Krijgt de Middellandse Zeekust te maken met een orkaan achtige storm?

Krijgt de Middellandse Zeekust te maken met een orkaan achtige storm?
Beeld: VOORBEELDFOTO

Krijgt de Middellandse Zeekust te maken met een orkaan achtige storm?

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Verschillende weerexperts laten aan de hand van numeriek rekenmodellen zien dat een ‘medicane’ ofwel een ‘mediterranean hurricane’ deze week de Middellandse Zeekust en/of de Balearen eilanden kan bereiken. Het gaat om een zwakke orkaan achtige storm die zich dinsdagavond en woensdagochtend voor de Catalaanse kust kan ontstaan en ook het noorden van de Balearen eilanden kan bereiken.

Er zijn verschillende kleinschalige numerieke modellen die wijzen op de vorming van een kleine cycloon met bepaalde tropische kenmerken uit de overblijfselen van de DANA, bekend als ‘medicane’ of ‘mediterrane orkaan’.

Dit betekent niet dat het zal gebeuren. Waarschijnlijk gaat het om een fictief element dat wordt gegenereerd door modellen die dit soort processen soms niet correct oplossen. Er wordt dan ook gesproken over een 50% kans op de vorming van een ‘medicane’.

In september vorig jaar werd er voor de kust van Alicante ook een ‘mediterane’ voorspeld wat toen deels uitkwam en voor veel overstromingen zorgde.

De ‘medicane’ zoals men deze storm omschrijft heeft alles te maken met de DANA ofwel gota fría die over Spanje trekt deze dagen. Het gaat om een storm die veel regen, hagel, sneeuw, wind en lagere temperaturen met zich meebrengt.

Ondertussen heeft de Spaanse weerdienst Aemet nog steeds een oranje weeralarm voor de autonome regio Catalonië en verwacht men veel regen en harde windstoten.

Volgens deze website is een ‘medicane’ te vergelijken met een ‘hurricane’ ofwel een tropische cyclone maar dan in de Middellandse Zee vorm ofwel een mediterrane cyclone. De warme kern en de zee-lucht interactie zijn hetzelfde alleen duurt een ‘medicane’ minder lang, is het bereik minder en zijn de harde windstoten minder heftig dan bij een hurricane.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.