skip to Main Content
Brussel niet blij met vermogensbelasting buitenlands bezit in Spanje
Archieffoto

Brussel niet blij met vermogensbelasting buitenlands bezit in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Als fiscaal resident in Spanje is men als buitenlander verplicht om aan te geven dat men een vermogen heeft buiten Spanje. Dat doet men in Spanje via het ‘modelo 720’ ofwel belastingformulier 720. Dit formulier moet altijd ingeleverd worden voor 31 maart en dient in principe als informatie voor de Spaanse belastingdienst. De Europese Commissie is echter niet blij met de model 720 verplichting in Spanje.

In 2013 werd door de regering-Rajoy het modelo 720 ingevoerd waarbij men verplicht is vermogen in het buitenland (dus ook in Nederland en België) op te geven. Dat geldt voor zowel buitenlanders die als fiscaal resident staan ingeschreven in Spanje alsook de Spanjaarden zelf die vermogen hebben in het buitenland. Iemand is fiscaal resident als men meer dan 183 dagen (6 maanden) in Spanje verblijft.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: 183-dagenregeling in Spanje[/su_note]

De Spaanse belastingdienst zegt dat het het formulier alleen dienst doet als informatie maar het niet opgeven levert hoge boetes op tussen de 1.500 en 150% van het buitenlands vermogen.

De Europese Commissie heeft in 2017 reeds aangegeven dat men het niet eens is met modelo 720, dat dit onrechtvaardig is en dat er te hoge boetes gegeven kunnen worden. Volgens de Europese Commissie is het model 720 in strijd met het vrije verkeer van personen, vrij verkeer van werknemers, vrijheid van vestiging, vrij verrichten van diensten en het vrije verkeer van kapitaal binnen de EU.

In Spanje wil men voorlopig niets wijzigen aan het modelo 720 en de verplichting daarvan dus zolang dit juridisch wordt bevochten in het Hof van Justitie van de EU in Brussel dient men het formulier in te leveren. Probleem daarbij is dat het model 720 op een correcte juridisch juiste wijze is ingevoerd in Spanje en dus niet illegaal is en waarschijnlijk ook niet verklaard zal worden.

Aangezien deze rechterlijke uitspraak lang op zich kan laten wachten is men verplicht het model 720 formulier in te vullen als men fiscaal resident is in Spanje een een vermogen heeft van meer dan 50.000 euro (per vermogenssoort) in het buitenland.

Ondertussen hebben advocatenkantoren in Spanje het druk met de vragen van hun cliënten die te maken hebben gekregen met de Spaanse belastingdienst en rekeningen of vermogen in het buitenland die onderzocht worden.

Zoals we HIER eerder al schreven moet het modelo 720 formulier tussen 1 januari en 31 maart worden ingeleverd. Het is daarbij belangrijk dat het formulier correct en op tijd wordt ingevuld want onvolledig en te laat kan beboet worden met boetes die dus erg hoog kunnen zijn.

[su_note note_color=”#fdf2ec”]Leestip: Woonachtig in Spanje? Denk aan de vermogensbelasting of modelo 720[/su_note]

Aangezien het invullen en uitzoeken van de juiste gegevens veel en een lastig werkje is, is het verstandig om er een specialist naar te laten kijken. Er zijn in Spanje genoeg bedrijven te vinden die Nederlandstalig zijn en bereid zijn om te helpen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 26 reacties
 1. ik vind het niet meer dan juist , dat je eigendommen aan aangeeft zowel dat in spanje als het land van herkomst . en ook die verhuren zonder dat ze aangifte doen en dan nog niet te spreken over die woekerprijzen dat ze vragen .

 2. Hallo, Spanje heeft geld nodig ! Misschien hier niet onmiddellijk ter zake maar hebben jullie al gehoord van het formulier 210 voor niet residenten ? Nieuw vanaf 2019 in te vullen als je een woonst bezit in Spanje, verhuurd of niet ! Ze gaan tot 5 jaar terug met gepaard gaande boetes daar de uiterste aangifte datum 31 december is van elk jaar. De te betalen belasting gaat van 24 % tot 19% op de kadastrale waarde. Terug huren dan ?

  1. Nou Mimie, niets nieuw aan hoor . Alleen…..het werd bijna door niemand gedaan . Daar zou ik nu maar eens goed over nadenken . Beslag in spanje is een kostbare aangelegenheid , de Eu als dank , voor hen die het aangaat .

 3. Tja, belastingen ontduiken, dat is in België zowat een traditie geweest. Maar ik zeg tegen iedereen, belasting legaal ontwijken, dat is de kunst !!!

 4. Stel je woonde nog in Nederland en had een huis in het buitenland, dan moet je dit toch ook opgeven bij de belastingdienst? Nu woon je dus in Spanje en hebt nog een huis of ander bezit in Nederland, logisch toch dat je dit ook op moet geven bij de belasting als je in Spanje belastingplichtig bent, toch?

  Wat als een Marokaan of Turk dit zou doen of juist niet doen? Dan zijn het profiteurs maar nee wij zijn oppermachtig omdat dankzij ons dit land zou draaien? De boetes zijn idd hier en daar erg overdreven maar zorgt er wel voor dat de model goed en duidelijk wordt ingevuld. Elk land kent een boete regeling bij het niet of verkeerd invullen van dit helaas verplichte formulier maar om direct van maffia te spreken? Welk land is dat niet vraag ik me dan af……

 5. Echt triest. Wij zijn een weldaad voor de Spaanse economie, daarvoor zouden ze dankbaar moeten zijn. Al eens bij stil gestaan hoeveel Spanjaarden hier dankzij ons een job hebben ? En toch krijg ik nog steeds af en toe een onwettige bekeuring. (Die ik dan met pijn in mijn hart betaal). Gewoon omdat ik in het bezit ben van een EUROPESE VRIJSTELLING VOOR HET DRAGEN VAN DE AUTOGORDEL. Ik heb trouwens een print uit het Spaanse wetboek dat mijn vrijstelling in gans Europa geldig is. Bij de laatste controle deed de GUDIA CIVIL niet eens de moeite om het te lezen !

   1. Beste Rob, Joke’s reactie geeft aan dat de Spaanse ambtenarij voor een groot deel bestaat uit onsympathieke, ondankbare en corrupte zakkenvullers. Redelijkheid kent men niet, de fiscus maakt zoveel als mogelijk misbruik van de onwetendheid van de buitenlander en zal ook geen enkele moeite doen om je fatsoenlijk bij te staan in het doolhof van de Spaanse regelgeving die naar eigen (vaak gebrekkige) inzicht van de betreffende ambtenaar wordt toegepast.
    Je moet ook vooral niet om uitleg vragen. Dat wordt niet echt gewaardeerd. Ze kunnen je ook nooit te woord staan in een andere taal dan Spaans, ook indien ze dat best wel zouden kunnen. Maar met “no comprendo” kunnen ze je het snelst weer het bos insturen.
    En dan met een systeem van gigantische boetes waarop korting wordt verleend op voorwaarde dat je geen bezwaar maakt of, in geval dat je wel een bezwaar indien, dit bezwaar wordt toegewezen. Maar wie durft dan nog bezwaar te maken waarbij je afhankelijk bent van de willekeur van een ambtenaar die je bezwaar gaat behandelen en zelf vaak ook maar wat aanklooit. En op zoek naar uitleg over het “systeem” blijkt dat onze Spaanse gestors allemaal een verschillende uitleg hebben over de definitie van een “bezwaar” zoals de fiscus die hanteert. Volgens velen kan de fiscus zelfs een enkel verzoekje om een toelichting op een beslissing of het verstrekken van een verduidelijking/aanvulling op je eerder verstrekte data als een “bezwaar” beoordelen en dus korting foetsie. Dan wordt het indienen van een terecht bezwaar toch nog een pokerspel. Lekker zootje daar.
    Lamotte: je zult begrijpen dat ik dus inderdaad aan mijn stutten heb getrokken. Veel plezier nog.
    Zo, dat lucht op.

    1. Nou Dick, zulke buitenlanders zijn we hier, als buitenlanders die het wel begrijpen, liever kwijt dan rijk. De belastingdienst in Spanje is niets ingewikkelder dan die in bv. Nederland.
     Verder kan je alle informatie, ook in het engels, gewoon van het internet halen. Dat doen ze in Nederland niet eens.

     Nee, van die azijn pissers die hier in Spanje net zo doen als wat ze de buitenlanders in Nederland verwijten daar ben ik zo zat van. Rot lekker op naar je eigen land zou ik zeggen. Hier in Spanje is het leven helemaal zo gek nog niet. En ik zit hier al 20 jaar met een bedrijf en ik kan me hier prima, ook fiscaal, uit de voeten maken. Ik spreek wel de taal natuurlijk…. Maar dat zal jouw wel niet gelukt zijn. De Spaanse belastingdienst moet natuurlijk zich aanpassen aan die kaaskop. Bah, zulke landgenoten kots ik uit….

     1. Je Nederlands is anders slecht, met je JOUW wel niet gelukt zijn. Vraag me af hoe je steenkolen Spaans is. Altijd dat geleuter dat je op moet rotten als je kritiek hebt. Ik woon hier, ik werk hier en ik betaal belasting, jaren lang. Helaas mag ik niet landelijk stemmen. Kritiek als inwoner mag ik wel hebben lijkt me.
      Feit is dat de Spaanse belastingdienst met reden op de vingers is getikt. Het is een instelling, een staat in een staat, trouwens net als in Nederland. Die kunnen je letterlijk kapot maken.
      Trouwens de Nederlandse belasting site is ook in het Engels.

      Je hebt geen allemaal geen idee waar je het over hebt. Dus lul niet zo dom.

 6. Vooraf, ik ben geen resident.

  Globaal gezien is de fiscaliteit geen reden om te kiezen voor het thuisland of Spanje. Je moet altijd de deelname betalen in de organisatie van de publieke omgeving. Als je 188 dagen of meer in Spanje bent moet je er belasting betalen.
  Formulier 720 bestond vroeger, dan afgeschaft dan weer ingevoerd. Maar bij een redelijk gebruik zou dat geen probleem mogen zijn. Alleen daar lijkt het te schorten volgen het artikel

  Alleen de manier waarop Hacienda de 720 gebruikt om inkomsten te genereren is een niet volgens de Europese regels en dat weet Spanje al vele jaren. Spaanse advokaten durven ook niet procederen tegen Hacienda. Een echte democratie dus.

  Dat er geen belasting geheven op het vermogen samenhangt met de 720 lijkt mij zand in de ogen. Vanaf 700.000€ is er wel een vermogensbelasting en dus is de 720 een hulpmiddel dat Hacienda gebruikt. Maar vooral, er wordt met een luizenkam gekeken of je alle inkomsten aangegeven hebt en je moet het binnenste van je onderbroek laten zien. Iets, ook een klein detail over het hoofd gezien? Prijs voor Hacienda. Regularisatie? Nooit van gehoord. Erfenis gekregen van 20.000€ niet vermeld, prijs. Beslaglegging op alle bezittingen dat is de oplossing en hoge renten op betwiste boetes op boetes op boetes. En elk jaar opnieuw.

  Voor zelfstandige buitenlanders die een aanvullend pensioen gespaard hebben en actief beleggen op de beurs is het een nachtmerry. Je kan de 720 niet invullen zonder kleine fouten te maken

  Daarom zijn er nu veel mensen die hun residentie opzeggen. Vanaf nu zullen ze minder dan 186 dagen in Spanje verblijven. En nu het er overal inhakt worden het er nog veel meer.
  De korte termijn winst van de fiscus leidt tot minder besteding per jaar van de buitenlanders en die zullen er ook geen belasting meer betalen. Op lange termijn is de manier van werken antiproductief.

  De fiscalist of adviseur vult alleen de papieren in met wat je geeft. Hij is nooit verantwoordelijk. Als je iets vergeet door te geven heb je zelf prijs. De Europese spaarrichtlijn zorgt ervoor dat de Spaanse fiscus alles binnen krijgt en ze gaan aan de slag. Een goede raadsman om het in te vullen is geen slecht idee maar maak je geen illusies.

 7. Het gaat inderdaad over de extreme boetes voor kleine overtredingen. Een boete snapt iedereen maar het is als je een boete krijgt voor te snel rijden van 5000 euro, dat gaat ook nergens meer over. Verder zijn het natuurlijk met name de buitenlanders die genaaid worden. Ik laat even de erg rijke Spanjaarden met vermogens in het buitenland buiten beschouwing. Een fout is zo gemaakt. Er wordt naar de gemiddelde saldi van de laatste 3 maanden van een rekening gevraagd. Die wordt niet verstrekt door de Nederlandse banken, dus succes, mag je zelf schatten. Maar ja, buitenlanders zijn nu makkelijker te plukken.

 8. In belgië je moet voor 1 juli jaarlijks opgeven dat je rekeningen hebt in het buitenland, en of je aandelen bezit. En ja, de Belgische belastingsdienst heeft mij ook gestraft hoor omdat ik 150€ aan divident niet aangegeven heb.
  Spanje doet gewoon hetzelfde met wat meer admin, maar als je invult betaal je niets.
  Als Spanje zo’n maffia is, niemand houdt u tegen om het land te verlaten!!!!

  1. Er trekt veel meer volk weg uit Spanje dan dat er aankomen, helemaal terecht trouwens. Ook wij gaan ons om financiele reden uitschrijven en nog maximaal 6 maand in Spanje verblijven, waarschijnlijk veel minder. Spanjaarden haten buitenlanders, maar willen wel het geld van hen, gelukkig zijn er velen die hun residentie opgeven en zich niet meer kaal laten plukken door die spaanse maffiaregering en andere instanties.

   1. Nee hoor, Spanje haat geen buitenlanders. Een buitenlander wordt net zo meedogenloos hard aangepakt als een Spanjaard, en dat is dan schrikken, maar van discriminatie is geen sprake.

 9. Spaanse belasting is PURE MAFIA.
  Indien men geen INWONER is hoeft men NIETS in te vullen.
  Ze dreigen echter dat je dat wel moet doen.
  Verder leggen ze volledig onterechte aanslagen op en eisen dan ook
  nog directe betaling of stelen het van je bankrekening.
  Hetzelfde als ze je voor diefstal in de cel gooien terwijl er geen bewijs is.
  Net een rechtszaak van Haciënda gewonnen. Ze hebben gezegd meteen terug te
  betalen wat ze gestolen hebben maar wacht er nog op.
  Bovendien weigeren ze alle gemaakte kosten te betalen
  Een van de redenen dat dit gebeurt is dat werknemers een BONUS kunnen
  krijgen als ze onterechte belasting kunnen innen

  Dit moet gestopt worden en ben ook bezig dit via het Europeesche hof aan te vechten. Het is ongelooflijk dat men dit in een redelijk beschaafd land toelaat!

 10. Ik vraag me af wat er gek aan is. In Nederland is men ook verplicht buitenlands bezit op te geven. Dat staat duidelijk bij de aangifte. En inleveren voor 1 mei.
  De suggestie van Juan74 is precies waarom zoveel mensen een hekel hebben aan belastingontduikers die wel het bezit hebben maar er geen belasting over betalen. Dat moet de rest dan maar doen.

  1. Het probleem overigens met model 720 is niet zozeer het opgeven maar dat je een boete krijgt van 5000 euro per typfout. Zeg je dat je de rekening op 4-3-2018 had geopend maar was het op 3-4-2018 dan is het dus raak. Typfout in de IBAN? Weer 5000 euro kwijt. En vergeet je per ongeluk bijvoorbeeld een 10-jarig deposito of een pensioenverzekering, dan kun je de volledige waarde ervan direct inleveren plus een flinke boete.

   Daarom twijfel ik er niet aan dat de EU-rechter Spanje zal terugfluiten. De absurde geldstraffen zijn puur machtsmisbruik door de overheid.

   1. Van belasting ontduiking is uiteraard pas sprake als je de patrimonio onjuist hebt ingevuld. Want aan de hand hiervan wordt de vermogensbelasting opgelegd , niet n.a.v model 720. Dat is puur informatief. Ik zie het punt van Brussel dus niet zo. Wel over die absurde boetes natuurlijk. Lijkt wel een verdienmodel.

  2. Van Oostveen, jij spreekt over belastingontduikers?
   Waar heb ik gezegd dat je de belasting moet ontduiken?
   Inderdaad, nergens!
   Als je binnen de regels van de nationale en internationale wetgeving blijft, is het geen ontduiken, want ontduiken is illegaal.
   Als je commentaar wilt leveren, doe het dan op zijn minst met de juiste termen en voorzie je zelf eerst eens van de juiste informatie.
   In vele reacties hier ook, wordt alleen maar gescholden, worden argumenten aan gedragen die nergens op slaan, en waarom?
   Pure onkunde en het feit dat mensen er geen verstand van hebben.
   En dan een ander verwijten maken? Dat is ook fraai zeg.
   Als jet het goed laat regelen, betaal je wel degelijk belasting, maar wel daar waar het hoort en een stuk minder dan als je niet je zaken goed voor elkaar hebt.
   En al deze middelen zijn voor iedereen gewoon heel eenvoudig toegankelijk, je moet alleen wel even de tijd en de moeite nemen en voor de services betalen.
   Als je dat niet wilt of doet, moet je ook niet klagen dat je moet betalen.
   En je stelling dat een ander dan maar moet betalen, is dus ook onterecht, zoals ik hier al zeg, iedereen kan het goed regelen, maar feit is, dat we nu aan het mekkeren zijn over zaken die zo normaal als wat zijn.
   Heb heb je een huis in Nederland of elders op je eigen naam staan en ben je belastingplichtig in Spanje, dan dien je dat te laten weten. Andersom werkt dat ook zo. Mensen gaan nat omdat ze zelf de regels niet volgen of een boekhouder of adviseur hebben die de regels niet kent of niet goed toepast.
   Is dat dan de schuld van de mensen die wel de moeite nemen om het goed te regelen? Dat lijkt me dus niet.
   Overigens dient men allemaal goed te weten dat de Spaanse belastingdienst regelmatig wordt terug gefloten door de EU instanties, omdat ze intern en extern de regels niet goed toepassen. Dus een deel van de problemen die men nu heeft, zal over een paar jaar niet meer bestaan omdat de EU dan heeft ingegrepen.
   Moraal van het verhaal:
   Je kan een ander geen verwijten maken voor je eigen onkunde of desinteresse in bepaalde materie!

 11. Tja, dat Spanje nog altijd graag de eigen weg volgt op het gebied van belastingen etc. is inmiddels wel bekend. En men maakt daar enorm veel fouten mee, maar zoals je kunt lezen, als je dan je recht wilt halen, ben je al heel wat geld kwijt aan boetes, rekeningen die bevroren worden en processen voor de rechtbank.
  Ik spreek even in algemene zin en niet zozeer over dit specifieke probleem heh.
  Maar mensen moeten gewoon ook zelf eens slimmer worden, al deze zaken gaan over het persoonlijke wereldvermogen, en ja dit is een bestaand woord. Voor de mensen die dit niet geloven, google het maar ff.
  Als je dus veel bezit hebt buiten Spanje is het heel simpel op te lossen.
  Zet bezit in aparte ondernemingen en je probleem is opgelost.
  Wel even de juiste structuur gebruiken en zorgen dat het niet alsnog naar jou als persoon te herleiden is.
  Ik zeg het ff heel simpel, er komt uiteraard wel iets meer bij kijken, maar zoek gewoon een goede adviseur en het geld dat je daar aan kwijt bent heb je zo terug verdient.

  1. Met die laatste alinea ben ik het uiteraard weer helemaal eens. Zo doe ik het ook. Ik lever de formulieren in en de fiscalist doet de rest. Knappe belastingdienst die mij dan gaat beboeten! Als er iets fout wordt ingevuld is het haar schuld, niet de mijne. Simpel aan te tonen . Wat een ouderwets potje gescheld trouwens weer , hierboven , man, man, man. Waar is dat allemaal nodig voor ?

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken