Spanje eert Picasso op zijn 50ste sterfdag (2023)

Spanje eert Picasso op de 50ste verjaardag van zijn overlijden
Beeld: 123rf

Spanje eert Picasso op zijn 50ste sterfdag (2023)

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 8 april 1973 overleed de Spaanse kunstschilder, tekenaar, beeldhouwer, grafisch kunstenaar, sieraadontwerper en keramist op het moment dat hij een van de bekendste Spaanse kunstschilders was. 2023 is dan ook in heel Spanje het jaar van Picasso met veel speciale exposities en activiteiten waarvan we enkele hieronder beschrijven.

De schilder en beeldhouwer uit Málaga, Pablo Ruiz Picasso, overleed 50 jaar geleden en Spanje en de wereld eren hem vanaf zaterdag met evenementen en tentoonstellingen als een groot genie dat de geschiedenis van de kunst heeft veranderd. Spanje, waar hij werd geboren (1881), Frankrijk, waar hij woonde en stierf (1973), en andere Europese landen, Latijns-Amerika en de Verenigde Staten hebben zich aangesloten bij de vieringen van dit Picasso-jaar, dat zijn figuur en zijn werk herdenkt.

Het Picasso Geboortehuis Museum in zijn geboortestad Málaga heeft een open dag voorbereid in het huis waar hij zijn jeugd doorbracht en in de expositieruimte van de Plaza de la Merced. Ook wordt er ter ere van de schilder de corrida picassiana van stieren gehouden; de matador Juan Ortega zal te voet en gekleed in lichtjes de weg afleggen tussen het Picasso-huis en de arena La Malagueta, in de voetsporen van de kunstenaar en zijn vader tijdens stierengevechten.

In Málaga worden dit jaar veel activiteiten georganiseerd, van tijdelijke tentoonstellingen tot conferenties, concerten, publicaties en toeristische activiteiten. Het Picasso Museum in Málaga, dat dit jaar zijn 20e verjaardag viert, zal binnenkort de tentoonstellingen ‘Picasso: materia y cuerpo en El eco de Picasso’ organiseren, terwijl het Birthplace Museum ‘Las edades de Pablo en La imagen de Picasso’ zal herbergen.

Het Picasso Museum is deze zaterdag begonnen met het loslaten van een duif als symbolische daad om zijn inzet voor vrede en zijn tegenstand tegen oorlog te herinneren. Een witte duif – een universeel symbool van vrede dankzij het werk van Picasso – was de hoofdpersoon van deze lofzang die plaatsvond in de binnenplaats van het Palacio de Buenavista. Van daaruit vloog de vogel kort na zonsopgang weg. Het museum heeft ervoor gekozen om op zijn verjaardag de aandacht te vestigen op dit aspect van het leven van de kunstenaar, omdat “gewapende conflicten helaas nog steeds een actueel onderwerp zijn in de wereld, met de daaruit voortvloeiende verlies van mensenlevens en gedwongen migratie” volgens een verklaring.

Het Museum voor Schone Kunsten van La Coruña (noordwesten), waar hij als kind woonde, toont hoe de kunstenaar begon te schilderen in deze stad, die een kader was van ‘eerste keren’ voor de kunstenaar: hij zag zijn eerste naakt, begon zijn sociale betrokkenheid en zijn interesse in geometrie, voorloper van het kubisme.

Het Picasso Museum in Barcelona (noordoosten) zal tentoonstellingen organiseren over de relatie van Picasso met een andere grote Spaanse kunstenaar van de hedendaagse kunst, Joan Miró, en de Spaanse keramiek die hem inspireerde. Het Picasso museum in Barcelona zal gedurende het hele jaar verschillende dialogen tussen het werk van Picasso en hedendaagse kunstenaars voorstellen. Casa Seat bereidt de tentoonstelling ‘Picasso y el cómic’ voor en de Filmoteca van de regio Catalonië heeft vijf “weinig bekende” films gerelateerd aan de kunstenaar gedigitaliseerd.

In Bilbao voegt het Guggenheim Museum zich bij de herdenking met een tentoonstelling van 45 sculpturen van Picasso uit verschillende perioden, de eerste tentoonstelling in Spanje die exclusief gericht is op zijn beeldhouwwerk, met opmerkelijke werken als La dama oferente, Homenaje a Apollinaire, La mujer embarazada of het Retrato de Dora Maar.

Het Picasso-Arias Eugenio-collectiemuseum in Buitrago del Lozoya (Madrid) heeft voor deze zaterdag een marathon van activiteiten voor alle leeftijden gepland, met gratis shows van poppen, circus, dans en muziek. Eugenio Arias was vriend en vertrouweling van de kunstenaar, die hem werken schonk.

picasso jaar
2023 staat in Spanje in het teken van kunstenaar Pablo Picasso
2023 staat in Spanje en Frankrijk in het teken van de Spaanse in Málaga geboren kunstenaar en schilder Pablo Picasso want op 8 april 2023 is het 50 jaar gel …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud