Huisdieren in Spanje zijn nog steeds “dingen” en geen “levende wezens”

Oeps ... foto ontbreekt!

Huisdieren in Spanje zijn nog steeds “dingen” en geen “levende wezens”

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De aankondiging van de vervroegde algemene parlementsverkiezingen in Spanje door Pedro Sánchez heeft er niet alleen voor gezorgd dat veel wetten en veranderingen die de PSOE wilde doorvoeren niet doorgaan maar dat ook hervormingen van het Burgerlijk Wetboek (Código Civil) en de Hypotheekwet (Ley Hipotecaria) nog niet zijn verwerkt en voorlopig op de plank blijven liggen.

Dat houdt dus ook in dat de huisdieren voorlopig nog steeds “dingen” (cosas) zijn en volgens de wet nog niet gezien worden als “levende wezens” (seres vivos dotados de sensibilidad). De verandering van deze status van huisdieren in Spanje werd in december 2017 aangekondigd maar is dus nog steeds niet in werking getreden.

Het was in Spanje een grote stap voorwaarts in de wereld van dieren in het land waardoor het mogelijk zou zijn geworden dat huisdieren niet meer in beslag genomen kunnen worden in geval van scheiding en er eventueel nieuwe wetten zouden kunnen komen tegen dierenmishandeling.

Wijziging

Om de wijziging van “cosas” naar “seres vivos dotados de sensibilidad” te verwezenlijken moeten er veranderingen komen in het burgerlijk wetboek zodat huisdieren niet in beslag kunnen worden genomen bij een scheiding (artikel 605), de hypotheekwet om te voorkomen dat een hypotheek wordt verstrekt aan huisdieren of die van een vee-, industriële of recreatieve boerderij (artikel 111) en de wet op burgerlijke rechtsvordering.

Met name in het geval van de “Código Civil” zou het tweede deel van het boek niet meer “De los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones” gaan heten maar “De los animales, los bienes, de la propiedad y de sus modificaciones” ofwel het deel dieren (animales) zou in de titel worden opgenomen waarbij tevens in het eerste artikel (333) vermeld staat dat huisdieren/dieren “seres vivos dotados de sensibilidad” ofwel “levende wezens met gevoelens” zijn.

Politieke partijen

De wijziging in de wetboeken was in december 2017 mogelijk geworden nadat er bij het Spaanse Congres via de politieke partij Ciudadanos 250.000 handtekeningen via Change.org werden ingeleverd die door Justicia y Defensa Animal werden verzameld.

Dankzij Ciudadanos werden de andere oppositiepartijen PSOE, Unidos-Podemos en de Catalaanse nationalistische partijen (ERC en PDeCat) overgehaald mee te stemmen en konden de conservatieven van de PP toendertijd niets anders doen dan de wetswijziging aan te nemen.

Overigens had de PP (die toen met premier Rajoy aan de macht was) de tekst verder uitgebreid om erin te zetten dat de eigenaar van een huisdier hiervan mag genieten maar deze ook moet verzorgen, respecteren en niet mag mishandelen of slecht mag behandelen want het recht op gebruik geeft geen recht tot misbruik ofwel “el derecho de uso no ampara el maltrato”.

Niet ver genoeg

De politieke partij PACMA meent echter nog steeds dat de wijzigingen weliswaar zeer gewenst zijn maar oordeelt dat de teksten niet ver genoeg gaan. Immers werd er wel geschreven dat huisdieren “levende wezens met gevoelens” zijn maar het blijven “dingen” die doorverkocht, verhandeld en gebruikt kunnen en mogen worden.

PACMA vindt het vreemd dat men huisdieren/dieren nu plots levende wezens wilde noemen maar het nog steeds is toegestaan om dieren in winkels of markten te verkopen, te gebruiken in een circus of andere shows en plaatsen en hen mag doden of verwonden.

Daarbij valt onder andere te denken aan de jacht met honden en het stierenvechten, weliswaar geen huisdieren maar wel dieren met gevoelens, aldus PACMA. De kans is met de de huidige politieke partijen echter klein dat het stierenleed opgelost gaat worden.

Ga naar de inhoud