Toeristische massificatie op Ibiza met 26 toeristen per inwoner

Oeps ... foto ontbreekt!

Toeristische massificatie op Ibiza met 26 toeristen per inwoner

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

IBIZA – Het Balearen eiland is een gewilde hotspot of plek om vakantie te vieren en in de drukke zomermaanden loopt het eiland vol met Spaanse en buitenlandse toeristen. De massificatie van het toerisme zorgt ervoor dat er gedurende diverse weken 26 toeristen per inwoner op het eiland te vinden zijn. Dat is het op een na hoogste cijfer ter wereld waarbij Ibiza alleen overtroffen wordt door het bergstaatje Andorra.

Het is voor velen geen verrassing meer maar het eiland Ibiza is toeristisch gezien de afgelopen 15 jaar wat aantallen bezoekers betreft verdubbeld. Het eiland zelf telt volgens de laatste telling 142.000 inwoners maar het aantal toeristen is gedurende de zomermaanden vele malen hoger waarbij dit oploopt tot 26 toeristen per inwoner.

Gedurende 2017 kwamen er rond de 4 miljoen toeristen naar Ibiza waarbij het grootste deel afkomstig was uit Groot Brittannië maar er ook meer Nederlanders naar het eiland kwamen. Meer toeristen is uiteraard belangrijk voor de economie (90% van het bbp van Ibiza) voor het eiland maar experts waarschuwen voor het toenemende succes van het eiland, iets wat omschreven staat in het rapport “Capacidad de carga socioambiental de la isla de Eivissa”.

Dankzij de stijgende populariteit van Ibiza als vakantiebestemming is inmiddels 60,8% van de kustlijn volgebouwd met hotels en woningen waarbij er in vergelijking met 15 jaar geleden 34.204 meer aan bedden te vinden is op het eiland. Meer toeristen zorgen echter ook voor meer afval en vervuiling, meer water- en stroomverbruik en stijgende prijzen voor huur- en koopwoningen.

In het rapport over de situatie op Ibiza en Formentera is ook te lezen dat er zo’n 18.000 woningen illegaal aangeboden worden via platforms als Airbnb waardoor de normale huurprijzen enorm zijn gestegen voor de inwoners waarbij 82% van het loon opgaat aan de huur (terwijl dat volgens de EU-norm 40% moet zijn).

Dan is er nog het probleem van de auto’s waarbij het eiland Ibiza 936 gemotoriseerde voertuigen per 1.000 inwoners heeft waarbij de ruim 18.000 huurauto’s (die niet op het eiland geregistreerd staan) nog opgeteld moeten worden. De toename van het autoverkeer heeft er nu al voor gezorgd dat men het aantal voertuigen op Formentera vanaf 2019 gaat beperken, iets wat zomaar in de toekomst wellicht ook op Ibiza kan gebeuren.

Ga naar de inhoud