Spanjaarden verdeeld over legalisatie van marihuana

Spanjaarden verdeeld over legalisatie van marihuana
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Volgens de uitslag van de meest recente barometer van het Centrum voor Sociologisch Onderzoek (CIS) eind november 2018 is 47,2% van de Spanjaarden voor een legalisatie van marihuana als dit alleen genuttigd kan worden op bepaalde plaatsen en met speciale eisen en beperkingen. 41,6% van de Spanjaarden is echter tegen de legalisatie van marihuana.

Als er sprake is van het gebruik en voorschrijven van marihuana om medische redenen dan is 84% van de Spanjaarden voor het gebruik van marihuana terwijl slechts 9,2% tegen is.

Op de vraag of het drugsgebruik een van de grote problemen is in Spanje zegt slechts 0,2% van de deelnemers aan de “barómetro del Centro de Investigaciones Sociológicas” (CIS) dat dit het geval is.

Het was nog niet zo lang geleden dat de politieke formatie Podemos pleitte voor legalisatie van marihuana in Spanje. Dat riep Podemos nadat Canada cannabis had gelegaliseerd, iets waardoor Spanje 3,3 miljard euro aan belastinginkomsten zou kunnen bijschrijven in de schatkist.

Canada

Sinds 17 oktober 2018 is Canada het eerste westerse industrieland (maar na Uruguay het tweede land) dat cannabis voor recreatief gebruik heeft goedgekeurd. De Canadese premier Justin Trudeau had dit drie jaar geleden tijdens de verkiezingen beloofd en ziet het als de beste manier om toezicht te houden op de productie en distributie van de drugs.

Volwassenen mogen nu in Canada tot 30 gram bij zich hebben in de openbare ruimte waaronder ook de eigen auto. Mensen met meer dan 30 gram wiet zijn strafbaar en ook het doorverkopen blijft illegaal mits dat gebeurt in een officieel verkooppunt.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Gebruik van marihuana in Spanje (wetten en regels)[/su_note]

Spanje actueel

Het huidige scenario over marihuana in Spanje is een gevoelig onderwerp. We hebben te maken met een juridische limbo waarin het gebruik van cannabis in Spanje wettelijk verboden en strafbaar is, maar in sommige gevallen door de autoriteiten wordt “toegestaan”.

Het is niet vreemd om mensen marihuana in Spanje te zien roken zonder een boete te krijgen of mensen te ontmoeten die marihuana in hun huis hebben geplant zonder te zijn bestraft.

Daarom vragen we ons af: is marihuana legaal in Spanje? Nee, dat is het niet, en ondanks dat het een onderwerp is dat in de politieke sfeer wordt besproken, is Spanje nog ver verwijderd van de legalisatie van cannabis.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

11
Reageer op dit artikel

7 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Martin

Gelijk legaliseren. Ik ben een niet roker/gebruiker maar vind het van enorme hyphocrisie getuigen dat drank en sigaretten die wetenschappelijk aangetoond, zeer verslavend werken wél legaal zijn, veel schadelijker zijn voor de gezondheid, en een natuurlijk product als canabis niet.
Het kul argument dat dit het ‘voorportaal’ van gebruik tot harddrugs zou zijn is nooit aangetoond en is in mijn ogen onzin.
Je zou dan ook kunnen zeggen dat het drinken van wijn/bier zou leiden tot het gaan drinken van sterke drank.

Miel

Er zijn voor- en tegenstanders van de legalisatie en blijkbaar kunnen ze allemaal naar studies en onderzoeken verwijzen die hun standpunt bevestigen. Dit wijst m.i. alleen maar op de waardeloosheid van dergelijke studies. Persoonlijk ben ik van mening dat juist het feit dat het niet mag voor velen een stimulans is om te gebruiken. Ook denk ik dat de illegaliteit de prijs opdrijft waardoor sommigen, om te kunnen voldoen aan hun behoefte, in de criminaliteit terechtkomen. Twee redenen dus om te legaliseren. Anderzijds is het ongezond en geraakt men er aan verslaafd maar dat lijkt me ieders eigen verantwoordelijkheid. Een… Lees verder »

Dirk Jan

Vreemd hè? Wereldwijd zijn de politiek groene gekkies fel tegen zaken als b.v.: alcohol, sigaretten, diesel en vleesconsumptie, maar zij zijn wel gek op drugs zoals
Marihuana (voorportaal naar hard drugs en een direct domme attitude) en ook XTC (goed voor onnatuurlijk gedrag en hersenbeschadiging)
Vraag is: wie profiteert van legalisering?

Eddy

Ik begrijp gewoon niet hoe dom men kan zijn om zulk iets te legaliseren.Men ziet even de grote inkomsten maar deze verdwijnen in het niets aan de kosten binnen een paar jaar om de verslaafde laten af te kicken,de criminaliteit omdat ze het niet meer kunnen betalen,de vele ongevallen omdat ze stone achter het stuur zitten en zoveel meer.

JACOB

Daar zijn dus een aantal academische studies uitgevoerd (niet alleen cannabis) door gerenommeerde economen (heeft trouwens tot een internationaal comité en charter geleid) gebaseerd op de “war on drugs” gestart onder de Reagan administratie. De conclusie van deze studies was dus net het omgekeerde van wat u hier beweerd zijnde dat net in de illegaliteit houden een veel grotere kost (financieel, social en veiligheid) veroorzaakt.

karel

Zeer oppervlakkig nagedacht over marihuana in het opzicht dat je het hier beschrijft als een even zware drug als coke. Alcochol is onder jongeren een veel groter probleem en wordt sterk gepromoot als sociaal acceptabel. Ik promoot hier niet het gebruik van marihuana mee maar genoeg landen hebben voorlopig al bewezen dat men hier over het algemeen om mee kan gaan.

Pepe

Maak het legaal maar dan wel met zeer duidelijke regels en beperkingen. Zorg vooral voor goede handhaving en zet zware straffen op overtreding van de regels. Haal vooral het illegale (lees: criminele) circuit eruit. Niet zoals in NL waar wel legaal verkocht kan worden maar de herkomst voor het leeuwendeel van criminele origine is. En natuurlijk: buiten roken!!!

JACOB

Iemand vertelde mij dat het in Spanje wel reeds legal kan als je tot een geregistreerde vereniging toe treed die daar speciaal voor opgericht is. Enige voorwaarde, het moet voor eigen gebruik zijn of als het voor iemand anders bedoeld is mag het je geen geld opbrengen (verkopen aan productie prijs).

Juan74

Lachen zeg die peilingen en onderzoeken, maar maak je niet druk, in sommige regio´s vinden de politici dat als je namens veel minder dan 50% van de mensen mag spreken je toch voor de meerderheid spreekt, dus ik zeg legaliseren die handel…..

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.