Dit zijn de gevaarlijkste wegen met meeste ongevallen en slachtoffers van Spanje

Dit zijn de gevaarlijkste wegen met meeste ongevallen en slachtoffers van Spanje
Beeld: Freepik

Dit zijn de gevaarlijkste wegen met meeste ongevallen en slachtoffers van Spanje

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er verschijnen regelmatig lijsten met de gevaarlijkste wegen in Spanje zoals we die ook al in december 2020 geplaatst hebben aan de hand van de informatie van de Real Automóvil Club de España (RACE). Dit keer kijken we naar de informatie van de Automovilistas Europeos Asociados (AEA). 

Daaruit blijkt dat de gevaarlijkste weg te vinden is in de provincie Zaragoza waar op de N-2 ter hoogte van km 245 de meeste ongevallen plaatsvinden met een ‘gevaren-index’ (indice de peligrosidad) die 686 keer hoger is dan het Spaanse gemiddelde. De weg met de meeste ongevallen en verkeersslachtoffers is echter de A-55 ter hoogte van km 12 in Mos (Pontevedra, Galicië) met 108 ongelukken en 194 slachtoffers.

Andere wegen met veel ongevallen en slachtoffers zijn de A-77a ter hoogte van km 0 in Alicante met 100 ongevallen en 128 slachtoffers gevolgd door de T-11 ter hoogte km 17 in Tarragona met 95 ongevallen en 155 slachtoffers.

Bekijk via DEZE LINK de lijsten met gevaarlijkste wegen per autonome regio (nieuw venster wordt geopend met informatie in het Spaans, onderaan de pagina).

Dit zijn slechts enkele van de wegen want er is 165.624 km aan wegen te vinden in Spanje waarvan 26.403 km beheerd wordt door de centrale overheid en waar 53 procent van al het verkeer gebruik van maakt. 71.313 km wegen staat onder beheer van de autonome regio’s, goed voor 42 procent van al het verkeer. 67.908 km wordt beheerd door de Provinciale Staten en zogenaamde Cabildos met 5% van al het verkeer. En dan zijn er nog 490.000 km aan wegen die beheerd worden door gemeenten en andere instanties.

Spanje heeft met 17.228 km de meeste wegen met een hoge capaciteit zoals tolwegen, snelwegen, autowegen en vierbaanswegen van Europa. Duitsland staat op een tweede plaats met ongeveer 13.000 km. Uit het AEA-rapport blijkt dat het aantal verkeersslachtoffers per km gedaald is in Spanje. Er zijn echter wel meer wegdelen bijgekomen waar meer ongevallen plaatsvinden met een totaal van 1.685 ongelukken en 2.532 slachtoffers waarvan het merendeel lichtgewond raakte.

Ga naar de inhoud