Vrouwen in de bouwsector bereiken recordaantal arbeidskrachten

Vrouwen in de bouwsector bereiken recordaantal arbeidskrachten
Beeld: via canva.com

Vrouwen in de bouwsector bereiken recordaantal arbeidskrachten

De bouwsector in Spanje heeft een recordaantal vrouwelijke werknemers bereikt. Volgens het rapport ‘Mujeres en el sector de la Construcción 2023’ (Vrouwen in de bouwsector 2023) zijn er in 2023 maar liefst 154.837 vrouwen werkzaam in de bouwsector, wat overeenkomt met 11% van de totale arbeidskrachten. Dit is het hoogste percentage sinds 2015. De intrede van 7.500 nieuwe vrouwelijke werknemers in de afgelopen periode heeft bijgedragen aan deze stijgende tendens.

De gemiddelde leeftijd van een vrouwelijke werknemer in de bouwsector is 43,6 jaar. De meerderheid, 78%, valt in de leeftijdscategorie van 30 tot 54 jaar. Slechts 8% is jonger dan 30 jaar, een lager percentage dan in andere sectoren (15%). Daarentegen bedraagt het aandeel van 55-plussers 14%, wat lager is dan in andere branches (20%).

Het merendeel van de vrouwen in de bouwsector (61%) heeft een hoger onderwijsniveau genoten. Bovendien hebben de meesten (84%) de Spaanse nationaliteit.

De helft van de vrouwelijke werknemers bekleedt administratieve functies, waarvan 12% specifiek in de boekhouding en financiën werkt. De aanwezigheid van vrouwen op de bouwplaats zelf blijft echter beperkt tot 7%, hoewel dit een stijging van bijna 3% vertegenwoordigt in vergelijking met 2022.

Er zijn bepaalde beroepen waar de vrouwelijke vertegenwoordiging toeneemt, zoals metselaars (13%), schilders (13%) en afwerksters in de bouw, installaties en aanverwante beroepen (8%).

Ga naar de inhoud