skip to Main Content
Boetes tot 5.000 euro voor het redden van op straat levende dieren in de deelstaat Galicië

Boetes tot 5.000 euro voor het redden van op straat levende dieren in de deelstaat Galicië

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

A CORUÑA – De regionale regering La Xunta van de autonome deelstaat Galicië in het noordwesten van Spanje wil een nieuwe wet in werking laten treden waarin staat dat het redden van op straat levende dieren beboet kan worden tot wel 5.000 euro. Die boetes worden uitgeschreven als blijkt dat iemand een hond of kat heeft gered terwijl deze persoon daar geen toestemming voor had. Het is in Galicië de omgedraaide wereld, aldus de dierenasiels en dierenrechten organisaties.

Veel buitenlanders menen dat alle Spanjaarden dierenmishandelaars zijn en regelmatig op SpanjeVandaag wijzen wij hen erop dat dit niet waar is. Er zijn waarschijnlijk tegenwoordig meer dierenliefhebbers dan dierenmishandelaars in het land maar daar lees je bijna nooit over. De redactie neemt de moeite om dat imago van de onterechte dierenmishandelaars te verbeteren maar dan komt zo’n nieuwsbericht naar buiten als deze waarbij onze inspanningen weer tenietgedaan worden door een stompzinnige actie van één regio in Spanje.

Geldboetes

De conservatieve regionale regering in Galicië wil in de wet een regel opnemen waarin staat dat het verboden is om honden en katten die op straat leven te voederen en te redden. Doet iemand dat toch en wordt deze persoon daarop betrapt dan kan hij of zij hoge boetes verwachten tot wel 5.000 euro. Dat wil zeggen, het redden van dieren wordt beboet met een geldstraf tussen de 500 en 5.000 euro terwijl het “illegaal” van voedsel voorzien boetes kan zien tussen de 100 en 500 euro.

Wet

Dit alles is te lezen in artikel 39 van de “Ley de Protección y Bienestar de los Animales de Compañía” in Galicië die weliswaar al door het Galicische Parlement werd goedgekeurd maar nog ontwikkeld moet worden door een reglement op te stellen. Dierenrechtenactivisten, politieke partijen en regionale asiels en opvangcentra zijn absoluut tegen deze wetswijziging en begrijpen niet waar de heren/dames politici dit soort ideeën vandaan halen. Daarnaast beschuldigen zij de regionale regering ervan het redden van dieren een in winstgevende handel te veranderen door alleen bepaalde bedrijven en instellingen toe te staan op straat levende dieren te redden.

Madrid

Volgens de Xunta is de nieuwe regelgeving gebaseerd op de wetten die men in 2016 in de Comunidad de Madrid invoerde met als enig enorm groot verschil dat het in Madrid voor asiels en opvangcentra (waaronder veel illegale) het zonder toestemming niet is toegestaan om dieren van straat te redden met sancties tot 9.000 euro. In Galicië echter mogen particulieren dat dus ook niet doen en kan dat beboet worden tot 5.000 euro waarbij dus alleen “geautoriseerde” personen/bedrijven dat mogen doen. Dat is dus een wereld van verschil.

Reden?

In een kruisverhoor in het regionale Parlement wilde of kon de minister van Milieu geen reden geven voor deze nieuwe wet. Volgens bronnen echter is dit besluit gevallen om bepaalde garanties te geven aan dieren en eigenaren zodat men daarnaast op correcte wijze de hond of kat weer thuis kan bezorgen in het geval dat deze vermist wordt. Er wordt echter niet gesproken over die dieren die op straat leven die daar gedumpt zijn en uiteraard ook geen identificatiechip hebben. De minister durfde zelfs zo ver te gaan dat de nieuwe wet in Galicië de meest moderne en vergaande is van Spanje en wellicht van Europa waarbij de Spaanse deelstaat op dezelfde hoogte komt te staan als Nederland!

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Wat een klote spanjaarden? Ik mag lije en ik hoop dat die persoon die dit verzonnen heeft zelf zwaar wordt gestraft in zijn klote leven en zelf dakloos wordt en dat niemand hem helpt!!!? Ik vind zo zielig? voor die zwerfkatten&honden&dieren kon ik ze maar allemaal redden?? Ik hoop dat er toch dierenorganisaties&mensen zijn die de diertjes wel redden??

 2. Dit is gewoon te schandalig voor woorden. Zijn ze daar gek geworden. Hoop de mensen hier niet naar luisteren en dan maar stiekem eten en drinken neerzetten. Wij wonen in de provincie Castellon en achter in de auto ligt altijd een zak hondenbrokjes en kattenbrokjes alsmede een paar flessen drinkwater. Moet er niet aan denken dat zwerfdiertjes honger of dorst hebben. Zou ze het liefst allemaal willen redden maar met een klein appartementje en 2 hondjeshelaas niet mogelijk. Kom alstublieft in opstand tegen deze maatregelen in Galicie.

  1. Het gebeurt geregeld dat ik hier kwaad zit te worden op wan prestaties van mensen t.o. andere mensen of dieren, maar dat dit van de overheid van Galicië uit komt slaat alles. En dan nog een op de borst klopperij als toetje is helemaal schandelijk. Ik hoop dat hier de bezem doorgehaald wordt.
   miep silvis-van beem.

 3. Geen boete maar een beloning zouden ze moeten geven. Zelf hebben we een straathond en haar jong gered. Onze Spaanse buurvrouw heeft de moeder opgenomen en wij hebben het jongske meegenomen naar België. Elke keer we aankomen komt de moederhond ons nog begroeten. Telkens we in Spanje zijn neem ik de overschotten van tafel mee om onderweg te geven aan ‘wilde’ honden.

 4. Ruim een jaar geleden kwam er een jong katje mijn terras op, mauwend vragen om eten. Heb ik gegeven. Daarna elke morgen. Maanden later kwam ze nieuwsgierig binnen kijken. Nu ligt ze tevreden naast me op haar kleedje op de bank te slapen. Voldaan na haar maaltijd. ‘sNachts wil ze lekker buiten zijn. Geen probleem. Ruimte genoeg. s’Morgens ligt ze weer voor de deur, wachtend tot haar vriend is opgestaan. Dan krijgt ze haar ontbijt. Zou er een mafkeer met een boetebrief aan de deur komen dan trek ik z’n pet over z’n oren en schop hem van mijn erf af.

 5. Ik dacht dat er ook in deze nieuwe wet staat, dat er geen huisdieren(honden) meer aan
  de ketting gehouden mogen worden. Dat is in ieder geval een vooruitgang.
  Het voederen van zwerfdieren is verboden en dat is wel vreemd, misschien moet het nog uitgewerkt worden. Zou het zo zijn dat er instanties gewaarschuwd kunnen worden, die deze dieren dan ophalen. Dat zou een hele vooruitgang zijn. Laten we hopen dat in Galicie, het dierenleed wordt verlicht. Ik denk dat zij zeker nog eens zullen nadenken over bepaalde stukken uit deze nieuwe wet.

 6. Net een poes van de straat gevist en met een enorm abces naar de dierenarts gebracht als particulier en dan Door de politie zo gestraft worden? Er zijn op het moment vele Spaanse organisaties aan het protesteren. Laten we hopen dat deze gestoorde politici deze slechte wet er niet door krijgen.
  Dat is het probleem van Spanje, elke Comunidad kan zijn eigen regeltjes maken.

 7. Je moet toch lelijk gestoord zijn om een dier in nood niet te helpen.
  De persoon die dit heeft uitgevonden moeten op straat leven om te weten wat die beestjes afzien.
  Geen liefde, geen genegenheid, geen warm nest en dan nog geen eten !!!!!! Barbaars !!!!!

 8. Die Spaanse politieker die zulke onzin maakt moeten ze ook maar op straat gooien zonder eten,Wij hebben deze winter en graatmagere Bull terriër van de straat op gepakt,Ter plaatse naar de dierenarts gereden en speciaal meer dan 3 weken ter plaatse gebleven tot de hond volledig in orde was met chip,papieren en vacijns. Al de kosten hebben wij gedaan,en met plezier voor het dier.Het Dier woog nog 16 kg en nu 28Kg. Hij woont nu in Nederland in een gezin waar hij de koning te rijk is.Wij zijn apetrots dat we dit gedaan hebben en volgende keer doen we het opnieuw als we in zulke situatie terecht komen.

 9. Inderdaad, moeten die beesten dan een hongerdood sterven.Ik ben altijd blij dat ik een dier kan helpen.Heb nu bewust gekozen om geen dieren meer te houden,daar ik altijd zoveel lijd als ze sterven,maar zal ze altijd helpen als ik het kan.

 10. Totaal maar dan ook TOTAAL!!! gestoorde politici daar. We zouden ze ook op straat moeten zetten zonder eten en drinken.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken