Wetsvoorstel Spanje om Hoog-Risicohonden-lijst te annuleren en naar individueel gedrag te kijken

Wetsvoorstel Spanje om Hoog-Risicohonden-lijst te annuleren en naar individueel gedrag te kijken
Beeld: 123rf

Wetsvoorstel Spanje om Hoog-Risicohonden-lijst te annuleren en naar individueel gedrag te kijken

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering wil in mei een wetsvoorstel presenteren om de zogenaamde lijst van ‘Perros Potencialmente Peligrosos’ (PPP) te annuleren om vooroordelen over een bepaald hondenras te voorkomen. In die wetswijziging staat o.a. dat er niet meer naar het ras maar naar het individueel gedrag van de hond gekeken gaat worden om te bepalen of een hond potentieel gevaarlijk is.

Op dit moment staat er in de Spaanse wet omschreven wat PPP of Hoog Risicohonden zijn in Spanje. Daarbij wordt niet alleen  gekeken naar de hondenrassen maar ook naar de individuele kenmerken zoals lichaamsbouw en karakter van de honden.

Met name de individuele kenmerken van de hond zijn belangrijk bij het wetsvoorstel dat de lijst van hondenrassen die als ‘Perros Potencialmente Peligrosos’ geregistreerd staan moet annuleren.

Op dit moment staan de volgende rassen en kruisingen te boek als PPP honden: Pitbull Terrier; Staffordshire Bull Terrier; American Staffordshire Terrier; Rottweiler; Dogo Argentino; Fila Brasileiro; Tosa Inu; Akita Inu. Verder wordt ook gekeken naar bepaalde kenmerken en het gedrag zoals HIER omschreven.

LEESTIP:
Regels en eisen Hoog Risicohonden in Spanje

In het wetsvoorstel staat verder ook dat de 17 regionale wetten en regels in de 17 autonome regio’s samen moeten komen in een nieuw landelijk op te richten ‘Sistema de Registros de Protección Animal’ (SRPA).

In dat SRPA-register moet alle informatie over geregistreerde hondentrainers, hondenfokkers, opvangcentra en in de steek gelaten honden te vinden zijn maar dan niet op regionaal maar op landelijk niveau.

Geen ‘dingen’ meer

Eind 2017 besloot de regering via een wetsaanpassing dat honden geen ‘dingen’ (cosas) meer zouden zijn maar volgens de wet gezien zouden worden als ‘levende wezens met gevoelens’ (seres vivos dotados de sensibilidad).

De verandering van deze status van huisdieren in Spanje werd in december 2017 aangekondigd maar is vanwege o.a. de verandering van de regering nog steeds niet in werking getreden.

Met het nieuwe wetsvoorstel keert deze verandering terug naar de politieke tafel en is de kans nu wel groot dat honden geen dingen meer zullen zijn maar levende wezens met gevoelens waardoor honden een betere juridische bescherming genieten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.