Search
menu
Search

Idee om basisproducten goedkoper te maken in Spanje: Carrefour doet mee met 30×30 actie

Idee om basisproducten goedkoper te maken in Spanje: Carrefour doet mee met 30x30 actie
Beeld: 123rf

Idee om basisproducten goedkoper te maken in Spanje: Carrefour doet mee met 30×30 actie

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu de crisis zich ook steeds meer in de portefeuille van de gewone man laat voelen, legt de tweede Spaanse vicepremier Yolanda Díaz een voorstel op tafel om een aantal producten goedkoper te maken. Over welke producten gaat het, en wanneer zou de maatregel van kracht kunnen gaan?

Om iets aan de stijging van de prijzen te doen, brengt tweede vicepremier Yolanda Díaz (Unidas-Podemos) negen consumentenverenigingen en drie distributiereuzen samen rond de tafel. Zij vertegenwoordigen de belangen van onder meer Mercadona, El Corte Inglés, Dia, Ahorra Más o Lidl, een aantal van de grootste spelers op de markt. Díaz hoopt er een akkoord te bereiken om collectief de prijzen van een aantal basisproducten naar beneden te halen, we schreven daar HIER ook al over.

Het initiatief baseert zich op een Frans precedent. Tien jaar geleden ging namelijk een gelijkaardige maatregel van kracht onder de regering van Nicolas Sarkozy. Ook toen werd middenin een crisis een selectie van basisproducten betaalbaarder gemaakt. De boodschappenmand van Sarkozy bestond toen uit minstens 10 producten, waaronder minstens 1 stuk fruit, een lapje vlees, vis, brood, eieren, een melkproduct en wat groenten. In sommige supermarkten kon je de mand al voor minder dan 10 Euro kopen.

Vooraleer de maatregel er komt, is nog wat politiek spel op hoog niveau nodig. Nadat op 1 jaar tijd de prijzen van basisproducten met gemiddeld 15% gestegen zijn, wordt de roep naar maatregelen alleszins steeds luider.

Carrefour 30×30

Carrefour wacht ondertussen de beslissing van de regering niet af. Vanaf maandag 12 september 2022 en tot 8 januari 2023 biedt de keten een selectie aan van 30 producten voor de prijs van 30 Euro. In die mand zullen onder meer producten als koffie, olie, ontbijt en een aantal conserven te vinden zijn. Op donderdag heeft de tweede vicepremier al een gesprek met de van oorsprong Franse supermarktketen in de hoop dat andere ketens volgen met een soortgelijk initiatief.

prijzen
Komt er een maximumprijs voor essentiële en basisproducten in Spanje?
Er liggen plannen op tafel om een maximumprijs in te stellen voor basisproducten in de winkels zoals melk, brood, eieren en fruit maar vooralsnog is daar geen politieke steun voor te vinden in Spanje.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud