Provincie Alicante verwacht veel ‘guiris’ die de koude winter ontvluchten in eigen land

Provincie Alicante verwacht veel ‘guiris’ die de koude winter ontvluchten in eigen land
Beeld: 123rf

Provincie Alicante verwacht veel ‘guiris’ die de koude winter ontvluchten in eigen land

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – ‘Winter is coming’ wordt in de Noord-Europese landen al geroepen, als verwijzing naar de populaire tv-serie ‘The Game of Thrones’. En de winter brengt kou met zich mee en dus ook hogere stookkosten. De provincie Alicante verwacht deze wintermaanden dan ook meer Noord-Europese inwoners die voor het aangename klimaat naar de regio komen om te vluchten van de hoge energieprijzen in andere landen.

In Spanje wordt het woord ‘guiris’ vaak gebruikt voor buitenlandse toeristen die naar het land komen voor het klimaat en de zon, de stranden en voor de fiesta. Maar dit jaar wordt meer gesproken over een nieuwe term, ‘turismo térmico’ ofwel klimaat-toerisme waarbij het om buitenlanders gaat die naar delen van Spanje komen voor het warme klimaat in de koude wintermaanden in eigen land.

Dat gebeurt natuurlijk al tientallen jaren met de Noord-Europese overwinteraars maar dit jaar verwachten de toeristische bedrijven in de provincie Alicante meer ‘guiris’ dan andere jaren. En dat is dus allemaal te danken aan de hoge energierekeningen in hun eigen land. Volgens veel buitenlanders is het namelijk goedkoper iets voor drie maanden te huren in Spanje dan drie maanden de stookkosten betalen in eigen land.

Aan de Costa Blanca in de provincie Alicante zijn 60.015 vakantieappartementen te vinden wat 60% is van de hele Valencia regio. De verhuurbedrijven zeggen dat er nu al een stormloop is op met name de goedkoper appartementen die voor langere tijd gehuurd worden. 

Maar niet alleen de provincie Alicante doet haar best om de ‘klimaat-toeristen’ te bereiken en over te halen naar Spanje te komen, ook de Canarische Eilanden zijn een promotiecampagne gestart. daarbij wordt vooral gekeken naar de toeristen van het Verenigd Koninkrijk of Duitsland maar ook Nederlanders en Belgen zijn van harte welkom om van het aangename, warme leven op de Canarische Eilanden te komen genieten in de koude wintermaanden.

overwinteren
Is overwinteren in Spanje echt veel goedkoper met de stijgende energieprijzen?
Er wordt veel gesproken over het overwinteren in Spanje vanwege de hoge energiekosten in Nederland en België maar is een verblijf in december, januari en februari in Spanje echt zoveel goedkoper?
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud