Spanje en Portugal willen samen het Wereldkampioenschap 2030 organiseren

123rf
Beeld: 123rf

Spanje en Portugal willen samen het Wereldkampioenschap 2030 organiseren

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VOETBAL – De voetbalbonden uit Spanje en Portugal hebben samen aangekondigd dat ze een gooi doen naar het WK 2030 door dat samen te organiseren. In november 2018 werd er al eens gesproken over die mogelijkheid maar daarbij was ook Marokko betrokken. Het lijkt er op dat Marokko nu niet meer meedoet en alleen Spanje en buurland Portugal samen het WK 2030 willen organiseren in beide landen op het Iberische Schiereiland. 

De voorzitters Luis Rubiales van de Real Federación Española de Fútbol (RFEF) en Fernando Gomes van de Federación Portuguesa (FPF) hebben samen hun handtekening gezet onder de officiële kandidatuur voor het Wereldkampioenschap voetbal van 2030. Dat gebeurde op woensdag, de dag dat ook de nationale ploegen van Spanje en Portugal tegenover elkaar stonden in een vriendschappelijke wedstrijd.

Terwijl deze wedstrijd die al speciaal was omdat er voor het eerst weer eens publiek aanwezig was in het stadion in Lissabon waar de wedstrijd tussen Spanje en Portugal in een 0-0 gelijkspel eindigde, werd dus ook een overeenkomst getekend voor de organisatie van het WK 2030 dat dus op het Iberische Schiereiland gespeeld moet worden.

In november 2018 zag de FIFA-baas wel wat in de Spaans/Portugese kandidatuur omdat dit in de traditie past van de continenten wissel. Want in 2018 was Rusland het gastland, in 2022 wordt dat Qatar en in 2026 is dat de Verenigde Staten, Canada en Mexico. Men zou dus van Europa naar Azië en Amerika weer terug zijn bij Europa mocht het WK 2030 in Spanje plaatsvinden.

De laatste keer dat Spanje zich kandidaat stelde was samen met Portugal voor het WK 2018 welke uiteindelijk in Rusland werd gespeeld. De laatste keer dat Spanje het gastland was van een Wereldkampioenschap voetbal was in 1982 terwijl Spanje in 1964 het gastland was voor het Europees Kampioenschap. Portugal is nog nooit een gastland geweest voor een WK maar wel voor een EK in 2004.

Het Wereldkampioenschap (WK) is een van de grootste sportevenementen ter wereld en landen willen graag dit evenement organiseren. Het WK vindt elke vier jaar plaats waarbij de volgende in 2022 in Qatar gespeeld wordt en in 2026 in de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Ga naar de inhoud