Search
menu
Search

2023 is het jaar dat prinses Amalia Madrid heeft ontdekt

2023 is het jaar dat prinses Amalia Madrid heeft ontdekt
Beeld: via canva.com & Het Koninklijk Huis

2023 is het jaar dat prinses Amalia Madrid heeft ontdekt

Het lijkt erop dat 2023 het jaar is geworden dat de in Nederland bedreigde Prinses Amalia, recent 20 jaar oud geworden, Spanje heeft ontdekt. Ze is regelmatig op bezoek geweest in de Spaanse hoofdstad Madrid waarbij ze ook door haar moeder Máxima werd vergezeld. Maar wat is er bekend over haar leven in Madrid?

Prinses Amalia bracht de afgelopen tijd regelmatig door in Madrid. Vanwege de bedreigingen rond haar persoon worden hier officieel geen mededelingen over gedaan, maar ze is er toch vaak gesignaleerd. Zo ging ze onder meer met haar moeder, koningin Máxima, uit eten en bezocht ze een societybruiloft.

Amalia zou volgens de Nederlandse pers een appartement huren in een chique wijk in Madrid. Hier kan ze af en toe wat meer een normaal leven leiden dan in Nederland, waar ze vanwege de bedreigingen feitelijk huisarrest heeft. In Madrid gaat ze bijvoorbeeld winkelen en uit met vrienden, zonder al te veel op te vallen.

De keuze voor Madrid ligt voor de hand. Het is relatief dicht bij Nederland, haar ouders leerden elkaar in Sevilla kennen, ze heeft veel connecties in Spanje en spreekt de Spaanse taal goed. Bovendien kan ze hier makkelijk opgaan in een gezelschap, heeft ze bewegingsvrijheid en wordt ze door de pers met rust gelaten.

Officieel studeert Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria (zoals haar volledige naam is) in Amsterdam, waar ze tweedejaars is. Colleges kunnen wellicht deels online gevolgd worden, zoals tijdens de pandemie. Ze hoeft zich nergens toe verplicht te voelen zolang ze geen toelage krijgt.

Amalia’s moeder, koningin Máxima, is de afgelopen tijd een aantal keren gesignaleerd tijdens bezoeken aan haar dochter in Madrid. Zo gingen ze samen uit eten en bezochten ze een societybruiloft. Máxima lijkt Amalia dus met enige regelmaat op te zoeken in de Spaanse hoofdstad.

Door haar afwezigheid in Nederland wordt Amalia echter wel onzichtbaar voor het Nederlandse volk. Ze ontkomt niet aan taken op Koningsdag, Prinsjesdag en andere publieke momenten, maar daarbuiten is ze vrijwel afwezig. Dit staat in contrast tot bijvoorbeeld de Spaanse kroonprinses Leonor, die naast haar opleiding al taken vervult binnen het leger. Het is overigens niet bekend of beide troonopvolgsters elkaar kennen.

Amalia zou verblijven in een chique wijk in Madrid om wat meer anoniem te kunnen genieten van een normaal leven. De Spaanse hoofdstad kent echter verschillende luxueuze wijken die populair zijn onder welvarende inwoners en expats. Salamanca bijvoorbeeld staat bekend om de dure designerwinkels en het nachtleven. Hier wonen veel politici, aristocraten en beroemdheden. Andere populaire wijken zijn Jerónimos en Chamberí.

In vergelijking met Amsterdam zijn de straten van Madrid wellicht iets veiliger voor Amalia. Ze loopt er minder kans herkend te worden dan in Nederland en kan makkelijker opgaan in de massa. Ook de autoriteiten zullen haar beveiliging discreet kunnen regelen. Toch blijven de bedreigingen een punt van zorg. De extra beveiliging die voor Amalia nodig is, valt op den duur op in een wijk. Hier zitten dus haken en ogen aan een langer verblijf in Madrid.

Ga naar de inhoud