De 78-jarige Carlos heeft 600.000 handtekeningen in Madrid afgegeven tegen bank-discriminatie

De 78-jarige Carlos heeft 600.000 handtekeningen in Madrid afgegeven tegen bank-discriminatie
Beeld: Europa Press

De 78-jarige Carlos heeft 600.000 handtekeningen in Madrid afgegeven tegen bank-discriminatie

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het is de 78-jarige Carlos San Juan uit Valencia gelukt om in korte tijd meer dan 600.000 handtekeningen te verzamelen via Change.org om zo te protesteren tegen de bank-discriminatie van ouderen. Onder de noemer ‘Soy Mayor NO Idiota’ wist hij de de nationale en internationale pers te halen en zelfs in de Spaanse politiek het een en ander in werk te stellen. Het enige wat Carlos wil is menselijke aandacht op het moment dat ouderen dat nodig hebben bij een bankfiliaal.

Carlos heeft in minder dan een maand maar liefst meer dan 600.000 handtekeningen verzameld via de website Change.org/SoyMayorNoIdiota wat staat voor ‘IkBenOudMaarGeenIdioot’. Die handtekeningen heeft Carlos deze week afgegeven bij het Ministerie van Economische Zaken in Madrid om zo meer aandacht te vragen voor ouderen bij de banken in Spanje.

Zo meent Carlos dat met de houding van de banken, zoals het sluiten van filialen, het weghalen van betaalautomaten en de prioriteit geven aan internetbankieren, de menselijke en persoonlijke aandacht is verdwenen bij het loket waardoor volgens hem minstens 10 miljoen inwoners van Spanje gediscrimineerd worden vanwege hun oudere leeftijd. 

Carlos wist een symbolische doos vol met 600.000 handtekeningen aan het Ministerie van Economische Zaken te overhandigen waar ook de Spaanse minister van Economische Zaken en eerste vicepremier Nadia Calviño als verrassing bij aanwezig was. Er werd niets concreets afgesproken maar Carlos heeft zijn doel bereikt, aandacht voor zijn probleem en het probleem van vele miljoenen ouderen in Spanje.

Later had de 78-jarige Carlos ook nog een bijeenkomst met vertegenwoordigers van banken die toe hebben gegeven dat ze het proces van digitalisatie te snel hebben ontwikkeld en ingevoerd waardoor sommige klanten achtergesteld zijn. De regering heeft aan de bankensector gevraagd om financiële uitsluiting te voorkomen door bijvoorbeeld speciale openingstijden voor ouderen bij de bankfilialen waar ouderen gratis door personeel geholpen kunnen worden. De Spaanse banken hebben toegezegd zo snel mogelijk met een plan te komen. Carlos heeft in ieder geval een deel van zijn doel bereikt.

Ga naar de inhoud