De provincie Alicante viert Wereld Turrón-dag maar wat is dat eigenlijk?

De provincie Alicante viert Wereld Turrón-dag maar wat is dat eigenlijk?
Beeld: via canva.com

De provincie Alicante viert Wereld Turrón-dag maar wat is dat eigenlijk?

Elk jaar op 7 november wordt hoofdzakelijk in de provincie Alicante en op andere plaatsen in Spanje de Werelddag van de Turrón gevierd. De viering is een eerbetoon aan deze nationale schat en biedt een gelegenheid om de diversiteit en de culinaire rijkdom van turrón te erkennen en te vieren. 

De Werelddag van de Turrón biedt een moment om stil te staan bij de culturele en historische betekenis van turrón, en om de ambachtelijke makers die deze traditie levend houden, te ondersteunen. Het is een dag waarop in heel Spanje en daarbuiten de liefde voor deze zoete lekkernij wordt gedeeld en gevierd.

Turrón, een feestelijke lekkernij die diep geworteld is in de Spaanse cultuur, heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Moorse tijd. Deze zoete traktatie is gemaakt van honing, suiker, eiwit en amandelen, een combinatie die door de eeuwen heen een nationaal symbool van feestvreugde is geworden, vooral tijdens de kerstperiode.

De oorsprong van turrón wordt vaak toegeschreven aan de stad Jijona (of Xixona) in de provincie Alicante, waar het al in de 15e eeuw werd geproduceerd. De precieze herkomst is echter omhuld met legendes en verhalen, met sommigen die beweren dat het zelfs uit de Romeinse tijd of eerder dateert.

Turrón heeft twee traditionele hoofdtypen: Turrón de Jijona of zachte turrón, die een gladde, bijna pasta-achtige consistentie heeft; en Turrón de Alicante of harde turrón, die knapperig en bros is. Beide worden gemaakt met dezelfde basisingrediënten, maar de textuur wordt bepaald door verschillende bereidingswijzen.

Naast deze klassieke varianten, zijn er talloze andere soorten turrón ontwikkeld, waarbij lokale producenten experimenteren met ingrediënten en smaken. Hier zijn enkele populaire soorten:

  • Turrón de Jijona (Zachte Turrón): Dit type is zacht en olieachtig, gemaakt door amandelen te roosteren en ze tot een pasta te malen, gemengd met honing en eiwit.
  • Turrón de Alicante (Harde Turrón): Deze heeft een harde, broze textuur met hele amandelen die zichtbaar zijn in de honing en eiwit suikermassa.
  • Turrón de Chocolate: Een moderne draai, vaak verrijkt met gepofte rijst of andere noten.
  • Turrón de Yema Tostada: Gemaakt met gemalen amandelen gemengd met eigeel en vervolgens bedekt met een laagje gebrande suiker.
  • Turrón de Frutas: Bevat gekonfijt fruit, wat zorgt voor een kleurrijk en smaakvol resultaat.
Ga naar de inhoud