Search
menu
Search

Spanjaarden verdeeld over legalisatie van marihuana

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanjaarden verdeeld over legalisatie van marihuana

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens de uitslag van de meest recente barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) eind november 2018 is 47,2% van de Spanjaarden voor een legalisatie van marihuana als dit alleen genuttigd kan worden op bepaalde plaatsen en met speciale eisen en beperkingen. 41,6% van de Spanjaarden is echter tegen de legalisatie van marihuana.

Als er sprake is van het gebruik en voorschrijven van marihuana om medische redenen dan is 84% van de Spanjaarden voor het gebruik van marihuana terwijl slechts 9,2% tegen is.

Op de vraag of het drugsgebruik een van de grote problemen is in Spanje zegt slechts 0,2% van de deelnemers aan de “barómetro del Centro de Investigaciones Sociológicas” (CIS) dat dit het geval is.

Het was nog niet zo lang geleden dat de politieke formatie Podemos pleitte voor legalisatie van marihuana in Spanje. Dat riep Podemos nadat Canada cannabis had gelegaliseerd, iets waardoor Spanje 3,3 miljard euro aan belastinginkomsten zou kunnen bijschrijven in de schatkist.

Canada

Sinds 17 oktober 2018 is Canada het eerste westerse industrieland (maar na Uruguay het tweede land) dat cannabis voor recreatief gebruik heeft goedgekeurd. De Canadese premier Justin Trudeau had dit drie jaar geleden tijdens de verkiezingen beloofd en ziet het als de beste manier om toezicht te houden op de productie en distributie van de drugs.

Volwassenen mogen nu in Canada tot 30 gram bij zich hebben in de openbare ruimte waaronder ook de eigen auto. Mensen met meer dan 30 gram wiet zijn strafbaar en ook het doorverkopen blijft illegaal mits dat gebeurt in een officieel verkooppunt.

Spanje actueel

Het huidige scenario over marihuana in Spanje is een gevoelig onderwerp. We hebben te maken met een juridische limbo waarin het gebruik van cannabis in Spanje wettelijk verboden en strafbaar is, maar in sommige gevallen door de autoriteiten wordt “toegestaan”.

Het is niet vreemd om mensen marihuana in Spanje te zien roken zonder een boete te krijgen of mensen te ontmoeten die marihuana in hun huis hebben geplant zonder te zijn bestraft.

Daarom vragen we ons af: is marihuana legaal in Spanje? Nee, dat is het niet, en ondanks dat het een onderwerp is dat in de politieke sfeer wordt besproken, is Spanje nog ver verwijderd van de legalisatie van cannabis.

Ga naar de inhoud