Datalek Madrileense gezondheidsdienst legt privégegevens Koning, premier en duizenden Madrilenen op straat

Datalek Madrileense gezondheidsdienst legt privégegevens Koning, premier en duizenden Madrilenen op straat
Beeld: Freepik

Datalek Madrileense gezondheidsdienst legt privégegevens Koning, premier en duizenden Madrilenen op straat

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Vanwege een datalek bij de gezondheidsdienst van de autonome regio Madrid, was het woensdag gedurende enkele uren mogelijk om de prive gegevens zoals telefoonnummers, e-mails en adressen van duizenden inwoners van Madrid te zien. Daaronder ook de informatie van onder andere de koning van Spanje Felipe VI, de premier van Spanje Pedro Sánchez, voormalige Podemos partijleider en vicepremier Pablo Iglesias en oud PP-premier José María Aznar.

Het duurde uren voordat men in de gaten had dat de privé informatie makkelijk te zien was voor iedereen. Het enige wat iemand hoefde te doen was een DNI-nummer, het Spaanse identiteitsnummer, invullen en alle gegevens kwamen in beeld. 

Uiteindelijk kwam er bij de Consejería de Sanidad een melding binnen dat er een lek was. Naast de telefoonnummers, e-mailadressen en adressen was ook de corona-vaccinatie informatie te zien zoals met welk vaccin iemand is gevaccineerd, wanneer en waar. 

Een datalek (fallo de ciberseguridad) zoals deze is al erg voor alle duizenden betrokkenen maar helemaal als het om koning Felipe VI gaat of de premier van Spanje. Het is niet bekend of iemand iets met de beschikbare data heeft gedaan.

Volgens de verantwoordelijken van de website is dit datalek waarschijnlijk ontstaan nadat het programma werd geactualiseerd. Men heeft ook meteen aangegeven dat er geen belangrijke gegevens te zien zijn geweest maar de lokale televisiezender TeleMadrid zegt echter van wel.

Op internet circuleren ook schermafbeeldingen rond met de gegevens van betrokken personen, in dit geval van de Spaanse koning. Maar de regionale overheid van Madrid zegt op Twitter dat dit fake beelden zijn.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.