Search
menu
Search

Overzicht nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje die van kracht wordt

Overzicht nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje die van kracht wordt
Beeld: via canva.com

Overzicht nieuwe dierenwelzijnswet in Spanje die van kracht wordt

De ‘Ley 7/2023 de protección de los derechos y el bienestar de los animales’, ook wel de ‘Ley de Bienestar Animal’ of in het Nederlands ‘dierenwelzijnswet’ genoemd, treedt op vrijdag 29 september 2023 in werking in Spanje. Deze wet is al sinds de goedkeuring ervan door het Congres van Afgevaardigden in maart 2023 omgeven door controverse. Nu eindigt de overgangsperiode van zes maanden en worden enkele van de meest controversiële maatregelen van de wet in werking gesteld, maar nog niet alle maatregelen.

De boetes voor dierenmishandeling worden vanaf 29 september 2023 verhoogd en er zullen sancties tot 200.000 euro zijn voor ernstige gevallen. De verplichte hondenverzekering en de cursus voor hondenbezitters moeten echter wachten tot de regelgeving verder is ontwikkeld, iets wat pas kan gebeuren als er een nieuwe regering in Spanje is.

Vanaf vrijdag 29 september 2023 is het in Spanje verboden om dieren in etalages te tonen, ze te kopen in fysieke winkels of via internet en zijn circussen met dieren en hondengevechten verboden. Het doel van de wet is om dierenmishandeling in Spanje tot nul te reduceren en het achterlaten van dieren uit te roeien, terwijl tegelijkertijd adoptie en verantwoorde huisvesting worden bevorderd. De hele wet is HIER in het Spaans te lezen, maar dit zijn enkele van de belangrijkste maatregelen:

 • Gezelschapsdieren mogen niet langer dan drie opeenvolgende dagen zonder toezicht worden gelaten.
 • Honden mogen niet langer dan 24 uur alleen worden gelaten.
 • Dierenwinkels mogen geen honden, katten of fretten verkopen.
 • Dieren mogen niet in etalages worden tentoongesteld.
 • Huisdieren mogen niet deelnemen aan openbare shows. Circussen met dieren en hondengevechten zijn verboden.
 • Euthanasie mag alleen worden toegepast in uiterste noodzaak en onder veterinaire begeleiding.
 • Verplicht om verlies of diefstal van een dier binnen 48 uur te melden.
 • Dieren mogen niet worden gevoerd met ingewanden, karkassen en andere kadavers van dieren.
 • Dieren mogen vrij toegang hebben tot vervoermiddelen, restaurants en hotels (tenzij dit uitdrukkelijk wordt verboden). Lees ons eerder geplaatst artikel HIER.
 • Dieren mogen niet op terrassen of in opslagruimten worden gehouden.

Nog niet van kracht

De nieuwe dierenwelzijnswet treedt op 29 september 2023 in werking, maar niet alle maatregelen van de wet zullen meteen van kracht zijn. De reden dat de onderstaande maatregelen nog niet zijn ontwikkeld is dat de Spaanse regering momenteel in een tussentijdse fase verkeert. Dit betekent dat er geen nieuwe wetgeving kan worden aangenomen voordat er een nieuwe regering is gevormd. Het is nog niet bekend wanneer deze maatregelen in werking zullen treden. Enkele van de maatregelen die nog moeten worden ontwikkeld zijn:

 • Een aansprakelijkheidsverzekering voor alle honden: deze verzekering zal eigenaren van honden beschermen tegen aansprakelijkheid in geval van schade veroorzaakt door hun hond.
 • Een cursus voor het houden van honden: deze cursus zal hondenbezitters leren hoe ze hun honden op een verantwoorde manier kunnen houden.
 • Een identificatiechip voor alle huisdieren: deze chip zal het gemakkelijker maken om huisdieren (honden en katten) te identificeren en terug te vinden als ze verloren of gestolen raken.

Boetes

De wet voorziet in economische sancties die variëren van 500 tot 200.000 euro voor mensen die de aspecten van de wet niet naleven die al in werking zijn getreden. Als de overtreding licht is, zijn de boetes 500 tot 10.000 euro; als de overtreding ernstig is, zijn de boetes tussen 10.001 en 50.000 euro; en als de overtreding zeer ernstig is, zijn de boetes tussen 50.001 en 200.000 euro.

Uitzonderingen

De goedkeuring van de wet in het Congres leidde tot een moment van wrijving in de regeringscoalitie, omdat honden voor de jacht als uitzondering op de wet werden opgenomen. Jagers hoeven niet dezelfde verplichtingen na te leven als de rest van de hondenbezitters: niet wat betreft identificatie, onderdak, verplichte opleiding of training.

Daarnaast zijn er andere merkwaardige uitzonderingen, waaronder de geit van het Spaanse Legioen, die op 12 oktober in de parade van de Día de la Hispanidad zal kunnen blijven deelnemen, of de ezel en de os in de levende kerststallen. Deze dieren die voor het werk worden gebruikt, vallen buiten de nieuwe wet, behalve als de eigenaar besluit ze als gezelschapsdier te registreren in het nieuw op te zetten dierenregister, waarin het verplicht is om huisdieren te registreren.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?