Internationale vastgoedketen RE/MAX waarschuwt voor fraude met bedrijfslogo in Spanje

Internationale vastgoedketen RE/MAX waarschuwt voor fraude met bedrijfslogo in Spanje
Beeld: RE/MAX / web

Internationale vastgoedketen RE/MAX waarschuwt voor fraude met bedrijfslogo in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De in Spanje opererende vastgoedketen RE/MAX heeft in een speciaal persbericht gewaarschuwd voor een nieuwe golf van fraude bij het verhuren van onroerend goed via internet. Fraudeurs gebruiken de naam en het bedrijfslogo van RE/MAX en vragen klanten om persoonlijke gegevens, bankgegevens en zelfs vooruitbetalingen.

RE/MAX is een afkorting van ‘Real Estate Maximums’ en is een Amerikaans internationaal vastgoedbedrijf dat ook in Spanje opereert via een franchisesysteem. RE/MAX is actief in meer dan 100 landen en gebieden waar meer dan 100.000 makelaars in meer dan 7.000 kantoren werken. 

Volgens de website van RE/MAX España zijn er 1.100 makelaarskantoren in Spanje. Deze kantoren zijn verspreid over 500 steden en dorpen in het hele land. De grootste concentratie van RE/MAX-kantoren bevindt zich in de provincies Madrid en Barcelona, waar elk meer dan 100 kantoren zijn gevestigd. Andere grote regio’s met veel RE/MAX-kantoren zijn Valencia, Andalusië en Catalonië.

RE/MAX España heeft in een verklaring laten weten dat het niet de eerste keer is dat fraudeurs de naam van het merk gebruiken om onroerend goed online te verhuren tegen onrealistisch lage prijzen. In deze nieuwe golf van fraude zijn de huurprijzen echter niet zo laag, waardoor ze gemakkelijker geloofwaardig zijn. 

De fraudeurs vragen potentiële huurders per e-mail om persoonlijke gegevens, waaronder adres, telefoonnummer, identiteitsbewijs, salarisstrook, IBAN-nummer en een aanbetaling van drie maanden huur. RE/MAX España heeft benadrukt dat geen van hun agenten een commissie in rekening brengt voor het verhuren van onroerend goed. Ze hebben deze frauduleuze praktijken al bij de politie gemeld.

RE/MAX España heeft gewaarschuwd dat de persoonlijke- en bankgegevens van opgelichte klanten voor allerlei frauduleuze doeleinden kunnen worden gebruikt. Het bedrijf heeft daarom potentiële huurders gevraagd voorzichtig te zijn met hun persoonlijke- en bankgegevens, aangezien RE/MAX España niet betrokken is bij deze praktijken.

Het bedrijf adviseert potentiële huurders om nooit geld te storten voordat ze een woning hebben bezocht. In huurcontracten voor onroerend goed is het gebruikelijk om alleen een maand huur te betalen. De huurder betaalt de borg, de huur van de lopende maand en de professionele vergoeding van de RE/MAX-makelaar bij de ondertekening van het huurcontract.

Ga naar de inhoud