Search
menu
Search

Salarissen van brandweerprofessionals gaan in 2024 omhoog in Spanje

Salarissen van brandweerprofessionals gaan in 2024 omhoog in Spanje
Beeld: via canva.com

Salarissen van brandweerprofessionals gaan in 2024 omhoog in Spanje

De salarissen van brandweerprofessionals (bomberos) in Spanje zullen in 2024 een grote verandering ondergaan. Deze loonsverhoging wordt niet alleen veroorzaakt door de intrinsieke kenmerken van de functie, maar ook door een algemene verhoging van 2% tot 2,5% die van toepassing is op alle ambtenaren in Spanje.

Volgens de Spaanse brandweerorganisatie (UME) zijn er in Spanje ongeveer 100.000 brandweerprofessionals werkzaam. Dit aantal bestaat uit brandweerprofessionals, vrijwilligers en reservisten. De brandweerprofessionals zijn in dienst van de regionale of lokale overheden. De vrijwilligers zijn aangesloten bij een van de 1.600 brandweerkorpsen in Spanje. De reservisten worden ingezet bij grote branden of andere noodsituaties. Van de 100.000 brandweerprofessionals zijn er ongeveer 50.000 brandweerprofessionals. Zij zijn werkzaam bij de regionale of lokale brandweerkorpsen. De overige 50.000 brandweerprofessionals zijn vrijwilligers of reservisten.

Het basissalaris van een brandweerprofessional is afhankelijk van zijn rang en anciënniteit. Hoe hoger de rang en hoe langer de diensttijd, hoe hoger het basissalaris. Daarnaast stijgt het salaris elke 3 jaar met het zogenaamde ’trienios’.

Brandweerprofessionals beginnen doorgaans met een basissalaris tussen de € 25.000 en € 30.000 bruto per jaar. Na verloop van tijd en promoties kan dit oplopen tot ongeveer € 50.000 voor hogere rangen zoals inspecteurs en technici, zo is te lezen op de website oposiciones.es.

Toeslagen

Naast het basissalaris ontvangen brandweerlieden verschillende toeslagen:

  • Toeslag voor overwerk boven de standaard 240 uur per jaar
  • Productiviteitstoeslag voor het werken van extra diensten en overuren
  • Functietoeslag die varieert op basis van de rang
  • Gevarentoeslag vanwege de risico’s van het beroep
  • Overwerktoeslagen voor geplande en ongeplande extra uren

De verschillende salariscomponenten en toeslagen zorgen ervoor dat het jaarsalaris inclusief toeslagen voor een brandweerprofessional gemiddeld tussen de € 35.000 en € 55.000 bruto bedraagt.

Salaris per type brandweerprofessional

Gemeentelijke brandweer

Het salaris van een gemeentelijke brandweerprofessional hangt af van de regio en gemeente waar hij werkt. Gemiddeld verdient een beginnende brandweerprofessional zo’n € 18.000 tot € 25.000 in zijn eerste jaren. Na verloop van tijd en promoties kan dit oplopen tot € 40.000 tot € 50.000 per jaar.

Bosbrandweer

Brandweerprofessional die werkzaam zijn in landelijke gebieden en natuurgebieden om bos- en natuurbranden te bestrijden verdienen gemiddeld ongeveer € 14.000 per jaar. Dit is een stuk lager dan gemeentelijke brandweerprofessionals vanwege het seizoensgebonden karakter van het werk.

Militaire brandweer en luchthavenbrandweer

Brandweerprofessionals werkzaam bij defensie en op luchthavens verdienen doorgaans iets meer dan gemeentelijke brandweerprofessionals. Zij ontvangen ongeveer € 1.300 bruto per maand, verdeeld over 15 maanden. Dit komt neer op zo’n € 19.500 per jaar.

Ga naar de inhoud