Search
menu
Search

Ontdek de Spaanse geschiedenis als kasteelheer/vrouw in een luxe Parador

Ontdek de Spaanse geschiedenis als kasteelheer/vrouw in een luxe Parador
Beeld: Parador de Cardona / via canva.com

Ontdek de Spaanse geschiedenis als kasteelheer/vrouw in een luxe Parador

Altijd al eens even een kasteelheer of kasteelvrouw willen zijn? Dat kan in een Spaanse Parador. Heb je daar nog nooit van gehoord? In dit artikel vertellen we meer over de Paradores en waarom het interessant is om eens kennis te maken met deze Paradores op unieke locaties, iets wat steeds vaker gedaan wordt door internationale reizigers uit alle landen. ¡Vamos de viaje!

In de maand januari bepalen veel mensen al hun vakantieplannen voor het nieuwe jaar. Voor enkele dagen er tussenuit of voor een rondreis zijn deze Paradores zeer geschikt. Ook als je al een vaste stek hebt aan de Spaanse kust of (beginnende) grijze haren hebt in de zogenaamde ‘Golden Age’ en beschikt over een ‘stalen ros’. Een Parador-vakantie is vooral geschikt voor de actieve senioren. Op die manier leer je het veelzijdige Spaanse landschap nog beter kennen en ga je ook de culturele, historische achtergronden van het huidige Spanje beter begrijpen.

TIP: heb je geen zin om alles zelf te regelen via de website in een andere taal van Paradores, of wil je een rondreis maken langs de mooiste Paradores in Spanje? Neem dan contact op met Paradoresreizen. Dit is een Nederlandse reisorganisatie die actief is in Spanje en een van de grootste specialisten is op het gebied van Paradores en zelf georganiseerde reizen heeft samengesteld. Meer informatie op Paradoresreizen.com, de Nederlandstalige website (dus geen gedoe met vertalen etc.) 😉

Als ‘Amigo’ (Paradores-vriend worden is gratis) ontvang je in het voorjaar voordelige aanbiedingen die dan bij reservering geldig zijn voor het hele jaar. Meer informatie over het ‘Amigos’-programma lees je HIER. En in jouw persoonlijke Parador-paspoort kun je de door jou bezochte Paradores laten afstempelen voor je verzameling om zo de bijna 100 Paradores te bezoeken.

 • amigos pass
 • pasaporte 1

Wat is een Parador? 

Een Parador is een staatshotel (hotelketen beheerd door de Spaanse overheid) dat vaak gevestigd is in historische gebouwen zoals kastelen, kloosters, paleizen en landhuizen en/of op bijzondere en exclusieve plaatsen liggen. Deze hotels bieden toeristen de mogelijkheid om te genieten van een unieke accommodatie en om de geschiedenis en cultuur van Spanje te ontdekken. De Paradores staan bekend om hun luxe voorzieningen, lokale gastronomie en uitstekende service.

In de kastelen kun je je nog koning voelen, in de kloosters kom je vanzelf tot rust en in de prachtige landschappen ontdek je nog de authentieke Spaanse natuur. Wordt het een ridder, koning, Moorse sultan of monnik voor enkele nachten in een van de vele historische Paradores?

In het tijdperk van de strijd tussen de christenen en de Moren in Spanje zijn veel kastelen gebouwd als verdedigingsfort door de steeds gewijzigde grenslijnen. Daarom zijn er in het noorden en midden van Spanje veel christelijke kastelen gebouwd en in het midden tot in het zuiden veel Moorse kastelen en paleizen te vinden, waarvan het Alhambra in Granada wel de bekendste is. Daardoor is Spanje in Europa het land met nog de meeste (gerestaureerde) kastelen en paleizen.

Omdat veel historische gebouwen, waaronder de kastelen, in de loop van de eeuwen sterk in verval waren geraakt waarbij vaak alleen de ruïnes zijn overgebleven, besloot de Spaanse regering in 1910 tot een restauratieplan om deze monumentale, karakteristieke gebouwen als Spaans erfgoed te bewaren voor het land en toekomstige generaties. 

Als eerste Parador werd het kasteel De Credos (bij Ávila) gerestaureerd en in 1928 door koning Alfonso XIII ingehuldigd als luxe Staatshotel en in gebruik genomen als zijn jachtpaviljoen. Deze Parador staat ook in de geschiedenisboeken als de plaats waar begin 1978 de grondleggers bijeenkwamen om de eerste tekst op te stellen voor de MAGNA CARTA (Spaanse grondwet) in ‘de hal van de stilte’, daarna omgedoopt tot ‘hal van de sprekers’. 

Veel beeldbepalende historische gebouwen zijn inmiddels gered voor verval met als functie staatshotel om deze beleefbaar en betaalbaar te maken voor de bezoekers. Deze historische Paradores liggen vaak op de hoogste plek in oude steden of strategisch in het landschap met mooie vergezichten. In deze Paradores beleef je de historie door de ligging, de monumentale entrees, de sfeer en de vaak antieke meubilering. Ook zijn er nieuwe, modern ingerichte, Paradores gebouwd op prachtige, landschappelijke plekken boven op een berg of aan de mooie kusten. Zoals het modern ingerichte klooster Parador de Cores (in Asturië in het noorden).

Inmiddels zijn er sinds 1928 al 99 Paradores gerealiseerd en in 2024 wordt de 100e Parador “Molina de Aragon” in Castilla-La Mancha geopend (bouwtijd is maar liefst 17 jaar). Er zijn op de Canarische eilanden 5 Paradores, 2 op het Afrikaanse continent (Parador Melilla en Parador Ceuta) en 1 in Portugal (Parador de Insua). Portugal heeft zelf ook staatshotels, maar daar heten ze Pousadas.

Een Spaanse Parador is dus een luxe, maar betaalbaar, staatshotel, meestal in een historisch gebouw en gelegen op een fantastische plek. De Paradores zijn met subsidies gerestaureerd en worden in stand gehouden als ‘Spaanse reclame’, waardoor de hotelprijzen relatief laag worden gehouden voor gebruik door het ‘gewone volk’. Tijd dus om eens kennis te maken met een Parador van jouw keuze.

Je kunt zelf routes samenstellen langs oude steden, mooie landschappen en in veel Paradores ook genieten van een ‘gastronomische belevenis’ of Spa-circuits.

Website

Op de website www.paradores.es kun je alle informatie vinden in het Spaans, Engels, Duits en Frans, maar helaas geen Nederlands. De website is in je Google Chrome webbrowser te vertalen in jouw keuzetaal (klik op de 3 verticale puntjes rechts boven en kies vertalen in de taal naar keuze. LET OP: is een computer vertaling). 

Let bij het bepalen van de route wel op de onderlinge afstanden want Spanje is een groot land. De tarieven betreffen meestal alleen de overnachting (soms met ontbijt) en zijn afhankelijk van het seizoen en per Parador verschillend. De prijzen lopen van € 60 (laagseizoen) tot boven € 270 per nacht. De duurste Paradores zijn: Granada (in het Alhambra), Leon en in Hondarribia (beiden in het noorden).

TIP: heb je geen zin om alles zelf te regelen via de website in een andere taal van Paradores, of wil je een rondreis maken langs de mooiste Paradores in Spanje? Neem dan contact op met Paradoresreizen. Dit is een Nederlandse reisorganisatie die actief is in Spanje en een van de grootste specialisten is op het gebied van Paradores en zelf georganiseerde reizen heeft samengesteld. Meer informatie op Paradoresreizen.com, de Nederlandstalige website (dus geen gedoe met vertalen etc.) 😉

Amigo

Als ‘Amigo’ verzamel je punten en spaar je vanzelf voor een gratis overnachting in een Parador (geldig 2 jaar). Voor elke bestede € 3 aan overnachting, ontbijt, diner, drank ontvang je automatisch 1 punt. Afhankelijk van de Parador en het seizoen is een aantal punten nodig (zie, via Amigo, de lijst van de Paradores van 300-700 punten). De gespaarde punten zijn ook te gebruiken voor de diverse Giftboxen als cadeau voor familie of vrienden.

Parador-weetjes

De kasteel-Paradores zijn: Alarcon, Cardona, Sigüenza (Arabisch), Carmona, Castillo de Monterrei, Hondarribia, Olite, Oropesa, Tortosa, de Tui, Vilalba, Zafra (Arabisch). De klooster-Paradores zijn o.a: Almagro, Corias, de Cuenca, Santo Estevo, Leon, Placensia, de Trujillo (Cáceres).

De Parador Santiago de Compostella is het oudste hotel van Spanje, voor de eerste pelgrims. De Parador Leon was vroeger een hostel voor pelgrims, speciaal voor hen gebouwd door koning Karel V. De Parador Granada ligt in het Alhambra.

Op de website kun je het volgende zien:

 • Bij ‘seizoenssluitingen’ welke Paradores tijdelijk zijn gesloten.
 • 10 verschillende routes van 3 of 7 nachten langs Paradores.
 • 42 routes voor Camino’s naar Santiago de Compostella.

Voordelen als ‘Amigo’ (vriend)

Je kunt gratis een Amigo-account aanmaken op de website www.paradores.es

De onderstaande voordelen gelden alleen bij rechtstreekse boekingen via Paradores:

 1. Ontvang een gratis ontbijt bij je eerste reservering.
 2. Ontvang 5% korting bij online reserveringen.
 3. Welkomstdrankje bij aankomst.
 4. Verzamel punten voor gratis overnachting(en) of Giftboxen voor familie/vrienden.
 5. Exclusieve aanbiedingen en promoties.
 6. Ontvang een Gastroparador-voucher bij vooraf reservering voor de betreffende personen: 15% korting op de totale factuur van de lunch in een Parador in de gereserveerde Parador of op de heenreis of terugreis. Vooraf dan wel even bellen voor de tafelreservering.

Voordelen Pelgrims

 1. 15% korting op B&B reserveringen (max. 3 nachten in één Parador).
 2. 15% korting op het menu (excl. drankjes) in een van de Paradores langs de Camino de Santiago in noord Spanje (zie de aparte kaart op de website).

Overige aanbiedingen

Op de website van Paradores staan naast ‘Amigos’ nog veel meer aanbiedingen en speciale pakketten, zoals:

 • 5 nachten + ontbijt voor 2 personen voor € 650 in alle Paradores (excl. Granada) + 20% korting op het menu, excl. drank, 2 jaar geldig.
 • 20% korting Golden Age (voor senioren vanaf 55 jaar).
 • Korting 15% bij vroegboekingen en vooraf reserveren.
 • Korting 20% enkele Paradores: boek tot 21 januari en reis tot 22 maart 2024.
 • Meer gratis nachten voor minder punten: vanaf 250 punten van zondag tot en met vrijdag in de periode 1 januari tot en met 29 februari 2024.
 • Diverse Giftboxen (2 personen met ontbijt en/of diner) voor jezelf of als cadeau voor familie en vrienden.

Hoeveel Paradores-stempels staan er al
in jouw Paradores-paspoort?

dorpen
9x Paradores hotels in de mooiste middeleeuwse dorpen van Spanje
Het bekende tijdschrift National Geographic heeft een lijst gepubliceerd met de mooiste middeleeuwse dorpen van Spanje, waarbij wij gekeken hebben naar 9 dorpen met prachtige Paradores hotels.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud