Deze nieuwste golf van oplichtingen begint in jouw Spaanse vuilnisbak

Deze nieuwste golf van oplichtingen begint in jouw Spaanse vuilnisbak
Beeld: ai-beeld / redactie

Deze nieuwste golf van oplichtingen begint in jouw Spaanse vuilnisbak

Aan creativiteit onder oplichters gewoonlijk geen gebrek. In onze vuilnisbakken is vaak heel wat informatie over wie we zijn te vinden. Oplichters duiken tussen de rommel en gebruiken wat ze buit maken voor hun sluw bedrog. Dumpster Diving heet die techniek die steeds meer voorkomt in Spanje.

Je ontvangt een pakketje van Amazon. Je opent het, haalt de nieuwe smartphone die je online kocht er uit en gooit de doos weg bij het karton. Die komt later in de container op straat terecht. Een dagje later krijg je een email van Amazon. Het bedrijf laat weten dat je recent een smartphone kocht (men weet exact om welk model het gaat) maar zegt dat het toestel technische problemen heeft.

Je wordt gevraagd de smartphone samen met je creditkaart op te sturen, zodat je je geld terug kan krijgen. Alleen komt de vraag niet van Amazon maar van een oplichter. Dankzij de doos van jouw pakket heeft die de nodige gegevens om zich voor te doen als het bedrijf zelf. Duizenden mensen liepen zo al nietsvermoedend in de val.

De nieuwste techniek heet Dumpster Diving. Oplichters zoeken op de onschuldigste plek, de vuilbak, naar informatie om hun slachtoffers in de val te lokken. Een pakketje van Amazon, een USB-stick die je niet meer nodig had, een oude computer, rekeningen of doktersverslagen; alles telt als het maar informatie bevat. Wie in het vuilnis rommelt, kan heel wat te weten komen over eender wie. Zeker nu zo veel digitaal verloopt.

Om fraude te vermijden, raden experten een protocol aan voor je iets weggooit. Zo kan al het papier worden versnipperd, kunnen Cd’s worden gebroken en kunnen containers met sleutel worden gesloten. Op een pakketje met jouw gegevens kun je die met zwarte stift wegwerken voor je het in de vuilbak gooit.

Ga naar de inhoud