skip to Main Content
Het dorp in Asturië wat op de toeristische kaart staat als glutenvrije gemeente

Het dorp in Asturië wat op de toeristische kaart staat als glutenvrije gemeente

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

OVIEDO – Ergens in de bergen tussen de steden Oviedo in Asturië en Lugo in Galicië ligt de gemeente Cangas del Narcea, een dorp wat bekend is geworden als het paradijs voor mensen met een glutenintolerantie. Dit dorp wil op de toeristische kaart komen te staan als eerste 100% glutenvrije gemeente van Spanje.

Maar hoe wordt een gemeente nu glutenvrij? Daar is een reden voor want het bleek dat de coeliakie-cijfers onverklaarbare niveaus bereikten in de stad waarbij 4% van de 7.000 inwoners een intolerantie voor gluten bleek te hebben. Dat is een ongekend hoog aantal en zelfs drie keer het landelijke gemiddelde. Om deze inwoners tegemoet te komen besloten bakkerijen en supermarkten meer glutenvrije producten te gaan verkopen waarbij dat steeds meer en gevarieerder werd en het dorp de nationale pers bereikte.

Nu staat Cangas del Narcea middenin het Reserva de la Biosfera de Muniellos in het achterland van de deelstaat Asturië bekend als het paradijs voor glutenvrij eten en trekt het dorp geïnteresseerde en nieuwsgierige toeristen aan waardoor men met recht kan zeggen dat de glutenintolerantie een toeristische trekpleister is geworden.

Naast de gebruikelijke glutenvrije producten hebben de bakkerijen in het dorp creatieve producten gemaakt waarbij het zelfs voor personen die wel gewoon gluten kunnen eten lekker smullen is. Naast de bakkerijen en supermarkten bieden ook bars en restaurants meer glutenvrije producten aan op hun menukaarten.

Overigens is het dorp ook zonder dat men voor het glutenvrij eten komt de moeite waard om te bezoeken, ware het niet vanwege het historische centrum, de kerk, de huizen en pleinen of monumenten maar ook de natuur die rondom het bergdorp te vinden is.

Foto: Wikimedia

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 2 reacties

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken