2023 is in Calpe het jaar van de architect Ricardo Bofill

2023 is in Calpe het jaar van de architect Ricardo Bofill
Beeld: ricardobofill.com / web

2023 is in Calpe het jaar van de architect Ricardo Bofill

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Een jaar geleden op 15 januari 2022 overleed de Catalaanse architect Ricardo Bofill op 82-jarige leeftijd. Al voor het overlijden van de architect, had de gemeenteraad van Calpe 2023 als ‘Año Bofill’ uitgeroepen om het 50-jarige bestaan van de ‘Muralla Roja’ te vieren. Maar, waarom is Calpe zo belangrijk voor Bofill en welke gebouwen zijn daar te bekijken?

In 1962 begon de ‘Taller de Arquitectura’ van Ricardo Bofill met het ontwerpen van een masterplan voor een toeristisch complex in Calpe, tegenover de Peñón de Ifach. Het architectenbureau kreeg de opdracht om in fasen appartementen, eengezinswoningen, een klein hotel, een bar, restaurants en sportfaciliteiten te ontwerpen en te bouwen. De bijzondere kwaliteiten van het landschap, gevormd door stenen terrassen en de ligging aan zee, bepaalden het project dat uit verschillende gebouwen bestaat: Muralla Roja, Xanadu, Anfiteatro en Plexus.

muralla rojo
Beeld: 123rf

La Muralla Roja (Rode Muur)

Dit gebouw werd in 1972 opgetrokken en de architectuur is aangepast aan de heuvelachtige kustlijn waar het zich bevindt. De stijl van het bouwwerk doet denken aan de schoonheid van de architectuur uit de Middellandse Zee regio, die de casbah overtreft: gangen, terrassen, trappen en patio’s die verbonden zijn als verlenging van de bewoonde binnenruimtes. Bovendien valt het frequente gebruik van kleuren op, in contrast met het landschap, de hemel en het natuurlijke licht.

xanadu
Beeld: Canva

Xanadú

Tussen 1966 en 1968 gebouwd, architectonisch een experimenteel prototype van een ‘tuinstad’ in de open lucht, bestaande uit verschillende niveaus en hoogten die door hellingen en trappen met elkaar zijn verbonden. Het gebouw, geïnspireerd door een kasteel, is ontworpen om de structuur van de Penon de Ifach te benaderen. Het heeft een algemene vorm van kubussen die versierd zijn met balustrades en gebogen daken, waardoor de ruimtes iets majestueus aandoen.

anfiteatro
Beeld: ricardobofill.com

Anfiteatro (Amfitheater)

Gebouwd tussen 1983 en 1985, gelegen op de steile kustlijn met prachtige uitzichten op de Penon de Ifach en de zee. Het bestaat uit één geheel, gevormd door een groep van 27 luxe woningen, een gemeenschappelijk zwembad en solariums die de vorm hebben van een klassiek amfitheater. Het zwembad is, volgens de Griekse traditie, gelegen op een ‘podium’ en strekt zich uit tot aan de steile kust, waardoor het landschap wordt omgeven.

plexus
Beeld: ricardobofill.com

Plexus

Het familiewoningen complex ‘Plexus’ uit 1966 is gelegen op de hogere delen van het terrein La Manzanera. Het was een van de eerste projecten gebouwd tijdens de Spaanse toeristische ontwikkelingsperiode. Plexus is een poging om zich maximaal aan te passen aan de natuurlijke omgeving, volgens dezelfde methode die is gebruikt bij de bouw van de steenachtige terrassen die de landbouwgronden in de omgeving definiëren.

De oude cementfabriek (buiten Calpe)

Dit gebouw staat niet in Calpe en is in de buurt van Barcelona te vinden. We hebben het over ‘La Fábrica’, een complex dat in een James Bond zou kunnen verschijnen, maar eigenlijk een spectaculaire woning/studio/kantoor en expositieruimte/etc.. was van de Catalaanse architect. ‘La Fábrica’ is een oude cementfabriek die in 1973 door de architect werd gekocht en waar hij in 1975 begon met de voorbereidingen om deze om te bouwen tot een woning annex bedrijfspand/studio. 45 jaar later was het project af en is de oude fabriek omgetoverd tot een vreemd uitziend kasteel maar wel eentje wat een spectaculaire woning en kantoorruimte huisvest.

fabriek
Catalaanse architect heeft oude cementfabriek tot woning en kantoorruimte verbouwd nabij Barcelona
De recent overleden Spaanse architect Ricardo Bofill heeft nabij Barcelona een oude cementfabriek omgetoverd tot een woning met kantoorruimte genaamd ‘la fá …
icoon2022www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud