Search
menu
Search

Politie ontmantelt sekte in Murcia en doet er bijzonder vreemde ontdekking

Politie ontmantelt sekte in Murcia en doet er bijzonder vreemde ontdekking
Beeld: via canva.com

Politie ontmantelt sekte in Murcia en doet er bijzonder vreemde ontdekking

Je kan het soms zo gek niet bedenken. De politie viel de grote en beroemde Mahasandhi sekte in Murcia binnen. De grote leider van de sekte blijkt betrokken in een heel aantal onfrisse zaakjes. 

“Weg hier, dit is de laatste waarschuwing”, roepen een paar boeddhisten met uitgestrekte hand. De goede sfeer in het yogacentrum Mahasandhi in Murcia verdween als sneeuw voor de zon nadat de politie er twee weken geleden binnenviel. 

Tot voor kort liep op dit landgoed van 100.000 vierkante meter een lama (boeddhistische monnik) rond in tuniek en zonder onderbroek. De man werd geboren in Murcia en wordt verdacht van vijf verschillende misdrijven, waaronder illegale drugshandel.

De man heet José Manuel Cánovas en is 50 jaar oud. Vijftien jaar lang was hij het hoofd van dit meditatiecentrum. Mensen van over de hele wereld kwamen er samen om in groep te zingen, en ceremonies te houden in naam van Shiva of Ganesha.

Het centrum werd al snel groter. Men herstelde een aantal lokale grotwoningen, bouwde twee enorme koepels en plantte in het midden van het centrum een scheutje van de Bodhi boom, waaronder Siddharta Gautama zou hebben gezeten toen hij de verlichting bereikte.

En dat legde geen windeieren. De donaties van bezoekers werden samengebracht en aan de meester overhandigd. Elke zaterdag woonden al snel 400 mensen de cursussen bij die daarvoor elk € 5 betaalden.

De grote leider Cánovas beweerde dat rond het centrum een bijzondere energie hing. Tot de politie ontdekte dat hij er met onfrisse zaakjes bezig was. Marihuana, geld en kwik. Na een grote inval ontdekten agenten € 90.000 cash, 180 kilogram kwik en vermiljoen, 17 kilogram marihuana en een aantal wapens.

Bij mondjesmaat sijpelen ook de getuigenissen binnen. Mensen werden systematisch onder druk gezet om bezittingen af te staan aan de grote leider. Een auto, een grotwoning, noem maar op.

Wat de politie echter het meest opviel was de hoeveelheid kwik. Kwik wordt sinds oudsher geassocieerd met “onsterfelijkheid”. Maar wie het inademt of inneemt, vernielt zijn spijsvertering en brengt al snel schade toe aan zijn centraal zenuwstelsel. “Met het kwik maakten we een soort golfballetjes die we doorgaven tijdens de ceremonies”, vertelt Nieves, een oud-lid van de sekte, “zo zouden we de energie in ons opnemen”.

Ondanks de bewijzen zal het niet eenvoudig zijn de leider schuldig te bevinden. In Spanje zijn honderden groepen zoals de Mahasandhi foundation. Maar liefst 400.000 mensen zouden deel uitmaken van de één of andere sekte. Frankrijk heeft een permanente waakpost voor sektes. In Spanje verschijnt het woord zelfs niet in het strafwetboek.

Ga naar de inhoud