Duizenden Catalanen verplaatsen hun bankrekeningen naar regio’s buiten Catalonië (2017)

123rf
Beeld: 123rf

Duizenden Catalanen verplaatsen hun bankrekeningen naar regio’s buiten Catalonië (2017)

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Catalaanse parlement heeft nog geen beslissing genomen over de afscheiding van Spanje maar veel Catalanen willen dit ook niet afwachten. Duizenden inwoners van Catalonië zijn naar andere autonome deelstaten zoals Aragón en de Comunidad Valenciana gegaan om daar hun rekeningen en dus hun geld veilig te stellen. Men is bang voor een corralito waarbij men in een zelfstandig Catalonië niet meer bij het spaargeld kan komen omdat dit bevroren wordt.

We schreven er al eerder over dat de klanten van een van de grote Catalaanse banken Caixabank zich zorgen maken over hun bankrekeningen en met name natuurlijk over hun spaargeld. Nu bekend is geworden dat deze grote bank met hun fiscale kantoor naar Valencia zal verhuizen en de andere grote Catalaanse bank Banco Sabadell naar Alicante verhuist is de onrust bij de Catalanen alleen maar toegenomen.

Duizenden inwoners van Catalonië die in deze autonome deelstaat een bankrekening hebben bij of de Caixabank of Banco Sabadell of welke andere bank dan ook zoals Santander of BBVA hebben nu besloten hun bankrekening bij een kantoor buiten Catalonië onder te brengen. Hierbij wordt gesproken van banken in de provincies Huesca en Teruel in Aragón en gemeenten zoals Vinaroz of Peñiscola in Castellón in de Comunidad Valenciana.

Wat is een zogenaamde corralito?

Bij een corralito zal het voor de inwoners van Catalonië slechts mogelijk zijn om kleine bedragen te pinnen of van de bank te halen waarbij dus eigenlijk rekeningen door de staat (in dit geval Catalonië) worden bevroren, iets wat in 2001 gebeurde in Argentinië en ook jaren later in Cyprus en Griekenland ten tijde van de economische crisis. Hierbij maakt het overigens niets uit of het een Catalaanse, Duitse, Nederlandse, Britse of Spaanse bank is, een corralito zal gelden voor alle bankrekeningen in Catalonië.

Dat is dan ook de reden dat veel Catalanen hun geld willen onderbrengen in autonome deelstaten buiten Catalonië. Weliswaar gaat het spaargeld op de rekeningen binnen Catalonië niet verloren maar het is lastig om dat geld op te nemen omdat dit gecontroleerd zal worden zodat de banken niet worden leeggeplunderd. Met een bankrekening buiten Catalonië heeft men daar geen last van en kan men binnen Catalonië niet veel geld opnemen maar beschikt men buiten Catalonië over al het spaargeld.

Virtuele bank

Een andere mogelijkheid is het openen van een rekening bij een virtuele bank buiten Catalonië zoals Bankinter waarbij de klant een rekening zal hebben in Madrid. Iets wat ook gebeurd bij de ING Direct bank in Spanje waar je via internet binnen 15 minuten een bankrekening kunt openen (met de garanties van de Nederlandse Centrale Bank).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.