Boetes tot 5.000 euro voor het redden van op straat levende dieren in de deelstaat Galicië

Oeps ... foto ontbreekt!

Boetes tot 5.000 euro voor het redden van op straat levende dieren in de deelstaat Galicië

Dit artikel is 7 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

A CORUÑA – De regionale regering La Xunta van de autonome deelstaat Galicië in het noordwesten van Spanje wil een nieuwe wet in werking laten treden waarin staat dat het redden van op straat levende dieren beboet kan worden tot wel 5.000 euro. Die boetes worden uitgeschreven als blijkt dat iemand een hond of kat heeft gered terwijl deze persoon daar geen toestemming voor had. Het is in Galicië de omgedraaide wereld, aldus de dierenasiels en dierenrechten organisaties.

Veel buitenlanders menen dat alle Spanjaarden dierenmishandelaars zijn en regelmatig op SpanjeVandaag wijzen wij hen erop dat dit niet waar is. Er zijn waarschijnlijk tegenwoordig meer dierenliefhebbers dan dierenmishandelaars in het land maar daar lees je bijna nooit over. De redactie neemt de moeite om dat imago van de onterechte dierenmishandelaars te verbeteren maar dan komt zo’n nieuwsbericht naar buiten als deze waarbij onze inspanningen weer tenietgedaan worden door een stompzinnige actie van één regio in Spanje.

Geldboetes

De conservatieve regionale regering in Galicië wil in de wet een regel opnemen waarin staat dat het verboden is om honden en katten die op straat leven te voederen en te redden. Doet iemand dat toch en wordt deze persoon daarop betrapt dan kan hij of zij hoge boetes verwachten tot wel 5.000 euro. Dat wil zeggen, het redden van dieren wordt beboet met een geldstraf tussen de 500 en 5.000 euro terwijl het “illegaal” van voedsel voorzien boetes kan zien tussen de 100 en 500 euro.

Wet

Dit alles is te lezen in artikel 39 van de “Ley de Protección y Bienestar de los Animales de Compañía” in Galicië die weliswaar al door het Galicische Parlement werd goedgekeurd maar nog ontwikkeld moet worden door een reglement op te stellen. Dierenrechtenactivisten, politieke partijen en regionale asiels en opvangcentra zijn absoluut tegen deze wetswijziging en begrijpen niet waar de heren/dames politici dit soort ideeën vandaan halen. Daarnaast beschuldigen zij de regionale regering ervan het redden van dieren een in winstgevende handel te veranderen door alleen bepaalde bedrijven en instellingen toe te staan op straat levende dieren te redden.

Madrid

Volgens de Xunta is de nieuwe regelgeving gebaseerd op de wetten die men in 2016 in de Comunidad de Madrid invoerde met als enig enorm groot verschil dat het in Madrid voor asiels en opvangcentra (waaronder veel illegale) het zonder toestemming niet is toegestaan om dieren van straat te redden met sancties tot 9.000 euro. In Galicië echter mogen particulieren dat dus ook niet doen en kan dat beboet worden tot 5.000 euro waarbij dus alleen “geautoriseerde” personen/bedrijven dat mogen doen. Dat is dus een wereld van verschil.

Reden?

In een kruisverhoor in het regionale Parlement wilde of kon de minister van Milieu geen reden geven voor deze nieuwe wet. Volgens bronnen echter is dit besluit gevallen om bepaalde garanties te geven aan dieren en eigenaren zodat men daarnaast op correcte wijze de hond of kat weer thuis kan bezorgen in het geval dat deze vermist wordt. Er wordt echter niet gesproken over die dieren die op straat leven die daar gedumpt zijn en uiteraard ook geen identificatiechip hebben. De minister durfde zelfs zo ver te gaan dat de nieuwe wet in Galicië de meest moderne en vergaande is van Spanje en wellicht van Europa waarbij de Spaanse deelstaat op dezelfde hoogte komt te staan als Nederland!

Ga naar de inhoud