Wie staat meer onder de douche: Spanjaarden, Nederlanders of Belgen?

Wie staat meer onder de douche: Spanjaarden, Nederlanders of Belgen?
beeld: via canva.com
Let op: Dit bericht is meer dan zes maanden oud. Informatie hierin kan verouderd zijn.

Voor veel personen is het een dagelijks ritueel terwijl anderen een keer per week onder de douche staan. De vraag wie de meest hygiënische Europeanen zijn, ligt gevoelig omdat deze direct betrekking heeft op persoonlijke hygiëne. Er bestaat echter een indicatie die iets meer uitleg kan geven. Deze laat zien welke Europeanen zich het vaakst dagelijks douchen.

Italianen voeren de lijst aan, gevolgd door de Portugezen. De Spanjaarden komen iets lager op de lijst, aangezien “slechts” 75 tot 84 procent van de bevolking dagelijks een douche of bad neemt. Maar waar staan de Nederlanders en Belgen op deze kaart?

Zoals op de kaart te zien is, staat Spanje in het geel, wat betekent dat 75-84% van de bevolking elke dag doucht of een bad neemt. België is roze, met 65-74% van de bevolking, en Nederland is rood, met minder dan 65% van de bevolking die dagelijks doucht of een bad neemt.

Als we zouden afgaan op deze kleuren die bepaald zijn door The Global Index met gegevens van het jaar 2023 en geplaatst zijn door @geomapped op Instagram, dan zouden de Italianen het schoonst zijn, gevolgd door de Portugezen, Spanjaarden, Belgen en dan de Nederlanders. Laten we de uitslag maar met een korreltje ‘sal’ (zout) nemen want het is haast onmogelijk om dit soort conclusies te trekken.

Wat is beter, douche of bad?

Het waterverbruik tijdens het douchen of baden kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van factoren zoals de duur van het bad of de douche, het type douchekop dat wordt gebruikt, en of het een vol bad of een gedeeltelijk bad is. 

Gemiddeld gebruikt een standaard douche ongeveer 9-12 liter water per minuut. Daarom kan een douche van 10 minuten ongeveer 90 tot 120 liter water verbruiken. Het waterverbruik kan aanzienlijk verminderd worden door een waterbesparende douchekop te gebruiken, die ongeveer 6-7 liter water per minuut kan gebruiken.

Een vol bad daarentegen kan tussen de 140 en 200 liter water bevatten, afhankelijk van de grootte van het bad. Dit betekent dat het nemen van een bad doorgaans meer water verbruikt dan het nemen van een douche, vooral als de douche kort is. 

Het is belangrijk op te merken dat het besparen van water niet alleen goed is voor het milieu, maar ook kan helpen om de waterrekening te verlagen. Het nemen van kortere douches, het gebruiken van waterbesparende douchekoppen, en het nemen van gedeeltelijke in plaats van volledige baden zijn enkele manieren om water te besparen.