Search
menu
Search

Hoeveel paasdagen heeft Spanje en bestaat de tweede paasdag?

Hoeveel paasdagen heeft Spanje en bestaat de tweede paasdag?
Beeld: Canva

Hoeveel paasdagen heeft Spanje en bestaat de tweede paasdag?

Dit artikel is 11 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Het is pasen en in Spanje viert men al een hele week voorafgaand aan ‘Pascua’ de Semana Santa ofwel de Heilige week, een week met tradities en vaak emotionele processies. Maar op zondag viert men, net zoals in andere landen, de eerste paasdag of paaszondag (Domingo de Resurrección), maar wordt de tweede paasdag of paasmaandag (Lunes de Pascua) ook gevierd in Spanje?

Over het algemeen viert men in Spanje geen tweede paasdag of paasmaandag (Lunes de Pascua). De week voor pasen viert men in Spanje wel de ‘Semana Santa’ Heilige Week met elke dag een veelvoud aan processies. Veel mensen nemen dan ook een weekje vrij. Maar hoe is dat met pasen zelf. Eerste paasdag valt altijd op een zondag en in Nederland en België de tweede paasdag op een maandag.

In Spanje zijn slechts enkele autonome regio’s die de ‘tweede paasdag’ als een feestdag en vrije werkdag zien. Lunes de Pascua is in 2023 een feest/vrije dag in onder andere de Balearen, Baskenland, Catalonië, Navarra, La Rioja en Valencia regio. Vooral Catalonië is bekend want daar is het de dag van de Monas de Pascua (chocolade figuren die door de peetvaders gegeven worden aan hun petekinderen).

Terwijl de tweede paasdag dus niet overal in Spanje een feestdag is en er gewoon gewerkt wordt in veel autonome regio’s, is dat op Goede vrijdag een ander verhaal. ‘Viernes Santo’ is in alle autonome regio’s een nationale feestdag en dus ook een vrije werkdag. 

Er zijn veel regio’s die daar de ‘Jueves Santo’ of de donderdag bij doen zoals in (2023) Andalusië, Aragón, Asturië, Balearen, Baskenland, Canarische Eilanden, Cantabrië, Castilla-La Mancha, Castilië en León, Extremadura, Galicië, Madrid regio, Murcia regio, Navarra, La Rioja, Valencia regio.

paaslekkernijen
10x Spaanse Pasen en ‘Semana Santa’ lekkernijen
Het is bijna Pasen en net zoals overal worden er dan veel lekkernijen gegeten en Spanje heeft landelijk, maar ook per autonome regio specialiteiten die met …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud