Brussel niet blij met vermogensbelasting buitenlands bezit in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Brussel niet blij met vermogensbelasting buitenlands bezit in Spanje

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als fiscaal resident in Spanje is men als buitenlander verplicht om aan te geven dat men een vermogen heeft buiten Spanje. Dat doet men in Spanje via het ‘modelo 720’ ofwel belastingformulier 720. Dit formulier moet altijd ingeleverd worden voor 31 maart en dient in principe als informatie voor de Spaanse belastingdienst. De Europese Commissie is echter niet blij met de model 720 verplichting in Spanje.

In 2013 werd door de regering-Rajoy het modelo 720 ingevoerd waarbij men verplicht is vermogen in het buitenland (dus ook in Nederland en België) op te geven. Dat geldt voor zowel buitenlanders die als fiscaal resident staan ingeschreven in Spanje alsook de Spanjaarden zelf die vermogen hebben in het buitenland. Iemand is fiscaal resident als men meer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 183-dagenregeling in Spanje[/su_note]

De Spaanse belastingdienst zegt dat het het formulier alleen dienst doet als informatie maar het niet opgeven levert hoge boetes op tussen de 1.500 en 150% van het buitenlands vermogen.

De Europese Commissie heeft in 2017 reeds aangegeven dat men het niet eens is met modelo 720, dat dit onrechtvaardig is en dat er te hoge boetes gegeven kunnen worden. Volgens de Europese Commissie is het model 720 in strijd met het vrije verkeer van personen, vrij verkeer van werknemers, vrijheid van vestiging, vrij verrichten van diensten en het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU.

In Spanje wil men voorlopig niets wijzigen aan het modelo 720 en de verplichting daarvan dus zolang dit juridisch wordt bevochten in het Hof van Justitie van de EU in Brussel dient men het formulier in te leveren. Probleem daarbij is dat het model 720 op een correcte juridisch juiste wijze is ingevoerd in Spanje en dus niet illegaal is en waarschijnlijk ook niet verklaard zal worden.

Aangezien deze rechterlijke uitspraak lang op zich kan laten wachten is men verplicht het model 720 formulier in te vullen als men fiscaal resident is in Spanje een een vermogen heeft van meer dan 50.000 euro (per vermogenssoort) in het buitenland.

Ondertussen hebben advocatenkantoren in Spanje het druk met de vragen van hun cliënten die te maken hebben gekregen met de Spaanse belastingdienst en rekeningen of vermogen in het buitenland die onderzocht worden.

Zoals we HIER eerder al schreven moet het modelo 720 formulier tussen 1 januari en 31 maart worden ingeleverd. Het is daarbij belangrijk dat het formulier correct en op tijd wordt ingevuld want onvolledig en te laat kan beboet worden met boetes die dus erg hoog kunnen zijn.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Woonachtig in Spanje? Denk aan de vermogensbelasting of modelo 720[/su_note]

Aangezien het invullen en uitzoeken van de juiste gegevens veel en een lastig werkje is, is het verstandig om er een specialist naar te laten kijken. Er zijn in Spanje genoeg bedrijven te vinden die Nederlandstalig zijn en bereid zijn om te helpen.

Ga naar de inhoud