Onder dit Spaanse dorpje schuilt een van de grootste goudreserves van Europa

Onder dit Spaanse dorpje schuilt een van de grootste goudreserves van Europa
Beeld: Canva

Onder dit Spaanse dorpje schuilt een van de grootste goudreserves van Europa

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

OVIEDO – Velen hebben er tevergeefs naar gezocht, maar ergens anders weet men dat er goud in de grond zit en blijft dat voorlopig zo. Het kleine Tapia de Casariego in de autonome regio Asturië zit boven een van de grootste goudreserves van Europa. Zal Spanje dat goud binnenkort ontginnen?

Ver van de grote steden zijn er kleine Spaanse dorpjes die jarenlang hun geheim hebben kunnen bewaren. Een goed voorbeeld daarvan is het Spaanse dorp met de grootste goudvoorraad van Spanje. Het gaat om Tapia de Casariego, een dorpje aan de kust van Asturië, een leuke toeristische bestemming, maar ook een plek die door zowel nationale als Europese autoriteiten angstvallig in de gaten wordt gehouden.

Vlakbij de kleine vissershuisjes van Tapia de Casariego bevindt zich namelijk een van de belangrijkste goudreserves van Europa. Experts denken dat het om ongeveer 30 ton gaat. In de buurt zijn ook enkele ondergrondse tunnels. Die tunnels werden nog door de Romeinen gegraven. Zij vonden het goud en exploiteerden dat al 2000 jaar geleden.

Eeuwenlang bleven de opgravingen verborgen. Tot ze enkele decennia geleden weer in de kijker kwamen. Na onderzoek bleek dat het om de grootste goudreserve van Europa (Rusland niet meegerekend) gaat.

Wat zijn de plannen dan met die vondst? Nu Spanje zich bewust is van de schat die in Asturië verborgen ligt, zal het land binnenkort naar alle waarschijnlijkheid een contract sluiten met het bedrijf Explotaciones Mineras del Cantábrico. Wanneer de ecologische impact goed bestudeerd is. Alleen is dat buiten de omwoners gerekend die zich al stevig tegen de plannen hebben afgekeerd.

Wat is er nog meer te zien in Tapia de Casariego? Als je in de buurt bent, is een bezoekje aan het strand van Anguileiro de moeite waard. Een van de beste stranden om te surfen, en dan ook de plek waar het wereldkampioenschap wordt ontvangen.

De vissersbuurt, met vele bars en restaurants, is ideaal voor een lunch en om weer op energie te komen, terwijl je vanaf de mirador de Os Cañois de grootsheid van de Cantabrische kust aanschouwt.

Ga naar de inhoud