguales” (1997). Ze was ook presentatrice bij Canal Sur Televisión met het programma “Bienaventurados” (2006) en jurylid in het succesvolle “Se llama copla”.