skip to Main Content
Duizenden Catalanen verplaatsen hun bankrekeningen naar regio’s buiten Catalonië (2017)

Duizenden Catalanen verplaatsen hun bankrekeningen naar regio’s buiten Catalonië (2017)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – Het Catalaanse parlement heeft nog geen beslissing genomen over de afscheiding van Spanje maar veel Catalanen willen dit ook niet afwachten. Duizenden inwoners van Catalonië zijn naar andere autonome deelstaten zoals Aragón en de Comunidad Valenciana gegaan om daar hun rekeningen en dus hun geld veilig te stellen. Men is bang voor een corralito waarbij men in een zelfstandig Catalonië niet meer bij het spaargeld kan komen omdat dit bevroren wordt.

We schreven er al eerder over dat de klanten van een van de grote Catalaanse banken Caixabank zich zorgen maken over hun bankrekeningen en met name natuurlijk over hun spaargeld. Nu bekend is geworden dat deze grote bank met hun fiscale kantoor naar Valencia zal verhuizen en de andere grote Catalaanse bank Banco Sabadell naar Alicante verhuist is de onrust bij de Catalanen alleen maar toegenomen.

Duizenden inwoners van Catalonië die in deze autonome deelstaat een bankrekening hebben bij of de Caixabank of Banco Sabadell of welke andere bank dan ook zoals Santander of BBVA hebben nu besloten hun bankrekening bij een kantoor buiten Catalonië onder te brengen. Hierbij wordt gesproken van banken in de provincies Huesca en Teruel in Aragón en gemeenten zoals Vinaroz of Peñiscola in Castellón in de Comunidad Valenciana.

Wat is een zogenaamde corralito?

Bij een corralito zal het voor de inwoners van Catalonië slechts mogelijk zijn om kleine bedragen te pinnen of van de bank te halen waarbij dus eigenlijk rekeningen door de staat (in dit geval Catalonië) worden bevroren, iets wat in 2001 gebeurde in Argentinië en ook jaren later in Cyprus en Griekenland ten tijde van de economische crisis. Hierbij maakt het overigens niets uit of het een Catalaanse, Duitse, Nederlandse, Britse of Spaanse bank is, een corralito zal gelden voor alle bankrekeningen in Catalonië.

Dat is dan ook de reden dat veel Catalanen hun geld willen onderbrengen in autonome deelstaten buiten Catalonië. Weliswaar gaat het spaargeld op de rekeningen binnen Catalonië niet verloren maar het is lastig om dat geld op te nemen omdat dit gecontroleerd zal worden zodat de banken niet worden leeggeplunderd. Met een bankrekening buiten Catalonië heeft men daar geen last van en kan men binnen Catalonië niet veel geld opnemen maar beschikt men buiten Catalonië over al het spaargeld.

Virtuele bank

Een andere mogelijkheid is het openen van een rekening bij een virtuele bank buiten Catalonië zoals Bankinter waarbij de klant een rekening zal hebben in Madrid. Iets wat ook gebeurd bij de ING Direct bank in Spanje waar je via internet binnen 15 minuten een bankrekening kunt openen (met de garanties van de Nederlandse Centrale Bank).

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 50 reacties
 1. Als Ik de reacties zo lees Lopen er een hoop Nederlandse leeghoofden rond hier in Spanje. Vooral dat rechts -radicals leeghoofd Rob. Kan die niet meteen van de straat geplukt worden?

  1. Ik verzet mij volledig tegen het separatisme van Catalonië . Als u dat rechts- radicaal wenst te noemen, gun ik dat u van harte. Meer ga ik daar niet over zeggen.

 2. Ze zeggen toch; “De beurs liegt nooit.”? Nou en zo is het. De ibex verloor flink na het referendum en vooral de aandelen van grote gevestigde bedrijven (oa. banken) in Catalonië kregen een duw. Aangezien beurs genoteerde bedrijven wel naar hun aandelen kijken en minder dan naar de regering is het feit dat zij massaal de fiscale vestiging buiten Catalonië plaatsen een logische en heeft weinig te maken met ‘een decreet’ van Madrid. Dit decreet was er overigens alleen voor om een dergelijke verplaatsing op korte termijn mogelijk te maken. Niets meer, niets minder..
  Dat de Catalaanse regering bij een eventuele afscheiding vele miljoenen, zo geen miljarden, mis gaan lopen daar hadden de separatisten met hun kortzichtigheid niet op gerekend.
  Het zijn niet alleen bedrijven die verhuizen. De toeristen blijven ook weg en als buitenlander krabbel je je wel 2 keer op je hoofd wil je nog in Catalonië investeren in een bedrijf of onroerend goed…
  Zelfs als de afscheiding niet verkondigd wordt en op de lange baan wordt geschoven is de schade aan Catalonië niet meer te repareren en zijn het de burgers die de rekening mogen betalen. Ik mag dan ook hopen dat de gehele Catalaanse politieke top die deze weg is ingegaan snel door hun eigen bevolking ter verantwoording wordt geroepen en voor het creëren van zoveel economisch als wel sociale schade door het overtreden van wetten voor de rechter verschijnen en gestraft worden overeenkomstig de nationale ook door Catalonië ondertekende wetgeving.

  1. Persoonlijk denk ik dat de separatisten wel op de misgelopen miljarden hadden gerekend, ze zijn niet helemaal dom. Maar ze hebben het bewust verzwegen naar de bevolking om zo meer voorstemmers te krijgen. Nu het daadwerkelijk gebeurt huilen ze om het hardst, Jonqueras ( die man kan zijn naam niet eens in het Catalaans uitspreken) voorop. Het volgende leugentje is al weer gemaakt door hem. De bedrijven verhuizen tijdelijk en komen gewoon weer terug naar Barcelona. Beste mensen, wanneer stopt het geloof in dit soort sprookjesvertellers nu eens, wanneer vallen de schellen een keer van de ogen?

 3. Ik zit met verbijstering de reacties te lezen. Onderwerp: duizenden Catalanen brengen hun bankrekening over naar plekken buiten Catalonië. En de reacties gaan weer over voor of tegen. Over Franco. Over de Walen. Als ik in Catalonië zou wonen dan zou ik ook mijn zuurverdiende centjes veilig en beschikbaar houden. Het illustreert de onzekerheid die ontstaat onder deze duizende Catalanen. Voor of tegen, dat doet er in deze niet toe. En voor wie de redactie niet op prijs stelt: ga dan iets anders lezen. Ieders mening is iets waard, maar wel binnen het onderwerp.

 4. Er is geen land binnen Europa dat zijn vrijheid verkregen heeft door zich aan de toen geldende wetten te houden!!

  1. Catalonië is al 40 jaar vrij. Er wordt niemand onderdrukt of een haar gekrenkt.

  2. Wat wil je hier nu mee zeggen? Kan misschien wel zijn wat u verklaard maar meestal ging het wel gepaard met (burger)oorlog… en wat is de definitie van vrijheid? Elk land vd Eurozone heeft zich ook soms te schikken naar de Europese regels…

  3. In 1993 is na vreedzame onderhandelingen, de fluwelen revolutie, de republiek: “ Tsjechoslowakije “ ontbonden. Hieruit ontstonden : “ Tsjechië en Slowakije “ ! Twee landen die vreedzaam naast elkaar verder leven!

 5. Het constitutionele hof en de monarch zijn een der fundamenten van de parlementaire democratie aan het vertrappen!!

 6. Ik vermoed dat het risico groter is, en de schrik van de Catalanen eveneens, dat het Madrid zal zijn, onder de leiding van de politieke zoon van Franco, dat de banken beperkingen zal opleggen.
  Het is op mijn beurt dan mijn hoop maar dat zeer binnenkort op het Iberisch schiereiland drie landen vreedzaam naast mekaar leven, in onderlinge solidariteit en respect via de EU. En voor Spanje: met een vriendelijkere politie tegenover haar eigen bevolking, wars van alle methodes van de tijd van de caudillo.
  En dat de Benelux zich omvormt tot een samengaan van vier landen: Luxemburg, Nederland, Wallonië en Vlaanderen. Allen lid van de EU.
  En dat de Schotten, als dat hun wens is, ook lid blijven van de EU.

  1. Wat een schandelijke parallellen worden er hier weer met het verleden getrokken. Kijk gewoon naar de tijd van nu en bezie de neergang.

   1. Inderdaad en hopla: de Frank is ook wééral vd partij… 4 landen! Laat me niet lachen: wat is Vlaanderen? Een zakdoek groot en wat? ong. 1/4 vd oppervlakte van Catalonië? Vlaanderen als land? Dat kan misschien alleen als: ‘een autonome provincie’ van Nederland hahaha

  2. Ho ho, 5 landen. Je vergeet Brussel. Of gaan de Walen Brussel annexeren, of willen de Vlamingen dat doen? En wat was je gedachte, referéndum houden en de mensen uit Brussel vooral niet laten meebeslissen, een sport Catalanas referendum dus? Of heel democratisch pero decreet zonder volksraadpleging? Dat laatste bespaart je de moeite van het vervalsen van de resultaren, en kun je de fouten van het Catalaans parlement voorkomen, zoals dat na de eindtelling de blanco stemmen lager zijn dan toen ze 95% hadden geteld, en dat er meer voorstemmen bij zijn gekomen dan het totaal aantal stemmen die nog te tellen waren? Democratie is van iedereen, niet alleen van eentje of van enkelen…….

 7. Hoop voor iedereen dat er uiteindelijk geen separatisme komt.
  België : hopelijk beginnen extremisten hier nu ook niet opnieuw over separatisme te praten.
  Ik denk dat de prioriteiten ergens anders liggen dan bij afscheidingen.

 8. De vrees is vooral dat, mocht er een nieuw catalonië komen, er een nieuw muntsysteem zal komen. Het is helemaal niet zeker dat de Euro gehandhaafd zal worden in geval van afscheiding. Stel je in de plaats van de Caixa of iedere andere bank, ze vrezen waarschijnlijk dat ze met een nieuwe of meer fluctuerende munt zullen moeten werken in één bepaald gebied en dat kan problemen opleveren. Hou je rentevoeten, interesten enz op hetzelfde niveau als in Spanje? wat indien de regering speciale belastingmaatregels wilt treffen met minder/meer belastingen? Ik denk dat firma’s zich terugtrekken totdat het nieuwe catalonië er eventueel staat en ze zullen overgaan tot het scheppen van “buitenlandse” (want in geval van afscheiding wordt het zo) vestigingen in Catalonië.

 9. Beste mensen,
  Huiver als ik jullie berichten lees.
  Elk heeft een mening natuurlijk maar is dit nu nodig om het Catalaanse volk zo te vernederen?
  De redactie doet er ook vrolijk aan mee, foei.
  Dacht dat een redactie neutraal was.
  Niet dus.
  Lees wel verder de berichten en hoop dat alles goedkomt, voor of tegen.
  Mvg. Chris

  1. Wat nou vernederen? We noemen alleen de feiten. Toegegeven, die zijn niet leuk, maar er is 1000 keer voor gewaarschuwd . Is dat dan vernederen?

   1. Rob, u spreekt alleen schande en bent radicaal tegen Catalonië.
    Tegen stemmen, onafhankelijkheid, tegen alles!
    U heeft het over feiten, maar nog nooit in deze forum één feit genoemd.
    Alleen maar direct aanvallen van de personen die niet denken zoals U.
    Angs aanjagen. De taktiek van de Spaanse regering.

    1. Ik roep hier juist al meer dan een maand alle feiten en consequenties . En nu deze uitkomen en u kennelijk niet bevallen gaat u mij daar op aanspreken? Lachwekkend! U moet niet gaan lopen mauwen , maar gewoon de harde realiteit onder ogen zien. Ik geef onmiddellijk toe dat het niet leuk is voor Cataluña, maar juist ik heb hier talloze malen voor gewaarschuwd. Wat u doet is wegkijken van de realiteit.

  2. Sorry
   Maar ik lees nergens een vernedering van de redactie.
   Enkel een verslag.

  3. Ik vind dat de redactie hier geen enkele positie inneemt. Hier worden alleen maar feiten gemeld. Ik denk echter dat de voorstanders van de afscheiding het moeilijk hebben met het stilletjes aan binnensijpelen van het realiteitsbesef bij de Catalanen.

   1. misschien komt dat bij puigdemon ook stilaan !!
    uiteindelijk zullen de heren in de ivoren torens ook de realiteit zien en niet het eigenbelang

  4. Begrijp je reactie niet zo goed, hoezo Catalanen vernederen????

   En redactie partijdig?
   Dit zijn directe veryalingen uit de Spaanse en Catalaanse kranten

  5. Met het Catalaanse volk is hélemaal niks mis.
   Prachtig volk met een rijke cultuur en geschiedenis, geldt voor geheel Spanje trouwens!
   Het zijn alleen de populistische “leiders” die inspelen op sentimenten en daarmee deze deelstaat helemaal naar de kloten helpen.

   1. Vergis je niet. Vrijwel alle burgemeesters hebben het referendum gesteund! Zij zijn dan wel niet de foute fundamentalistische leiders, maar wel de directe representanten van de gemeente, daar waar de politiek dus het dichtst bij de bevolking komt.
    In de kern ben ik het wel met uw boodschap eens, maar de werkelijkheid is denk ik minder mooi, helaas.

  6. Het gaat om de feiten mijnheer Chris en niet om een “mening”. En feiten kunnen niet leuk zijn maar dat heeft niets met vernedering te maken.

   1. Beste Jasper,
    Wil u alleen melden dat ik een vrouw ben, een beschaafde vrouw.
    Gebruik niet graag een taal zoals die van bv. Rob.
    Hoop dat alles goed komt en dat we allen in vrede kunnen verder leven.
    Verder wil ik niet meer reageren.
    Mvg Chris

  7. Ik ben het absoluut niet met je eens. De Catalanen worden helemaal niet vernederd.Dit is een van de weinige site waar de berichtgeving neutraal is. Ga zo door

  8. Tussen alle betwerijen door van, meestal, zelfverklaarde geleerden, soms wel een antwoord dat er toe doet; zoals deze repliek van “Chris”. goed gezegd!

  9. Catalanen vernederen? Sorry … zoals anderen ook hier schirjven, de FEITEN die in de kranten staan worden vertaald en weergegeven … waar vernederen wij Catalanen? Feiten zijn dat veel mensen vanwege deze situatie hun geld veilig willen stllen. Ken zelf al meer dan 10 personen ronom mij heen (in Catalonië) die naar Vonaroz zijn gereden om daar hun geld te plaatsen. FEITEN niets anders dan de realiteit van wat er nu gebeurt, niet tegen of voor de Catalanen maar FEITEN en gebeurtenissen die plaatsvinden.

 10. Ik hoop voor alle Spanjaarden, Catalanen dus inbegrepen, dat dit goed afloopt en dat de afscheiding er niet komt. Er is maar een handjevol extremistische nationalisten voor nodig om een groot deel mee te krijgen -met leugens en valse beloften – in een blinde onafhankelijkheidsstrijd, en zoals in alle ‘oorlogen’ gebruiken ze de modale mens als kanonnenvlees om dan in de slachtofferrol te kruipen in het oog van de welwillend knikkende buitenstaander, die alleen het fysieke (weliswaar soms buitensporig) geweld krijgt te zien, maar niet de politieke manipulatie die eraan vooraf is gegaan. Mijn bescheiden mening. Ik hoop dat Vlaanderen hier ook lessen uit trekt en dat ik nog lang een in vrede levende Belgische in Spanje mag zijn. Ik woon niet in Catalunya, maar hou wel veel van die prachtige Spaanse regio. Groetjes

  1. Sorry Diske, maar alle Walloniërs naar Frankrijk en dan Wallonië en Vlaanderen gewoon terug naar Nederland, zoals het bedoeld was. Brussel mogen ze houden. 😉

 11. Het lijkt mij volslagen logisch dat als een bank in een ander land dan Spanje gevestigd is hun spaanse banklicentie met de daaraan gekoppelde garantieregelingen voor spaartegoeden etc onmiddellijk verliezen, het lijkt me evenzeer logisch dat als een land geen deel meer uitmaakt van de eurozone, ook de relaties met de ECB beeindigen. Dat is geen chantage of repressie en al helemaal niet fascistisch. Het is de juridische werkelijkheid. Catalonie kan eventueel besluiten om door te gaan met de Euro, zoals bij Montenegro doet, maar dat is buiten de ECB en de Eurogroup om, men heeft er dan ook geen invloed meer op, een kleine devaluatie van de Euro zal waarschijnlijk het gevolg zijn omdat een klein deel van de economische dekking weg valt. Catalonie moet dan op de vrije markt euros opkopen om het monetaire systeem draaiend te houden, een deel daarvan zal natuurlijk eeuwig in Catalonie ronddraaien. Als de seaparatisten zeggen dat dit niet zo is, strooien ze op zijn zachtst gezegd de mensen zand in de ogen. In goed Nederlands, they want to have their cake and eat it. Ik wens iedereen sterkte en wijsheid toe de komende periode, en laten we proberen feitelijk te blijven, en vooral ook zakelijk.

 12. Het is duidelijk dat de Catalaanse banken bedreigd zijn door Madrid(zie ook het decreet) dat ze hun banklicentie zouden verliezen, alsook hun toegang tot de ECB. Zo zou Madrid te kans hebben om de Catalaanse banken te ontmantelen en de Catalanen inderdaad in de financiele afgrond te duwen.
  Je kan voor of tegen de Catalaanse onafhankelijkheid zijn, voor of tegen een aantal partijen in Catalunya, de grootste schuldige aan dit hele verhaal is Rajoy en PP(opvolgers van het Franco regime), die stelselmatig de Catalanen heeft getergd(zie afschaffing stiergevechten).

  1. Tuurlijk, geef Rajoy maar weer de schuld. En vooral wegkijken van wat het echte probleem is. Een door haat tegen Madrid gedreven groep fanatiekelingen, veruit in de minderheid , die heel Cataluña ten gronde aan het richten is. Maar vooral blijven volhouden dat het allemaal door Madrid komt! Wat een wereldbeeld zeg!

  2. “Het is duidelijk” ?? Waar heb je dat gelezen? Wat dacht je van de aandeelhouders die het niet meer zien zitten in Catalonië. Ik heb niets gelezen over bedreidgingen van Spaanse kant maar dat zullen de seperatisten zeker wel denken. Maar, laat die berichten eens zien a.u.b. Het decreet heeft de Spaanse regering wel moeten opzetten omdat er anders een paniek situatie kan ontstaan en de Catalaanse banken, mochten ze niet snel kunnen verhuizen, miljarden mislopen en dat is zeker niet goed voor de Spaanse en Catalaanse economie. Stierenvechten? Nee, dat is nu wel het belangrijkste probleem zeg ppff. En weer die Franco erbij halen ppff. Rajoy is zeker niet goed bezig maar Puigdemont ook zeer zeker niet. Het enige wat Puigdemont nu voor elkaar heeft gekregen is dat het Catalaanse volk verdeelt is en dat de Spanjaarden de Catalanen echt niet meer zo leuk vinden. Daarnaast heeft Rajoy het tegenovergestelde voor elkaar gekregen met zijn acties.

   1. Remco, die bedreigingen waren en zijn er ook niet. Maar helaas is het de voorstanders van de onafhankelijkheid niets te dol om Madrid de schuld te geven. Wat er nu gebeurt is precies waar veel reacties hier al voor gewaarschuwd hebben, nl, de verwoesting van de economie van Cataluña. En nu dit daadwerkelijk gebeurt, vooral niet inzien dat ze het verkeerd hadden, nee, weer Mardrid de schuld geven. Praten? Hablamos? Klinkt mooi, maar een muur praat niet terug!

   2. Beste redactie, de situatie is vrij simpel. Bedrijven hebben jaren de voordelen gesmaakt van een vrijhandelszone, de EU. Deze laatste erkent hierin de staten. Als er brol uibreekt dan kiezen die bedrijven eieren voor hun geld, lees hun aandeelhouders. Dat heet ook het globalisme. En politiekerkes die denken dat ze beter zijn dan die economische werkelijkheid bedriegen massaal hun electoraat en het slachtoffer, zoals ik al eerder schreef, is de gewone man die niet kan meeverhuizen en dus ineens zijn job ziet verdwijnen. Maar dat zal die postjespakkers een zorg zijn. Die hun centen zullen er veilig elders zijn. En ondertussen regent het annuleringen door toeristen en schreven jullie over het verlies aan inkomsten. En dat niettegenstaande de reeds torenhoge regionale schuldenberg. Vakkundig naar de kl….. helpen van een der prachtigste regio’s van Spanje. En voor wie en voor wat?

  3. En zo begint wat voorspelt is. Iedereen vertrekt met zijne winkel naar andere oorden, vooral buiten Catalonië. Dit heeft niks met Madrid te maken immers, hoe zou je zelf zijn als er een groot risico bestaat om buiten de EU komen te zitten na een zelfverklaarde onafhankelijkheid, want dit gebeurt dan wél, niettegenstaande eerdere flagrante leugens van de separatisten dat dit niet zo zou zijn. Je denkt in eerste instantie aan je eigen winkel!
   Wel separatisten? Nu begint waar jullie om gevraagd hebben! Maar nee, het zal wéér allemaal niet waar zijn en doe nu als den Trump: verklaar dat het allemaal fake news is

  4. Het is duidelijk dat de Catalaanse politici de gevolgen van een onafhankelijk Catalonië totaal verkeerd inschatten en dit voor eigen eer en glorie en net zoals de Brexit doelbewust verkeerde info geven of gegevens verzwijgen. De banken hebben zelf wel hun keuze gemaakt en hebben daar zeker geen politieke inmenging van Madrid voor nodig om te weten wat het beste is voor hun bedrijf. Enkel en alléén de extreem rechtse partijen, die zelfs geen meerderheid hebben in Catalonië, willen deze dwaze onafhankelijkheid die ze zuur zal opbreken indien dit doorgaat en waarvan alle Catalanen het gelag zullen moeten betalen ook de buitenlanders die nu niet mochten meestemmen.

   1. Je bedoelt waarschijnlijk de extreem linkse partijen (CUP: samenraapsel van antikapitalisten en anarchisten).

   2. extreem rechts ??? CUP dat ligt zo een beetje tegen het communisme aan

  5. Sorry hoor, maar dit slaat werkelijk helemaal nergens op. Hets is de Catalaanse overheid die een corralito in zal stellen om kapitaalvlucht tegen te gaan en daar heeft Madrid geen moer mee te maken. De overige problemen komen voort uit het feit dat Catalonië geen deel meer zal uitmaken van de Euro-zone, geen dekking meer heeft van de Spaanse nationale bank noch van de ECB. De Catalaanse politici ontkennen dit steeds hardnekkig en liegen het volk voor dat dadelijk als lemmingen van de rotsen te pletter zal vallen. Dus nogmaals, Madrid handhaaft alleen de wetten! En houdt je verder a.u.b. aan de feiten, want er wordt al genoeg onzin verkondigd!

 13. Heel verstandig! Gelukkig zijn er veel Catalanen die goed nadenken en zich niet door Bergpiek en zijn boevenbende in de afgrond willen laten slepen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken