Search
menu
Search

Plaatsen waar honden met nieuwe dierenwelzijnswet naar binnen mogen in Spanje

Plaatsen waar honden met nieuwe dierenwelzijnswet naar binnen mogen in Spanje
Beeld: via canva.com

Plaatsen waar honden met nieuwe dierenwelzijnswet naar binnen mogen in Spanje

De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet, die sinds 29 september 2023 van kracht is, heeft al een aantal veranderingen teweeggebracht. Deze wetgeving erkent dat dieren gevoelige wezens zijn en maakt een aantal aanpassingen in de regelgeving voor huisdieren en hun eigenaren. De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet heeft de toegang van dieren tot verschillende plaatsen uitgebreid. Dit is bedoeld om het samenwonen met dieren te vergemakkelijken.

Weliswaar geldt sinds 29 september 2023 een landelijke dierenwelzijnswet, regionale overheden en gemeenten kunnen alsnog hun eigen regels publiceren en uitvoeren. Dat wil dus zeggen dat niet overal deze regels gelden en je alsnog goed moet opletten. In de regel is het zo dat als een plaats geen honden toe laat, dit duidelijk aangegeven moet staan.

Openbaar en privévervoer: De wet bepaalt dat bus- en taxichauffeurs huisdieren in hun voertuigen moeten toelaten, tenzij er een gerechtvaardigde reden is om dit niet te doen.

Treinen: In dit geval is het toegestaan om huisdieren mee te nemen in treinen van Cercanías, mits ze zijn aangelijnd en een muilkorf dragen. Treinen van media en larga afstanden hebben beperkingen met betrekking tot het gewicht van huisdieren en vereisen dat deze in een transportkoffer worden vervoerd. In geval van hogesnelheidstreinen gelden er ook speciale regels.

Winkels, bedrijven en hotels: Huisdieren zijn toegestaan, tenzij ze een risico vormen voor mensen, andere dieren of de hygiëne. Bedrijven die huisdieren verbieden, moeten dit duidelijk zichtbaar aan de buitenkant melden.

Restaurants en bars: In de horeca mag men huisdieren verbieden, maar dat moet duidelijk aan de buitenkant aangegeven worden. Eigenaren die met hun huisdieren naar een restaurant willen gaan waar huisdieren zijn toegestaan, moeten hun hond aan een lijn houden, ervoor zorgen dat de hond schoon is en geen overlast veroorzaakt voor andere klanten.

Openbare gebouwen: Huisdieren zijn toegestaan in openbare gebouwen, maar moeten voldoen aan de wettelijke eisen voor hygiëne en veiligheid. Er kan een expliciet verbod zijn op huisdieren in bepaalde gebouwen, zoals ziekenhuizen of scholen.

Nachtverblijven, opvangcentra en zorginstellingen: Mensen die in deze instellingen verblijven, mogen hun huisdieren meenemen, tenzij er een goede reden is om dat niet te doen. Als het niet mogelijk is om huisdieren toe te laten, zullen er afspraken worden gemaakt met dierenbeschermingsorganisaties of dierenopvang projecten.

Ondanks de vooruitgang, verbiedt de nieuwe wet de toegang van huisdieren tot andere plaatsen zoals onderwijsinstellingen en ziekenhuizen om redenen van veiligheid en openbare gezondheid. Op dezelfde manier worden stranden en gemeentelijke parken beheerd door de verordeningen van elke gemeente.

dierenwelzijnswet 2
Overzicht nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje die van kracht wordt
De nieuwe Spaanse dierenwelzijnswet treedt op 29 september 2023 in werking in Spanje, maar niet alle maatregelen zijn meteen van toepassing, zoals de verzekeringsplicht en de verplichte cursus voor hondenbezitters.
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud