Opnieuw geen strandtenten in Orihuela tijdens de Semana Santa

Opnieuw geen strandtenten in Orihuela tijdens de Semana Santa
Beeld: Turismo Orihuela

Opnieuw geen strandtenten in Orihuela tijdens de Semana Santa

In de aanloop naar de Semana Santa, de belangrijke Spaanse vakantieperiode rond Pasen, dreigt er opnieuw een tekort aan strandtenten (chiringuitos) te zijn in de gemeente Orihuela. Ondanks de inspanningen van de lokale overheid, lijkt het erop dat de toewijzing van nieuwe strandtent contracten te laat zal zijn om de toeristische drukte op te vangen.

Orihuela is een gemeente in de provincie Alicante. Met haar prachtige zandstranden en mediterrane charme is het een populaire toeristische bestemming, vooral tijdens de zomermaanden en vakantieperiodes als de Semana Santa. Veel toeristen komen voor de stranden naar Orihuela, maar in de zomer van 2023 konden ze geen gebruikmaken van chiringuitos. De nieuwe burgemeester beloofde in november verandering in deze situatie.

Chiringuitos, oftewel strandtenten, zijn een integraal onderdeel van de Spaanse kustcultuur. Deze kleurrijke en sfeervolle tentjes bieden niet alleen verkoeling en versnaperingen aan strandgangers, maar dragen ook bij aan de unieke charme van de Spaanse stranden. Voor veel toeristen behoren de chiringuitos tot de onmisbare elementen van een authentieke strandvakantie in Spanje. Deze tenten, oorspronkelijk gerund door lokale families, serveren typische Spaanse gerechten en drankjes in een ontspannen en gemoedelijke sfeer.

Ondanks dat de chiringuitos belangrijk zijn voor de Spaanse strandvakanties, heeft Orihuela Costa vanwege bureaucratische rompslomp al bijna twee jaar geen strandtenten. Deze zomer moet daar verandering in komen, maar dat komt te laat voor de drukke Semana Santa. 17 bedrijven hebben zich aangemeld voor een vergunning, waarvan vier niet zijn geaccepteerd omdat ze te laat waren. De overige 13 kanshebbers worden nog onderzocht, maar dat schijnt dus langer te duren dan gedacht.

Volgens de regels van de gemeente zouden met Semana Santa 6 van de 11 chiringuitos open moeten zijn op de stranden van Orihuela. De vraag is echter wanneer de strandtenten wel open kunnen gaan en wat er in de tussentijd gebeurt met andere voorzienigen zoals de toiletten.

hiringuito
Gaat Orihuela Costa in 2024 weer chiringuitos krijgen?
Als het aan de nieuwe burgemeester van Orihuela ligt, moeten de stranden van Orihuela Costa vanaf Pasen 2024 weer chiringuitos of strandtenten hebben, nu de aanbesteding voor de contracten is aangekondigd.
logo1 1www.spanjevandaag.com
Ga naar de inhoud