Bewegwijzering op grens Aragón met Catalonië vernield

Bewegwijzering op grens Aragón met Catalonië vernield
Beeld: Heraldo.es

TARRAGONA – Afgelopen week plaatsten we een artikel over een bewegwijzeringsbord dat door de autoriteiten van Aragón was geplaatst vóór een bord dat in het Catalaans op Aragonees grondgebied stond. Dat gebeurde in het zuiden van de provincie Tarragona op de T-333 waar deze Catalaanse weg over gaat in de A-231 weg in Aragón. Naast het feit dat dit (omdat het over Catalonië gaat) weer veel (fanatieke) reacties opleverde, hebben Catalaanse activisten of inwoners van de omgeving vrijdag twee verkeersborden van Aragón vernield.

Het is niet helemaal bekend wie deze vandalistische actie op zijn of haar geweten heeft maar in de krant Heraldo de Aragón is te lezen dat er twee bewegwijzeringsborden op de grens tussen Catalonië en Aragón zijn vernield. Het gaat om een bord ter hoogte van de gemeente Cretas (Aragón) dat compleet vernield werd. Daarnaast is er graffiti te zien met de teksten “La Franja es Catalunya” en “Devolvednos Sijena”.

Ook het eerder geplaatste verkeersbord door Aragón op de T-333 weg op de grens tussen Aragón en Catalonië is vernietigd en men heeft geprobeerd deze bewegwijzering in de rivier te gooien. De gemeente Arnes, gelegen op slechts 1 km van Aragón, meent echter dat deze acties niet door inwoners uit de omgeving werden ondernomen. De Catalaanse en Aragonese inwoners leven al heel lang zonder problemen naast elkaar. Maar de verrassende plaatsing van de bewegwijzering door de Aragonese autoriteiten afgelopen week heeft gezorgd voor een ‘verkeersborden-oorlog’.

Een van de redenen waarom Aragón op eigen grondgebied net over de brug die de administratieve (en emotionele) grens vormt tussen Catalonië en Aragón een nieuw bord plaatste slechts centimeters voor het Catalaanse bord dat in 2005 werd geplaatst, is het feit dat de tekst in het Catalaans stond en omdat de hoofdstad van de regio Matarraña, te weten Alcañiz, niet op het Catalaanse bord stond, iets wat wel logisch is en waar veel over geklaagd werd.

Bewegwijzering op grens Aragón met Catalonië vernield
Heraldo.es

De Catalaanse autoriteiten kozen ervoor om de plaats Valderrobres (Aragón) in het Catalaans te schrijven als Vall-De-Roures. Daarnaast koos men in Catalonië er niet voor om de grote regionale stad Alcañiz in Aragón op het bord te melden maar wel Morella dat in de provincie Castellón ligt in de Comunidad Valenciana en helemaal niet aan deze weg is gelegen.

Ondanks dat sinds 2005 de Catalaanse autoriteiten het onderhoud van de brug voor rekening namen (dat werd zo afgesproken en iets dat normaal is op een grens) wilden de Aragonese autoriteiten geen Catalaans bord op hun grondgebied hebben. Weliswaar was de plaatsing afgelopen week van het ‘Spaanse’ bord voor de gemeente Arnes een complete verrassing, men deed echter niet moeilijk en haalde het ‘Catalaanse’ bord weg om dit waarschijnlijk in een later stadium aan de Catalaanse kant van de brug te plaatsen.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Fred

De mensen denken schijnbaar niet het zelfde als jou, storm in een glas water. Vraag me af waarom het storm zou lopen over een paar idiote vandalen.

Juan74

Kennelijk het vorige artikel niet gelezen over deze zaak??
39 reacties waarbij mensen elkaar weer eens de tent uitvochten.
Ach wat voor jou een stel vandalen zijn, zijn kennelijk voor anderen helden of juist geen helden.

Harrie

Nou Juan die storm hebben wij hier in Nederland wel, en bakken met regen, leuk weekeinde.

Juan74

Nou als het eerdere bericht heftige reacties opriep (kennelijk dan), dan zal dit helemaal wel een storm teweeg brengen.

Ik zal het alvast even erbij zeggen voor de mensen die hardleers of hardhorend zijn, ik ga hier dus NIET reageren onder de naam ¨Anoniem¨ voor de rest van de mensen, allemaal een geweldig mooi weekend toegewenst!

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.