De Spaanse tortilla is 63 procent duurder geworden door inflatie in Spanje

De Spaanse tortilla is 63 procent duurder geworden door inflatie in Spanje
Beeld: via canva.com

De Spaanse tortilla is 63 procent duurder geworden door inflatie in Spanje

De kosten voor het maken van een Spaanse tortilla, dat klassieke gerecht uit de Spaanse keuken, zijn door de inflatie gemiddeld met 36% gestegen sinds februari 2022, de maand waarin de invasie van Oekraïne begon die de prijzen deed stijgen. Hoewel de inflatie de afgelopen maanden is afgezwakt vergeleken met een jaar geleden, kost het nu gemiddeld € 2,84 om een tortilla voor vier personen te maken, € 1,10 meer dan twee jaar geleden.

Voor het klassieke tortilla recept gaan we naar de website van Toerismebureau van Spanje, waar in de sectie gastronomie wordt uitgelegd hoe je de klassieke Spaanse tortilla maakt. De ingrediënten voor vier personen zijn: 4 middelgrote aardappelen (ongeveer 600 gram), vijf eieren formaat M, een middelgrote ui (180 gram), 250 milliliter olijfolie en zout.

Er zijn zes verschillende soorten tortilla’s bestudeerd, afhankelijk van het al dan niet gebruiken van ui, en van olijfolie, extra vierge olijfolie of zonder olie (opwarmen in de magnetron of air fryer).

Prijzen klassieke tortilla

Gebaseerd op het klassieke recept van het Toerismebureau van Spanje, blijkt dat de bereiding in februari 2022 van een ’tortilla de patatas con cebolla’ € 1,93 kostte tegenover € 3,26 twee jaar later, een stijging van 69%. Alle ingrediënten zijn duurder geworden: van € 0,69 naar € 1,09 voor de gebruikte hoeveelheid aardappelen; van € 0,72 naar € 1,02 voor de vijf eieren; van € 0,22 naar € 0,35 voor de ui en van € 0,30 naar € 0,80 voor de gebruikte olijfolie. Als je de tortilla zonder ui maakt, voor de mensen die geen ui lusten, kostte het twee jaar geleden € 1,71 en nu € 2,91, een stijging van 70%.

Het recept van het Toerismebureau kan worden verbeterd door de olijfolie te vervangen door extra virgen olijfolie. In die variant kost een tortilla voor vier personen nu € 3,31, 66% meer dan begin 2022.

Voor degenen die geen olijfolie willen gebruiken, is er altijd de optie om de aardappelschijfjes op te warmen in een air fryer of magnetron. In dat geval, zonder een van de producten die het meest is gestegen in deze periode van inflatie, kost het maken van de tortilla nu € 2,46 tegenover € 1,63 in februari 2022 (+51%).

Prijsverschillen

Een van de opmerkelijke zaken is het verschil tussen de kosten van de goedkoopste tortilla (€ 1,41) en de duurste (€ 3,31), bijna twee euro. De goedkoopste versie is die zonder olie en zonder ui, gemaakt in februari 2022, terwijl de duurste versie nu kan worden gemaakt met ui en extra vierge olijfolie.

Daarnaast is die prijs van € 1,41 voor de tortilla een beetje meer dan wat nu alleen de 600 gram aardappelen (€ 1,09) of de vijf eieren (€ 1,02) kosten.

inflatie
Ga naar de inhoud