skip to Main Content
Huisdieren in Spanje zijn nog steeds “dingen” en geen “levende wezens”
123rf

Huisdieren in Spanje zijn nog steeds “dingen” en geen “levende wezens”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De aankondiging van de vervroegde algemene parlementsverkiezingen in Spanje door Pedro Sánchez heeft er niet alleen voor gezorgd dat veel wetten en veranderingen die de PSOE wilde doorvoeren niet doorgaan maar dat ook hervormingen van het Burgerlijk Wetboek (Código Civil) en de Hypotheekwet (Ley Hipotecaria) nog niet zijn verwerkt en voorlopig op de plank blijven liggen.

Dat houdt dus ook in dat de huisdieren voorlopig nog steeds “dingen” (cosas) zijn en volgens de wet nog niet gezien worden als “levende wezens” (seres vivos dotados de sensibilidad). De verandering van deze status van huisdieren in Spanje werd in december 2017 aangekondigd maar is dus nog steeds niet in werking getreden.

Het was in Spanje een grote stap voorwaarts in de wereld van dieren in het land waardoor het mogelijk zou zijn geworden dat huisdieren niet meer in beslag genomen kunnen worden in geval van scheiding en er eventueel nieuwe wetten zouden kunnen komen tegen dierenmishandeling.

Wijziging

Om de wijziging van “cosas” naar “seres vivos dotados de sensibilidad” te verwezenlijken moeten er veranderingen komen in het burgerlijk wetboek zodat huisdieren niet in beslag kunnen worden genomen bij een scheiding (artikel 605), de hypotheekwet om te voorkomen dat een hypotheek wordt verstrekt aan huisdieren of die van een vee-, industriële of recreatieve boerderij (artikel 111) en de wet op burgerlijke rechtsvordering.

Met name in het geval van de “Código Civil” zou het tweede deel van het boek niet meer “De los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones” gaan heten maar “De los animales, los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones” ofwel het deel dieren (animales) zou in de titel worden opgenomen waarbij tevens in het eerste artikel (333) vermeld staat dat huisdieren/dieren “seres vivos dotados de sensibilidad” ofwel “levende wezens met gevoelens” zijn.

Politieke partijen

De wijziging in de wetboeken was in december 2017 mogelijk geworden nadat er bij het Spaanse Congres via de politieke partij Ciudadanos 250.000 handtekeningen via Change.org werden ingeleverd die door Justicia y Defensa Animal werden verzameld.

Dankzij Ciudadanos werden de andere oppositiepartijen PSOE, Unidos-Podemos en de Catalaanse nationalistische partijen (ERC en PDeCat) overgehaald mee te stemmen en konden de conservatieven van de PP toendertijd niets anders doen dan de wetswijziging aan te nemen.

Overigens had de PP (die toen met premier Rajoy aan de macht was) de tekst verder uitgebreid om erin te zetten dat de eigenaar van een huisdier hiervan mag genieten maar deze ook moet verzorgen, respecteren en niet mag mishandelen of slecht mag behandelen want het recht op gebruik geeft geen recht tot misbruik ofwel “el derecho de uso no ampara el maltrato”.

Niet ver genoeg

De politieke partij PACMA meent echter nog steeds dat de wijzigingen weliswaar zeer gewenst zijn maar oordeelt dat de teksten niet ver genoeg gaan. Immers werd er wel geschreven dat huisdieren “levende wezens met gevoelens” zijn maar het blijven “dingen” die doorverkocht, verhandeld en gebruikt kunnen en mogen worden.

PACMA vindt het vreemd dat men huisdieren/dieren nu plots levende wezens wilde noemen maar het nog steeds is toegestaan om dieren in winkels of markten te verkopen, te gebruiken in een circus of andere shows en plaatsen en hen mag doden of verwonden.

Daarbij valt onder andere te denken aan de jacht met honden en het stierenvechten, weliswaar geen huisdieren maar wel dieren met gevoelens, aldus PACMA. De kans is met de de huidige politieke partijen echter klein dat het stierenleed opgelost gaat worden.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 11 reacties
  1. Rond 18.00 uur bijna een ongeluk gehad door dit soort Spaanse imbecielen! Een kwartier voor de ringweg richting Murcia stond er ineens een verdwaasde hond stok stijk midden op de weg. Waarschijnlijk net uit de auto gesmeten. Zielig voor de hond èn levensgevaarlijk om met 120 vol in de remmen te gaan. Gelukkig net geen (vracht)wagen achter ons. Gewoon een moordaanslag. Harder aanpakken dit tuig.

  2. Inderdaad, Eddy, dit Belgisch programma van Annemie, viva Espana, heb ik ook gezien, het toppunt is dan nog, dat dit vrouwtje nog trots beweerd; ja mijn kleindochter wilde 1 pupje hebben…………Dus laat ze haar teefje dekken, om daarna doodleuk de rest van het nestje in de rivier te gooien, terwijl zij beweerd, ja mijn hondje heeft toch niet genoeg melk om ze allemaal te voeden!! Gelukkig dat de “nieuwe bewoonsters” van dit dorpje antwoordde: ja maar de volgende keer geeft U ze maar aan mij en ik breng ze naar de dierenbescherming of dierenopvangcentrum, maar die barsten nu al uit hun voegen!! Gewoon laten steriliseren, maar dat komt niet bij hen op of de mensen hebben er geen geld voor, in ieder geval, dit gedrag zit jammer genoeg gewoon ingebakken bij veel Spanjaarden. En zelfs ALS deze wet er eindelijk doorkomt, gaat het volgens mij nog niet veel verschil uitmaken in het gedrag van dit soort mensen en vooral niet van de jagers, want dit is zgn toch “werelderfgoed” en hoort volgens hen bij de zeden en gewoontes van hun land……En PACMA en trouwens ook véél andere dierenorganisaties zoals A.C.E enz PROFICIAT voor jullie onophoudelijke liefde en inzet voor al de dieren, al een geluk dat er zo’n mensen zoals jullie bestaan, dank jullie wel!!!!

  3. Lid worden van de PACMA helpt. Deze mensen doen fantastisch werk, alle steun is welkom. En dat er onder de Spaanse bevolking een bewustwording plaats vindt is gebleken uit de laatste verkiezingen in Andalusië,een verdubbeling van het aantal stemmen. Enhorabuena!!

  4. Op dat gebied zijn de spanjaarden ongeletterde nullen.Juist een program op tv van een spaanse vrouw die haar hond een nest vier jongen had die waren 2 weken oud en ze nam er 3 en smeet die gewoon levend in de rivier en dat vond ze heel gewoon.Van mijn mogen ze die vrouw er achterna gooien.Zal haar zeker niet helpen.

  5. Vele Spanjaarden zijn hypocrieten, de stieren gevechten mochten niet meer omdat ze teveel dierenleed veroorzaakte ,maar honden zijn ook dieren en zij die zeggen dat een hond geen gevoel heeft is niet goed bij zijn hoofd .Ik ken geen ander dier die zoveel gevoel heeft als een hond, als ik ziek ben staat hij met treurige ogen mij aan te kijken en komt bij mij liggen.

  6. Ik snap ook niet dat Brussel geen regels heeft voor Spanje. Ze bemoeien zich overal mee, ook waar ze zich niet mee zouden moeten bemoeien, maar waar zij het verschil kunnen maken laten ze het liggen. Ik zie wel dat er meer huisdieren in Spanje zijn waar echt goed voor gezorgd wordt, maar als deze maand de jacht is afgelopen en duizenden jagers hun honden (galgo’s) vermoorden, laten verhongeren of doodslaan is niet te verteren. Ik hou van Spanje en zijn inwoners maar deze dierenmishandelaars zou ik eigenhandig kunnen vermoorden. Zo vreselijk.

  7. Schandalig en dit in de 21ste eeuw. Barbaars. Zelf hebben we een flink aantal Spaanse katten meegenomen die zwaar mishandeld waren en nu een goed leven bij ons hebben. Het zit er al jong in. Kleuters die dieren mishandelen of kittens en puppy’s tegen de muur dood gooien en ouders dier erom lachen. Dat in het moderne Europa. Ze moeten zich schamen. In Spanje zijn dieren wegwerp artikelen en geen wezens van vlees, bloed en gevoelens. Wij zijn blij dat wij een aant dieren van de dood hebben gered en hier zitten ook raskatten tussen

  8. Schandalig en achterlijk dat dieren nog steeds als “dingen” worden beschouwd in Spanje !! dringend tijd voor verandering en verbetering ten voordele van de dieren !!!

    1. Ben ik met je eens! Gelukkig gaan hier in onze buurt (Fogars de la selva) beter met de huisdieren om al is dat niet in geheel de stad kenbaar! Het zal langzaam gaan maar eens komt er een tijd dat men de (huis) dieren gaat inzien dat het geen gebruiksvoorwerp is!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken