Search
menu
Search

De kosten van leven als Nederlandse of Belgische gepensioneerde in Spanje

De kosten van leven als Nederlandse of Belgische gepensioneerde in Spanje
Beeld: via canva.com

De kosten van leven als Nederlandse of Belgische gepensioneerde in Spanje

Spanje is een populaire bestemming voor gepensioneerden uit verschillende landen, waaronder Nederland en België. Het zonnige weer, de prachtige stranden en het aangename klimaat maken het een aantrekkelijke plek om je gouden jaren door te brengen. Maar wat zijn nu eigenlijk de kosten van het leven als gepensioneerde in Spanje?

Elk jaar komen er steeds meer gepensioneerden uit vooral Noord-Europese landen, waaronder Nederland en België, naar Spanje om daar onder de zon te genieten van het goede leven. Het klinkt voor veel gepensioneerden heel aantrekkelijk om naar Spanje te komen, maar niet iedereen heeft een juist beeld van de kosten die dat met zich meebrengt. Daarom hieronder diverse aspecten waar een gepensioneerde in Spanje rekening mee moet houden (let op, dit is slechts een kleine selectie).

Wonen in Spanje

Huurprijzen

Een van de grootste kostenposten voor gepensioneerden in Spanje is huisvesting. De huurprijzen variëren sterk, afhankelijk van de locatie en de grootte van het huis of appartement. Over het algemeen zijn de huurprijzen lager dan in Nederland en België, maar in grote steden zoals Madrid, Barcelona en Valencia liggen de prijzen hoger.

Voor een studio of klein appartement in een populaire toeristische stad zoals Alicante of Malaga betaal je gemiddeld tussen de € 500 en € 700 per maand. Voor een groter appartement of een vrijstaande woning op het platteland kunnen de prijzen variëren tussen € 700 en € 1000 per maand.

Kosten voor levensonderhoud

De kosten voor levensonderhoud in Spanje zijn over het algemeen lager dan in Nederland en België. Vooral boodschappen en uit eten gaan zijn goedkoper. Zo kun je bijvoorbeeld voor € 10 tot € 15 een prima maaltijd krijgen in een lokaal restaurant.

Daarnaast zijn ook de kosten voor nutsvoorzieningen zoals gas, water en elektriciteit lager. Gemiddeld betaal je zo’n € 100 per maand voor deze kosten. Let wel op dat dit kan verschillen afhankelijk van het gebied waarin je woont en je persoonlijke verbruik.

Kopen versus huren

Veel gepensioneerden kiezen ervoor om een huis te kopen in Spanje in plaats van te huren. Dit kan op lange termijn voordeliger uitpakken, maar brengt ook extra kosten met zich mee. Denk hierbij aan onroerendgoedbelasting, onderhoudskosten en eventuele verbouwingen.

Het is belangrijk om goed onderzoek te doen naar de markt en de lokale wetgeving voordat je een huis koopt in Spanje. Ook is het handig om een Spaanse advocaat in te schakelen die je kan begeleiden bij het aankoopproces (al zeggen sommige reeds geëmigreerde medelanders dat dit niet nodig is).

Gezondheidszorg in Spanje

Kosten voor gezondheidszorg

Spanje staat bekend om haar goede gezondheidszorg en veel gepensioneerden kiezen dan ook voor Spanje vanwege de goede medische voorzieningen. Als gepensioneerde heb je recht op gezondheidszorg via het Spaanse zorgstelsel, mits je over een geldige Europese zorgverzekeringspas (EHIC) beschikt.

Mocht je geen Europese zorgverzekeringspas hebben, dan is het aan te raden om een particuliere zorgverzekering af te sluiten. De kosten hiervan variëren afhankelijk van je leeftijd en de dekking die je kiest. Gemiddeld betaal je tussen de € 50 en € 100 per maand.

Gepensioneerden die in Nederland wonen en inkomsten uit Nederland hebben, moeten een verplichte buitenlandbijdrage betalen aan het Zorginstituut Nederland (voorheen: College voor Zorgverzekeringen CvZ). Deze bijdrage maakt het mogelijk om bij de Spaanse socialezekerheidsinstantie Seguridad Social verzekerd te zijn. De kosten voor medische zorg in Spanje worden door het CvZ aan de Seguridad Social vergoed. De woonlandfactor en de percentages die aan het CvZ moeten worden betaald, veranderen jaarlijks. De actuele bedragen kun je vinden op de website van het CvZ.

Medicijnen

De kosten voor medicijnen in Spanje zijn over het algemeen lager dan in Nederland en België. Veel voorkomende medicijnen zijn vaak zelfs zonder recept verkrijgbaar bij de apotheek. Voor voorgeschreven medicijnen betaal je een eigen bijdrage als je via de Spaanse socialezekerheidsinstantie Seguridad Social verzekerd bent.

Vrijetijdsactiviteiten en entertainment

Spanje biedt volop mogelijkheden voor vrijetijdsactiviteiten en entertainment. Van prachtige stranden tot historische steden en bruisende steden, er is voor elk wat wils. Hieronder bespreken we enkele van de populairste activiteiten en de kosten hiervan.

Uit eten gaan

Zoals eerder vermeld zijn de kosten voor uit eten gaan in Spanje lager dan in Nederland en België. Een gemiddelde lunch kost zo’n € 10 en voor een diner in een lokaal restaurant betaal je ongeveer € 15 tot € 20. In toeristische gebieden liggen de prijzen vaak hoger.

Culturele activiteiten

Spanje heeft een rijke geschiedenis en biedt tal van culturele activiteiten. Denk hierbij aan het bezoeken van historische monumenten, musea of het bijwonen van festivals en evenementen. De kosten hiervoor variëren, maar vaak krijgen 65-plussers korting op entreekaartjes.

Sportieve activiteiten

Spanje is ook een paradijs voor sportliefhebbers. Van watersporten tot wandelen en golfen, er is voor ieder wat wils. De kosten voor het beoefenen van deze activiteiten verschillen per locatie en seizoen, maar over het algemeen zijn ze lager dan in Nederland en België.

Overige kosten

Naast de bovengenoemde kosten zijn er nog enkele andere zaken waar je als gepensioneerde rekening mee moet houden in Spanje.

Verzekeringen

Het is aan te raden om een private Spaanse ziektekostenverzekering af te sluiten. Dit kan helpen bij het dekken van kosten voor medische zorg die niet gedekt worden door de Spaanse socialezekerheidsinstantie Seguridad Social. Daarnaast is een inboedel- en aansprakelijkheidsverzekering ook aan te raden.

Belastingen

Als inwoner van Spanje (langer dan 183 dagen) ben je verplicht om belastingen te betalen over je wereldwijde inkomen. Gelukkig heeft Spanje belastingverdragen met veel landen, waardoor dubbele belastingheffing wordt voorkomen. Het is echter wel belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de lokale belastingregels.

Auto en vervoer

Het bezitten van een auto in Spanje kan duur zijn vanwege stijgende benzineprijzen en onderhoudskosten. Over het algemeen is autorijden uit buitenlands oogpunt gezien echter goedkoper dan in Nederland of België want de brandstofprijzen zijn lager en de wegenbelasting is ook veel goedkoper. Het openbaar vervoer is goed geregeld (afhankelijk van de regio) en relatief goedkoop. Voor senioren boven de 65 jaar gelden er vaak kortingen op het openbaar vervoer.

Ga naar de inhoud