Jongeman aangehouden voor verbranden Spaanse vlag in Murcia

Jongeman aangehouden voor verbranden Spaanse vlag in Murcia
Beeld: Policía Nacional / Twitter

Jongeman aangehouden voor verbranden Spaanse vlag in Murcia

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MURCIA – De nationale politie hield in Murcia een jongeman van 19 jaar aan nadat hij een Spaanse vlag in brand stak. De jongeman maakte zich schuldig aan ‘ultraje a España’, ‘belediging aan Spanje’. Voor dat soort misdrijf kan men gevangenisstraffen tot 12 maanden krijgen. In deze zaak is er voorlopig nog geen gerechtelijke uitspraak.

De feiten vonden al afgelopen augustus plaats in het centrum van Murcia, op een klein pleintje voor een bar. De jongeman werd door een aantal agenten opgemerkt uit de verte, omdat hij duidelijk bezig was een object in brand te steken. De jongeman in kwestie had zelf nochtans de Spaanse nationaliteit. Hij werd door de agenten op heterdaad betrapt terwijl hij met behulp van een aansteker de vlag in brand stak. Toen de politie naderde, zagen ze dat het om een Spaanse vlag ging, en konden ze bovendien vaststellen dat de man beledigingen naar het ding slingerde. 

De jongeman werd omringd door een groep jongeren. De jongeren moedigden hem verbaal aan, en droegen stevig hun steentje bij aan het verwensen van hun vaderland. De politie slaagde er in de menigte uiteen te drijven, en de jonge brandstichter aan te houden. De rust keerde al snel terug in het centrum van Murcia.

Het verbranden van de Spaanse nationale vlag is altijd in strijd met de publieke vrijheden, zelfs als zij door anti-systemische groeperingen van gelijk welke politieke strekking gebeuren. De strafwet laat geen onduidelijkheid bestaan. ‘De verbale beledigingen tegen Spanje, haar autonome gemeenschappen of symbolen, zal wanneer zij publiekelijk geschreven of uitgesproken plaatsvindt, gestraft worden met een straf van 7 tot 10 maanden opsluiting’. De jongeman in Murcia werd voorlopig vrijgelaten, maar hij wacht de uitspraak van de rechter nog af.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.