Boetes tot 5.000 euro voor het redden van op straat levende dieren in de deelstaat Galicië

Pixabay
Beeld: Pixabay

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – De regionale regering La Xunta van de autonome deelstaat Galicië in het noordwesten van Spanje wil een nieuwe wet in werking laten treden waarin staat dat het redden van op straat levende dieren beboet kan worden tot wel 5.000 euro. Die boetes worden uitgeschreven als blijkt dat iemand een hond of kat heeft gered terwijl deze persoon daar geen toestemming voor had. Het is in Galicië de omgedraaide wereld, aldus de dierenasiels en dierenrechten organisaties.

Veel buitenlanders menen dat alle Spanjaarden dierenmishandelaars zijn en regelmatig op SpanjeVandaag wijzen wij hen erop dat dit niet waar is. Er zijn waarschijnlijk tegenwoordig meer dierenliefhebbers dan dierenmishandelaars in het land maar daar lees je bijna nooit over. De redactie neemt de moeite om dat imago van de onterechte dierenmishandelaars te verbeteren maar dan komt zo’n nieuwsbericht naar buiten als deze waarbij onze inspanningen weer tenietgedaan worden door een stompzinnige actie van één regio in Spanje.

Geldboetes

De conservatieve regionale regering in Galicië wil in de wet een regel opnemen waarin staat dat het verboden is om honden en katten die op straat leven te voederen en te redden. Doet iemand dat toch en wordt deze persoon daarop betrapt dan kan hij of zij hoge boetes verwachten tot wel 5.000 euro. Dat wil zeggen, het redden van dieren wordt beboet met een geldstraf tussen de 500 en 5.000 euro terwijl het “illegaal” van voedsel voorzien boetes kan zien tussen de 100 en 500 euro.

Wet

Dit alles is te lezen in artikel 39 van de “Ley de Protección y Bienestar de los Animales de Compañía” in Galicië die weliswaar al door het Galicische Parlement werd goedgekeurd maar nog ontwikkeld moet worden door een reglement op te stellen. Dierenrechtenactivisten, politieke partijen en regionale asiels en opvangcentra zijn absoluut tegen deze wetswijziging en begrijpen niet waar de heren/dames politici dit soort ideeën vandaan halen. Daarnaast beschuldigen zij de regionale regering ervan het redden van dieren een in winstgevende handel te veranderen door alleen bepaalde bedrijven en instellingen toe te staan op straat levende dieren te redden.

Madrid

Volgens de Xunta is de nieuwe regelgeving gebaseerd op de wetten die men in 2016 in de Comunidad de Madrid invoerde met als enig enorm groot verschil dat het in Madrid voor asiels en opvangcentra (waaronder veel illegale) het zonder toestemming niet is toegestaan om dieren van straat te redden met sancties tot 9.000 euro. In Galicië echter mogen particulieren dat dus ook niet doen en kan dat beboet worden tot 5.000 euro waarbij dus alleen “geautoriseerde” personen/bedrijven dat mogen doen. Dat is dus een wereld van verschil.

Reden?

In een kruisverhoor in het regionale Parlement wilde of kon de minister van Milieu geen reden geven voor deze nieuwe wet. Volgens bronnen echter is dit besluit gevallen om bepaalde garanties te geven aan dieren en eigenaren zodat men daarnaast op correcte wijze de hond of kat weer thuis kan bezorgen in het geval dat deze vermist wordt. Er wordt echter niet gesproken over die dieren die op straat leven die daar gedumpt zijn en uiteraard ook geen identificatiechip hebben. De minister durfde zelfs zo ver te gaan dat de nieuwe wet in Galicië de meest moderne en vergaande is van Spanje en wellicht van Europa waarbij de Spaanse deelstaat op dezelfde hoogte komt te staan als Nederland!

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
12 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.